Üretime hayır, betonlaşmaya evet

Elazığ'a 2021 yılında yapılacak yatırımlar ve ayrılan ödenekler Resmi Gazete'de yayınlandı. Açıklanan programda şehir ekonomisine önemli katkılar sağlayacak Uluova ve Kuzova Sulama Projelerine dosya kapanmasın diye 'iz bedeli' olarak sembolik derecede küçük rakamların ayrılmasına karşın, betonlaşma getiren kamu kurum binalarına yüksek ödenekler ayrılması tepkilere sebep oldu.

Üretime hayır, betonlaşmaya evet
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan Yatırım Programı’nda yer alan ülke genelindeki 3 bin 91 projeye 138,3 milyar lira ödenek tahsis edildi.
2021 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Programda, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, KİT, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projeleri yer aldı. Mahalli idarelerin ise yalnızca dış kredi ile finanse edilen projelerine programda yer verildi.

Öncelikli Projeler
Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, devam eden projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek projelere, yeni projelerde azami oranda seçici olunarak, ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verildi.

Haberleşme-Ulaşım-Eğitime öncelik
2021 Yılı Yatırım Programı kapsamındaki yatırım ödeneğinden en yüksek payı yüzde 30,7 ile ulaştırma-haberleşme sektörü yatırımları aldı.
Eğitim yatırımlarının payı yüzde 14,3, enerji yatırımlarının yüzde 12,2, madencilik yatırımlarının yüzde 10,4, tarım yatırımlarının yüzde 8,7 ve sağlık yatırımlarının yüzde 7,5 oldu. İmalat, turizm, konut, içmesuyu ve kanalizasyon, teknolojik araştırma, çevre gibi diğer sektörlerin toplam payı ise yüzde 16,2 oldu.

Aslan payı Ulaştırma Bakanlığı'na
Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlardan en fazla yatırım ödeneği tahsis edilen kuruluşlar 15,1 milyar lira ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 13,5 milyar lira ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 13,1 milyar lira ile Karayolları Genel Müdürlüğü, 11 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı ve 8,6 milyar lira ile Sağlık Bakanlığı oldu.

Sulama Projelerine 8.4 milyar
2021 yatırım bütçesinde DSİ’nin Türkiye genelinde devam eden tarımsal sulama yatırımlarına ise 8,4 milyar lira ödenek tahsis edildi.

Uluova ve Kuzova'ya komik ödenek
DSİ Genel Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelindeki tarımsal sulama projelerine 8.4 milyar gibi dev bir bütçe ayrılırken ilimizde sulu tarım yapılamayan binlerce dönüm arazi ve 80’e yakın köyümüzü ilgilendiren, hayata geçmesi ile şehir ekonomisine önemli katkılar sağlayacak olan Uluova ve Kuzova Sulama projelerine, sırf dosya kapanmasın diye bütçe tabiri ile “iz bedeli” olarak ifade edilen sembolik ödeneklerin konması, 2021 yılında da bu önemli projelere bir çivi çakılmayacağını ortaya koydu.

Uluova ve Kuzova tozlu raflara mı?
2021 yılı yatırım programında Elazığ’da sulama projelerine ayrılan miktarlar şöyle:
Kuzova Sulama Projesi: 3 Milyon TL
Uluova Sulama Projesi: 1 Milyon TL
Kanatlı Sulama Projesi: 3 Milyon 715 bin 965 TL
Karakoçan Sulama Projesi: 14 milyon 967 bin TL
Toplamda 22 milyon TL bütçe ayrılan sulama projelerimizin bu bedellerle hayata geçmesi,  su ve bereket bekleyen toprak ve üreticilerimizin daha uzun süre gülmeyeceğinin de göstergesi oldu.
Bu tablo da açıkça gösteriyor ki ilimizin tarımsal üretim ile birlikte şehir ekonomisini şaha kaldıracak ve on binlerce insanımıza istihdam sağlayacak Uluova ve Kuzova sulama projeleri; DSİ Genel Müdürlüğünün ilgili biriminde tozlu raflar arasında yerini alacak.

Vekiller paylaşamadı
İlimiz 2021 yatırım programı ve ayrılan ödenekler konusunda ilimiz milletvekilleri farklı alanlardaki yatırımları müjde ve hayırlı olsun dilekleri ile paylaşırken, komik ödenekler ayrılan Uluova ve Kuzova sulama projeleri hakkında paylaşım yapmaktan bile kaçındı ve yorum dahi yapmadılar.
Palu ve Kovancılar ilçeleri arasına yapılacak olan Devlet Hastanesi ile Zülfü Ağar Polis Meslek okulu’nun yatırım programlarına alınmasını halkımıza duyuran ve hayırlı olsun dileklerini paylaşan milletvekilleri, sulama projeleri konusunda ise sessizliği gömüldüler.

Öncelikli görülmemiş
2021 yatırım bütçesi hazırlanırken ilgili bakanlıklar tarafından tüm milletvekillerine ve ilgili kurumlara gönderilen ve bu konuda öneriler getirilirken dikkat edilmesi gereken temel ilkelerin  yer aldığı  yazıda şu görüşlere yer verilmişti:
“Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, devam eden projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek projelere, yeni projelerde azami oranda seçici olunarak, ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verilecektir.”
Bakanlıkların milletvekili ve illerdeki ilgili resmi kurumlara gönderilen bu yazıya rağmen, Uluova ve Kuzova sulama projelerinin;  “ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verilecektir.”ilkesine rağmen bu kategoride görülmeyip projenin bir yıl daha rafa kaldırılmasının yanlışlığına dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda yeterli siyasi ve bürokratik çalışma yapılmadığını ifade ediyorlar.

Betonlaşmaya devam
Şehrin uzun süreden beri konuşulan ve tarımsal üretimin temel şartı olan sulu tarım için hayati önem taşıyan iki önemli sulama projesinin 2021 yatırım programına alınmamasına rağmen, kamu kurum binalarına öncelik verilmesi dikkatlerden kaçmadı.
Siyasi aktörler yerine her bir kurum yetkilisinin bizzat takip ederek bütçeye koydurduğu kurum binalarına ayrılan dev bütçelerden bir kısmının sulama projelerine ayrılmasının şehir için daha faydalı olacağına dikkat çeken vatandaşlar, bu tablo ile şehrin önceliklerinin siyasiler tarafından değil bürokratlar tarafından belirlendiğinin bir kez daha net olarak ortaya çıktığını ifade ediyorlar.

İşte 2021'de yapılacak kamu binaları ve ayrılan bütçe
Üretim projeleri için esirgenen ödenekler, kamu kurum binaları için bol miktarda tahsis edilmiş. İşte kamu kurumlarına ayrılan ödenekler:
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası projesine 18.400 Milyon TL
Elazığ Gıda Kontrol Laboratuvarı projesine 4 Milyon TL
Elazığ Havalimanı Yedek Pist ve İlave Apron yapımı projelerine 27.289 Milyon TL
Öğretmen Konutu projesine 6 Milyon TL
Harput Eğitim Merkezi projesine 22.653 Milyon TL
Fırat Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi projesine 20 Milyon TL
Fırat Üniversitesi derslik yapımı projesine 34 Milyon TL
Elazığ Zülfü Ağar Polis Meslek Eğitim Merkezi projesine ise 10.702 Milyon TL