ÜRETİME KADIN ELİ

GİRİŞİMCİLİK, ÖNDERLİK,ÜRETME, PAZARLAMA VE MARKALAŞMA SÜRECİNDE KADIN VE AĞIN MODELİ

ÜRETİME KADIN ELİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra KABUKÇU /2019 yılında emekli olan  memur Samiye Genç öncülüğünde kurulan Ağın Kadınları Tarımsal Kalkına Kooperatifi, hem üretiyor, hem de Ağınlı kadınlara ekmek kapısı oluyor.

 

Ankara’da uzun yıllar görev yaptıktan sonra  köyüne dönmeye karar veren ve  30 yıllık memuriyet hayatının ardından Ağın’a yerleşen emekli memur Samiye Genç, ilçe kadınlarının hayatını değiştirdi.

 

Çalışkanlığı ve üretkenliği ile dikkat çeken Elazığ’ın şirin ilçesi Ağın’da 2019 yılında “Ağın Kadınları Tarımsal Kalkına Kooperatifi’ni” kuran Genç, ilçe kadınları ile birlikte hem üretiyor hem de ilçe kadınlarına ekonomik katkı sağlayarak ekmek kapısı oluyor.

 

Hakimiyet Gazetesi olarak ilçe kadınlarının kaderini değiştiren Samiye Genç ile  samimi bir röportaj gerçekleştirdik. Üretimin önemine dikkat çeken Genç, “Ülke olarak daha çok çalışmaya ihtiyacımız var” dedi.

“KÖYÜMÜZÜN BİZİ ÇEKEN YANLARI VARDI”

Kendini tanıtarak sözlerine başlayan Elazığ’ın ilk kadın kooperatif başkanı Samiye Genç, “56 yaşındayım Ağınlı’yım,uzun yıllar Ankara’da yaşadım ve 30 yıl kadar memurluk yaptım. Sonra emekli oldum.  Normalde Ağın’a gidip gelirdik hep yaz tatillerinde belli zamanlarda. Tabi Ağın’daki hem doğal güzellik hem de köyümüzün bizi çeken yanları vardı. Onun için artık eşimle birlikte biz iki yıldır buraya yerleştik, Ağın’da yaşıyoruz artık” dedi.

“ÜRETİYORLARDI AMA PAZAR YOKTU”

Ağınlı hanımlarla el birliği yaparak yola çıktıklarını aktaran Genç, “Yaz tatillerinde her geldiğimde kadınların çok üretken olduklarını, çok çalıştıklarını, çok da  ürün elde ettiklerini görüyorduk ama bu ürünlerini satacak pazar bulamıyorlardı. Alıcılar da üretici kadınlarımızı bulamıyordu.  Yani  tek tek kim nerede ne yapıyor bilinmediği için doğru alıcı doğru talepliyi bulamıyordu. Ben uzun süre bunu düşündüm. Bunu birleştirmek lazım. Bunun için bir kooperatif kurmak istedim. Sonra köydeki kadınları tek tek gezip ev ev dolaştım. Kadınlarla konuştum böyle bir şey yapabilir miyiz, birleşelim herkes ürününü kendi yapsa bile getirsin sonra ilerde kendimiz yapalım ve bunu paraya çevirelim.  Hepsi tamam dediler. Buradaki kadınlar zaten kafaları aydın olduğu için bunun çok faydası oldu ve kadınlarla birleştik kooperatifimizi kurduk.”diye ifade etti.

