Var mı O Yürek?

KPSS sınavında bazı soruların bir yayınevinin deneme sınavında sorduğu sorularla benzerlik göstermesi sonucu önce ÖSYM başkanı görevden alınmış ardından da sınav iptal edilmişti.

Var mı O Yürek?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sınav sorularının sızdırılması ihtimali karşısında anında harekete geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu tavrı, kamuoyunda takdir edilirken, geçmişte  bu işin nasıl yapıldığı  bir itirafla daha ortaya çıktı.

İzmir'de önceki gün yapılan Gaziemir Belediye Meclis Toplantısı'nda konuşan Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP Grup Başkanvekili İzel Zenginobuz adeta itiraf gibi bir açıklamada bulundu.

Zenginobuz, 2010'daki üniversite sınavına sayılı günler kala arkadaşının daveti ile gittiği dershaneden aldığı sorularla matematikten full çektiğini söyledi. Zenginobuz meclisteki konuşmasında şunları söyledi:

“Benim girdiğim 2010'daki üniversite sınavında da benzer bir şey yaşamıştık. O zaman da bir dershane son anda ek ders koydu. Arkadaşlarım bana gelip, 'bizim dershane mantık sorularıyla ile ilgili ders koydu. Gitsek mi gitmesek mi?' dedi.

 Gitmeye karar verdik. Arkadaşlarım sağ olsun beni de çağırdı. Ben de kaçak öğrenci olarak gittim. Ben de 'bir bilgi bir bilgidir' deyip gittim. 'Mantık soruları 35-40 senedir çıkmıyor' dediler. Bizim dershane bu bilgiyi vermemişti. İyi ki son anda gitmişim. Yemin ediyorum sınavda gözlerim fal taşı gibi açıldı. 2 tane mantık sorusu çıktı.

Matematikte birinci ve ikinci bölümde full çıkardım. O ders sayesinde oldu. 40 sene sonra mantık sorusu çıkacağı bilgisi birilerine nasıl ulaştıysa, işte bugün de aynı şey hala yaşanıyor."

CHP’li Başkan yardımcısı çok güzel ifade etmiş ve özetlemiş durumu. Ancak “işte bugün de aynı şey hala yaşanıyor." Cümlesiyle resmen herşeyi ortaya çıkıyor. Çünkü   haksız yere bir üniversite kazanmış, mezun olmuş ve belediyede başkan yardımcısı  olmuş. Yani tüm kazanımlarını gayrimeşru bir sınav ve hak etmediği bir başarı üzerine elde etmiş. Bile bile buna rıza göstermiş ve bugüne kadar da konuşmamış.

Buna karşın,  2022 KPSS sınavının yapılmasından birkaç gün sonra ortaya çıkan benzer bir olaya Cumhurbaşkanı Erdoğan anında el koymuş ve gereğini yaparak soruşturmanın sonucunu beklemeden hem ilgiliyi görevden almış hem de sınavı iptal etmiş.

Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını, şaibenin kokusu gelse dahi keskin ve radikal kararlar alınması, bu konudaki hassasiyeti ortaya koyması açısından önemli.

Şimdi asıl soru şu: hükümet, şaibe olduğu iddiası üzerine anında gereğini yaptı. Acaba  bu başkan yardımcısı hanımefendi ve bunun gibi yüzbinlerce  öğrencisi haksız olarak kazandıkları üniversite diplomalarından feragat edip anlamlı  bir davranış içine girecekler mi? Var mı bunlarda öyle bir   yürek?