Usulsüz Yıkımlar Faciaya Sebep Olabilir

Elazığ'da hasarlı binaların yıkım çalışmalarında teknik hataların yapıldığına,  yüksek binaların yıkımlarında yeterli olmayan iş makinelerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Hıdır Kaya, bina yıkımlarında yüksek binalara ulaşan iş makinesi olmadığı için alttaki kolonların kesilerek yıkım yapıldığını bu durumun da iş makinesiyle birlikte operatörün göçük altında kalma riskine dikkat çekti

Usulsüz Yıkımlar Faciaya Sebep Olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Elazığ'da hasarlı binaların yıkım çalışmaları devam ediyor. Yıkımlar devam ediyor ancak şehrin birçok noktasında devam eden yıkım çalışmalarında, yapılan tüm uyarılara ve kamuoyu tepkisine rağmen gerekli kurallara uyulmamaya ısrarla devam ediliyor.

Usulsüz Yıkımlar Faciaya Sebep Olabilir

YIKIM EKİPMANLARI YETERSİZ 

Konu ile ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Hıdır Kaya, Elazığ Hakimiyet Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.  Başkan Kaya, yaşanan depremler nedeniyle hasar alınarak yıkımları gerçekleştirilen binalar da teknik açıdan sorun olduğunu ve yıkım ekipmanlarının yetersiz olduğunu ifade etti. 

TOZDAN VATANDAŞ PERİŞAN OLDU 

Yıkımların doğru yapılmadığına dikkat çeken Başkan Kaya, “Bina yıkımları yapılırken en az bir hafta sürüyor. Toz ve topraktan vatandaşlar rahatsız oluyor. Geçenlerde bir bina yıkıldı, tozdan binalar ve dükkânlar günlerce mağdur oldu. Getirin su sepin. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi. 

Usulsüz Yıkımlar Faciaya Sebep Olabilir

ELAZIĞ’DA YÜKSEK İŞ MAKİNESİNİN KULLANILMASI LAZIM

Elazığ’da bina yıkımların da kullanılan iş makinesinin yetersiz olduğunu ifade eden Başkan Kaya, “Yüksek binaların yıkımlarında, yıkım aparatı ve makasının da yüksek mesafelere ulaşacak iş makinelerinin yapması lazım. Oysa yıkımlar genelde ekskavatör ile yıkıyorlar. Bunun belli bir boyu var. Boyu yüksek binalara yetişmiyor. Altına toprak koyuyorlar, yüksek olması için. Ama yetişemiyor. Yetişemediği için da altta ki kolonları kesiyor. Bir de bakıyorsun ki iş makinesi göçük altında kalacak şekilde bütün bina çöküyor. Bu durum da hem iş makinası hem de operatör için ciddi tehlike arz ediyor. Üstten başlayarak parça parça yıkmak lazım.” dedi. 

Usulsüz Yıkımlar Faciaya Sebep Olabilir

“YIKIMLAR DENETLENMİYOR”

 Elazığ’da bina yıkımlarının teknik açıdan uygun olmadığını ifade eden Başkan Kaya, “Bu yıkımlarda bir inşaat mühendisi bulunuyor ama çoğu yeni mezun olduğu için tecrübesiz. Bana göre bu bina yıkımları uygun değil. Kimse denetlemiyor kimsenin de baktığı yok. Şuana kadar kimse gelip bizden teknik bir bilgi alan olmadı. Gelen de olmadı. Bir sıkıntı da şu. Bir binaya ağır hasar vermişsin, boşaltılmış. Camları ve kapıları sökülmüş. İskelet gibi duruyor. İnsanlar bunun önünden gelip geçiyorlar. Bu bina kendiliğinden yıkılsa ne olacak? İnsanlar zarar görse bunun hesabını kim verecek?” dedi.

 

“İŞ MAKİNESİ DE GÖÇÜK ALTINDA KALABİLİR” 

Doğru yıkımlar için doğru makinelerin kullanılması gerektiğini ifade eden Başkan Kaya, “Doğru yıkım için binaya göre yüksek makine kullanılmalı. Biz de ise makine yüksek katlara yetişmediği için alttan kolonlar kesiliyor. Bina o şekilde yıkılıyor. İş makine de altında kalabilir. Yanında ki duvar da zarar görebilir. Sivrice depremi olduğunda bir iki tane yüksek makine Elazığ’da gelmişti. Şuan ise ekskavatör ile yıkımlar yapılıyor. Bu makinelerinde boyu yetmiyor.” dedi.

TEKNİK BİLGİ VEREBİLİRİZ 

Başkan Kaya,“ İnşaat Mühendisleri Odası olarak bizden destek isteseler biz de teknik açıdan yardımcı oluruz, anlatırız. Şantiye şeflerine yetkililer bir yol gösterebilir. Makineler yeterli olmadığı için kimse bir şey yapamıyor.” dedi.