SATIŞ OFİSİ AÇTIK

7 tane kurucu üye ile kooperatifi kurarak üretmeye başladıklarını ifade eden Genç, devamında  şunları söyledi:“ Yedi kurucu üyemiz ile kooperatifimizi kurduk, şimdi 30 kadın arkadaşımızla aktif çalışıyoruz. Bir merkezde  ürünlerimizi satışa  sunduk. Belediyemiz bize bir satış ofisi verdi kira almadan. Devam ediyoruz hala. Şimdi bir üretim merkezimiz oldu.  Özel idarenin eski kaymakamlık lojmanı vardı. O, lojmanı il genel meclisi üyelerimizin desteği ile kiraladık ve orada şimdi üretim yapmaya başladık. Ticaret odası başkanımız ve yönetim kurulu, kooperatifimize badem şekeri makinesi için maddi yardımda bulundu. Vakumlu paketleme makinesini Güner Omay paşamız hediye etti. Yine İstanbul’da yaşayan işadamı Talat Uzunoğlu 2000 adet koli bastırarak bizlere hem nakdi, hem de ayni yardımda bulundu. Birçok hemşerimiz yanımızda sağolsun. Artık her şeyimizi kendimiz üretim merkezimizde üreteceğiz. Yüksek standartta üretim yapmaya çalışacağız çünkü doğal beslenmeye yönelen insanlar bunu aradıklarında bizde bulacaklar”dedi.

“TAM BİR KADIN DAYANIŞMAMIZ VAR”

Çok olumlu tepkiler aldıkları dile getiren Samiye hanım, “Ben biraz kadınlarımızın eşleri nasıl karşılar diye düşünüyordum. Çünkü kadınlarımıza ekstra bir iş yükü binecekti.  Ama eşleri sağ olsun çok destek oldular. Başta benim eşim, olmak üzere hepsi eşlerine destek oldu. Evde belki yemek yaptılar, bazen çocuk baktılar yani o yönden çok olumlu tepkiler aldık. Hatta dışarıda yaşayan Ağınlılar bize çok ilgi gösterdiler.  Tabi maddi manevi yardımları oldu. Bazı hemşerilerimiz bize maddi olarak bağışlarda bulundular bizde tadilat tamirat işlerimizi yaptık. Kaymakamımız Neslihan Hanım da bizimle beraber çok yakın takip ediyor.  Tam bir kadın dayanışmamız var. O da bizimle  hep destek bize. Şuan bir sıkıntımız yok üretime devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ NASIL ETKİLEDİ?

Pandeminin ilk günlerinde sıkıntılar çektiklerini dile getiren Samiye Genç (56), “Pandemi süresinde ilk zamanlar merkezimize gidemedik.  Evden çıkamamıştık. O zamanlar pek üretim yapamadık. Daha sonra yavaş yavaş ofisimizi açtık. Nöbet sistemi ile çalışıyoruz. Her gün iki üyemiz gönüllü olarak satış ofisimizde pandemi kurallarına uygun çalışıyoruz. Tabi ki kargo ile satışımız arttı. Çünkü insanlar kargo ile alışveriş yapmaya başladılar. Yani çok fazla olmasa da biraz etkiledi.” diye konuştu.

“HERKESİN ÇALIŞMASI GEREKİYOR”

Çalışmayı çakıl taşına benzeten ve denize atıldığında büyük halkalar halinde büyüdüğüne dikkat çeken Genç, “Bence kadınlar dışarıya çıkıp üretmeye başlasalar ve bu üretim köylerden başlasa bu çok güzel olur. Ülkemiz zor zamanlar geçirdi, el ele verip kadın erkek herkesin çalışması gerektiğini düşünüyorum. Biz bunu burada yapmaya başladık. Bize herkes destek oluyor erkek kadın hepimiz çalışıp üretip onu paraya çevirmeye çalışıyoruz ki ekonomimiz biraz daha güçlensin. Çünkü Ağın çok küçük bir yer. Üzerimize ne düşüyorsa onu yapalım istiyoruz. Aslında herkes üzerine ne düşüyorsa ya da en iyi bildiği iş ne ise onu yapsa gerçekten hem Elazığ da çok güzel şeyler olur hem de ülkemizde çok güzel şeyler olur diye düşünüyorum. Çünkü ülkemizin buna ihtiyacı var. Kadınlar dışarıya çıkıp üretmeye başlasalar ve bu üretim köylerden başlasa çok güzel olur.” dedi.