Uzman İsim Açıkladı: Tüm Elazığ'ı İlgilendiriyor, Süre Daralıyor: İşte Yapılması Gerekenler

Elazığ Stratejik Araştırmalar (ELSAD) Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Avukat Murat Erdoğan, Orta hasarlı binalarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Uzman İsim Açıkladı: Tüm Elazığ'ı İlgilendiriyor, Süre Daralıyor: İşte Yapılması Gerekenler

 Şu anda gündemde olan orta hasarlı binaların yıkımı ya da güçlendirilmesi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Av. Murat Erdoğan, 5 Temmuz’dan önce davaların açılması gerektiğini söyledi.

Uzman İsim Açıkladı: Tüm Elazığ'ı İlgilendiriyor, Süre Daralıyor: İşte Yapılması Gerekenler

GENELGE NELER GETİRDİ?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Konu: 7269 Sayılı Kanunun Geçici 27’nci Maddesi’nde:

“Uygulama Genelgesi  yayınladı buna göre "6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler orta hasarlı olarak tespit edilen binalar 5 temmuz 2024 tarihine kadar , 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesi gereğince; bütün kat maliklerinin Beşte dördünün yazılı rızası ile yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelere (belediye/il özel idaresi), binalarının teknik ve ekonomik açıdan güçlendirmeye uygun olduğuna dair rapor ve güçlendirme projelerini sunarak onarım için yapı ruhsatı almaları gerekir.  Hak sahipliği şartlarını taşıyan malikler onarım ve güçlendirme kredi imkanlarından bu şekilde faydalandırılır. Bu kapsamda; güçlendirme yapmak isteyenler için 5 Nisan 2024 tarihli  süreyi  AFAD Başkanlığı bu tarihi 5 Temmuz 2024'e kadar uzattığını açıklamıştır.  Güçlendirme için yapı ruhsatı vermeye yetkili idareye (belediye veya il özel idaresi)ne yazılı olarak müracaat edenler   Yapı ruhsatı düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme yapmak zorundadırlar. Aksi halde 7269 sayılı Kanunun 13’üncü maddesi doğrultusunda yıkım işlemi uygulanır.” bilgileri yer alıyor.

MÜRACAAT EDİLMEYEN ORTA HASARLI BİNALAR YIKILACAK

Genelgeyi yorumlayan Av. Murat Erdoğan, şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Hiç müracaat etmeyen Orta hasarlı binaların ağır hasarlı gibi işlem görmesi ile ilgili olarak da Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür. Bu Genelge kapsamında ağır hasarlı olarak kabul edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinden hak sahibi olanlar, yeni bir hak sahipliği işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesi imkanından faydalandırılır. Denilmektedir.”

ELAZIĞ’DAKİ VATANDAŞLAR NE YAPACAK?

Vatandaşların yapması gerekenleri de anlatan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av. Murat Erdoğan: “İlimizde orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için vatandaşlara Elazığ Valiliğince tebligatlar yapılmaya başlanmıştır. Vatandaşların bu süreyi kaçırmamaları gerekiyor. Aksi halde yasal haklarını kaybedecekler ve mağduriyetler oluşacak. Ayrıca binasının orta hasarlı olmadığına az hasarlı veya hasarsız olduğuna inanan mülkiyet sahibi vatandaşlarımız dava açarak orta hasar raporunu iptal edebilirler.” şeklinde konuştu.

DAVA SÜRESİNE DİKKAT!

Dava açma süresinin önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, 5 temmuzdan önce davaların açılması gerektiğini ve hak sahiplerinin buna çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.