Yanlış Yıkımla Gelen Mağduriyet

Geçtiğimiz günler de  'Elazığ'ın Yıkımla İmtihanı' başlıklı yazımızın mürekkebi kurumadan, yıkımlardaki denetimsizliklerden kaynaklı mağduriyetler devam ediyor. 

Yanlış Yıkımla Gelen Mağduriyet

Yönetmeliklere uygun yapılmayan yıkımlar esnasında komşu binalara verilen zararlar ile çevreye yaşattığı olumsuzluklar sürerken, denetimsizlikler ise gözler önüne seriliyor. 

BÖYLE YIKIM OLUR MU? 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Elazığ’da ağır hasar alan binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. Elazığ’ın hemen her mahallesi, sokağı ve caddesinde yıkımlar sürerken, yıkım yönetmeliğine uygun olmayan yıkımlar ise pes dedirtiyor. 
Ağır hasarlı binaların yıkımları esnasında yan tarafındaki sağlam binalar da zarar görürken, yetkililerin bu konuda sessiz kalması ise kafalarda soru işareti oluşturmaya başladı. 

Yanlış Yıkımla Gelen Mağduriyet

YÖNETMELİĞE UYULMUYOR 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sırf yıkımlarla ilgili yayınladığı ve yapı ruhsatına tabi olan bina türü yapılar ile bunların yapısal güvenliğini etkileyen istinat benzeri diğer yapıların yıkım faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığı ile güvenliğine zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesine ilişkin iş ve işlemlerin düzenlendiği yönetmelik 13 Ekim 2021 Tarihli ve 31627 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan  yönetmelik hükümlerine ne kadar uyularak gerçekleştirildiğine dair vatandaşlardan ciddi eleştiriler var.  Öyle ki bina yıkımlarını alan firmaların bu konuda ne kadar profesyonel olduğu ve işi ciddiyetle yaptığı ise kamuoyunda sıklıkla gündeme geliyor. 

NE KADAR CEZA KESİLDİ? 

Yıkımların, ilgili yönetmeliğin 10. Maddesinde yer alan; “Yıkım işleminin; çevre ve sağlık şartlarına aykırı olduğunun ve/veya can ve mal emniyetini tehdit ettiğinin ilgili idaresince tespit edilmesi halinde, 3194 sayılı İmar Kanununun 42 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre idari para cezası uygulanır.” hükmü yer almasına rağmen, ilimiz şehir merkezinde esnafların ve yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu noktalarda yeterli güvenlik ve sağlık önlemlerinin alınmadan yıkımları yapılırken, sağlam binaların zarar görmesi ve vatandaşların da zor durumda kalması tepkileri de daha da çoğaltmaya başladı. 

Yanlış Yıkımla Gelen Mağduriyet

KONTROL VE DENETİM YETERSİZ Mİ? 

Tüm olumsuzluklara ve yönetmelik maddelerine uyulmadan yapılan yıkımların kısa sürede yapılması gerekirken, hem bölge esnaflarını hem de vatandaşları mağdur edecek şekilde günlerce devam etmesinden de oldukça rahatsız olan Elazığlılar, bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin daha etkin bir kontrol ve denetim sistemi getirmesini bekliyorlar. 

Yanlış Yıkımla Gelen Mağduriyet

SAĞLAM BİNASI ZARAR GÖREN VATANDAŞ NE YAPACAK? 

Ağır hasarlı binaların yıkımı esnasında sağlam binaları zarar gören vatandaşların ne yapacağı ise merak konusu oldu. Tek suçu komşu bina olmak olan ve binaları zarar gördüğü için kış günü evleri oturulamayacak duruma gelen vatandaşların kimi kime şikayet edeceği ya da hukuki olarak haklarının ne olduğu ise henüz açıklanmadı.