Üretmek Kadar Satmak da Sorun

Pandemi döneminde de bir kez daha görüldü ki dünyada en stratejik sektör ve alan gıda. Ne petrol, ne savunma ne de enerji… Dünya ciddi bir gıda krizine girdi ve tüm dengeler altüst oldu. Bunu gören tüm ülkeler tarımsal üretime yöneldiler. Dünyanın en zengini Bill Gates  bile Asya ülkelerinden önemli oranda arazi satın aldı.

Üretmek Kadar Satmak da Sorun
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığlı çiftçilerimiz de kendi çaplarında bir üretim yapmak istiyorlar lakin her aşamasında zorluk yaşanan bu sektörde elde edilen ürünün değerinde satılmasında ciddi problemler var.
Son günlerde Ak Parti Milletvekilleri Prof.Dr. Erol Keleş ile Ejder Açıkkapı’nın sosyal medya paylaşımlarında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin arpa ve buğday alımlarıyla ilgili açıklamalarını sıklıkla görmek, bu konuda birtakım sorunlar yaşandığını ancak milletvekillerinin sorunun çözümünde etkin rol üstlenip uğraş verdiklerini ortaya koyuyor.

Hasat döneminin başlaması ile birlikte biçerdöverler ilimize geldi ve özellikle arpa hasadı başladı. Vatandaş biçtiği arpasını satmak için kapı kapı geziyor. Tüccarlar alım yapmadığı için yem fabrikalarına yönelen çiftçiler burada da kendilerine 5 ya da 5.5 TL fiyat verilince emeklerinin karşılığını alamadıkları için vermek istemiyorlar.  Her ne kadar çiftçimiz yedek römorku olmadığı ve arpayı yere döküp muhafaza etme imkânı olmadığı için bu bedellerle arpalarını satmak zorunda kalsa da ciddi anlamda zarar ediyorlar.

Devletin açıkladığı 7 TL taban ve ilave 50 kuruş desteğe rağmen ürününü 2 TL eksik fiyata satmak istemeyen çiftçiler ise TMO’nin anlaşmalı lisanslı deposuna yöneliyorlar.  Ergünler Lidaş’ta alımlar gerçekleştiriliyor ama sistem biraz ağır aksak işlediği için vatandaş 8-9 saat kuyrukta bekliyor. 

Siyasilere bu sorunda intikal ettirilmiş olmalı ki yeni bir karar alındı ve 26 Haziran 2023 tarihinden itibaren randevulu sisteme geçildiğini ve bu tarihten sonra randevusu olmayan üreticilerden ürün alınmayacağı açıklamasını Ak Parti Milletvekili Prof.Dr. Erol Keleş duyurdu.

Randevulu sistemle çiftçilerimizin uzun sıra bekleme sorunu giderilecek ve kuyruklarda zaman öldürülmemiş olacak.

Çiftçilerimizin bir bölümü TMO Web sayfasından randevu oluşturmakta biraz zorlansa da gençlerden alacakları yardımla bu sorunu çözebilirler.Çiftçilerimizin sorunlarına duyarlılık gösteren Ak Parti Milletvekilleri Prof.Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı’ya teşekkür ediyoruz.