İttifakların Seçim Yarışı

2023 Haziranına 10 ay gibi bir süre kala Türkiye yavaş yavaş seçim atmosferine giriyor. Seçim günü dönemi yaklaştıkça, anket şirketleri tarafından yapılan anketlere de vatandaşlar tarafından daha sık ilgi gösteriliyor.

İttifakların Seçim Yarışı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin araştırmasında 28 ilde "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu sorulmuş.

 Ankette Millet İttifakı diyenlerin oranı yüzde 39.5 olarak belirlenirken, Cumhur İttifakı diyenlerin oranı ise 39.8 olarak belirlenmiş.

Ankete göre kararsızlar dağıtıldığında AK Parti yüzde 33.8 ile ilk sırada yer almış. AK Parti'yi yüzde 25.0 ile CHP ikinci sırada takip ediyor.  İYİ Parti yüzde 14.5 ile üçüncü sırada yer alırken HDP yüzde 11.2 ile dördüncü sıradaki parti oldu.

MHP, yüzde 6 oranında oy alırken, onu yüzde 2.8 ile DEVA Partisi ve yüzde 2.00 ile Zafer Partisi takip ediyor.

Bu ankette de görüleceği gibi bazı anket firmalarının esip gürlediği gibi millet ittifakının bir üstünlüğü yok. Cumhur İttifakı ve özellikle Ak Parti, halkın hissiyatı ve beklentilerine karşılık gelecek birkaç ekonomik adım, bir de küskün ve dargınları yeniden yuvaya döndürecek siyasi ve idari adım atması halinde aradaki farkı kapatmakla kalmayıp birkaç puan öne geçmesi içten bile değil.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini ifade ettiği halde, milletvekili seçimlerinde Ak Parti’ye oy vermeyeceğini söyleyen önemli bir kesim var. Ve bu kesimin tek kırmızı çizgisi ve ilkesi; mevcut vekillerden biri dahi listede olursa tercihlerini başka bir partiden muhtemelen de Yeniden Refah Partisi’nden yana kullanacak olmaları.

Bu fotoğraftan ve vatandaşın aldığı bu savunmadan  Ak Parti bir sonuç çıkarmalı ve adımlarını buna göre atmalı. Zira görünen o ki vatandaş bu kez çok net bir ilke ve kıstas ile kesinkes uygulama iradesi ortaya koymuş durumda. Ak Parti genel Merkezi halka rağmen geçmişte olduğu gibi liste dayatır ve “adaylarım budur” gibi bir keyfilik sergilerse, halkın vereceği tepki sonrası kim keyif yapar, kim nedamet getirir yaşayıp göreceğiz.