'Üretme' Diyen Devlet Olur mu?

Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biri de elektrik üretimi. Hidroelektrik, termik ve doğalgaz santrallerimiz yanında rüzgar, güneş ve biyogaz gibi yenilenebilir enerji üreten tesislerimiz oldukça yaygın. Buna rağmen enerji ihtiyacımızı zaman zaman dışardan ithal ederek karşılıyor, doğalgaz yüklü bedeller ödüyoruz.

'Üretme' Diyen Devlet Olur mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda ülkemiz ve ilimiz coğrafyasının verimli güneş alma oranları  dikkate alınarak çok sayıda kurulan Güneş Enerji Sistemleri, hem üretimi artırmış hem de sanayi tesislerinin kendi elektriğini üretme gibi bir katkısı  olmuştu.

Ancak Resmi Gazetede bugün yayınlanan bir kararla tüm GES projelerini olumsuz etkileyen ve bugünden sonra da kurulma şansı bırakmayan bir karar yayınlandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karar dikkatlice okunduğunda ortaya çıkan sonuç şu:

12.05. 2019 tarihinden sonra kendi tesisinde GES projesi yapıp enerji üreten firmalar, kendi tükettikleri kadar enerjiyi tüketecek, geri kalan enerjinin ise görevli tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş gibi kabul edilecek.

Bu karar ne demek biraz daha açalım. Devlet diyor ki,  “sen kendi ihtiyacını görmek ve fazlasını devlete satmak amacıyla kurduğun GES tesisinde ihtiyacın kadar enerjiyi kullan, artanı bana ücretsiz olarak ver.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her alanda üretim yapılması çağrısı ve seferberliğine rağmen, kamuoyundan ve ilgili taraflardan kaçırırcasına nasıl böyle bir karar alınır ve bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanır anlamak mümkün değil.

Birçok yönüyle yasal sorumluluklar getiren ve yargıya taşındığı anda mahkemeden bozulacak bu yanlış kararın  ülkeye faturasını hesap edemeyen bürokratlarla bu ülke nasıl kalkınır ve sanayici nasıl yeni yatırımlar yapar gelin siz çıkın işin içinden.

Bu sıcak gelişme ile ilgili yarın sanayicilerimizin ve uzmanların da görüşlerini alarak okurlarımızı daha detaylı bilgilendirmiş olacağız.

Bu yanlıştan dönülmesi amacıyla başta milletvekillerimiz olmak üzere ETSO, Ticaret Borsası ve tüm STK’ların da konuya duyarlılık göstererek tepkilerini ortaya koymaları gerekmekte. Bu yapılmazsa enerji gibi hayati bir konuda ülke zora düşebilir ve bunun yansıması yeni krizler oluşabilir.