Umutlandıran Gelişme

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde bulunan ve göl manzaralı kayak merkezi olma özelliğiyle dünyadaki eşsiz alanlardan biri olan Hazarbaba Kayak Merkezi, tesis yapma şartı ile işletilmek üzere ihaleye çıkıyor. İlimizin Turizm potansiyelinin harekete geçilmesinde önemli bir gelişme olan bu uygulamanın, Baskil ilçesindeki kanyonlar için de uygulanması bekleniyor

Umutlandıran Gelişme
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Gölüyle, doğasıyla, batık şehri ve tarihiyle sadece Elazığ'ın değil Türkiye'nin eşsiz noktalarından biri olan Sivrice'de son zamanlarda yaşanan önemli gelişmelere bir yenisi daha eklendi. 

Geçtiğimiz aylarda İLBANK'a ait bir tesisin Elazığ İl Özel İdaresi tarafından tesis şartı ile işletme usulüyle bir firmaya devredilmesinin ardından Sivrice için önemli bir gelişme daha yaşandı.

İHALE 21 ARALIK’TA 

Elazığ İl Özel İdaresi, Hazarbaba Kayak Merkezi ve Macera Parkının bulunduğu alanların tesis yapma  şartı ile işletilmesi için ihaleye çıkıyor. Elazığ ili Sivrice İlçesi sınırları içerisindeki Hazarbaba Kayak Merkezi ve Macera Parkı’na turizm tesisleri inşa ederek yatırım şartıyla işletilmek üzere 25 yıllığına (15+10 Yıl) kiraya verilmesi amacıyla gerçekleştirilecek ihale 21 Aralık Çarşamba günü saat 14.00'te gerçekleştirilecek.

SÖZLEŞME SONLANDIRILMIŞ KAYMAKAMLIĞA TAHSİSİ YAPILMIŞTI 

Geçtiğimiz yıllarda Hazarbaba Kayak Merkezi tesisi işletmecisi ile olan sözleşme, şartnameye uyulmaması, tesisin bakım ve onarımının yapılmaması sebebiyle sonlandırılmış ve tesislerin Sivrice Köylere Hizmet Götürme Birliğine tahsisi yapılmıştı.

Elazığ İl Özel İdaresi tarafından yapılan yazılı açıklamada,“ İlimiz Sivrice İlçesi Karaçalı Köyü Mengel Mevkiinde bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi tesisi işletmecisi ile olan sözleşme idaremiz tarafından İl Genel Meclisinde alınan karar neticesinde sonlandırılarak tesislerin Sivrice Köylere Hizmet Götürme Birliğine tahsisi yapılmıştır” denilmişti. 

Umutlandıran Gelişme

12 AY TURİZMİN HİZMETİNDE 

Açıklamanın devamında ise, “Sivrice Kaymakamlığının 29 Temmuz 2019 tarih, 206 sayılı yazısında ise ilçenin turizm hedeflerine ulaşması amacıyla imkân ve fırsatlarının çeşitlendirilmesi; turizm potansiyelinin tüm yönleri ile değerlendirilerek ilçe ekonomisine kazandırılması için ilçede yapılan zipline, macera parkı, dev salıncak turizm tesisi, su sporları, zorbing, glamping ve yüksek irtifa spor kompleksi ile yılın 12 ayını değerlendirecek turizm kompleksi tesisinin oluşturulması ve hizmet kalitesinin artırılması için Hazarbaba Kayak Merkezinin bu proje kapsamında yer almasına ihtiyaç duyulduğu, bu nedenle kayak merkezinin birliğe tahsis edilmesi talep edilmiştir. İl Genel Meclisi Plan Bütçe Komisyonu bu talebe ilişkin yerinde inceleme yaparak raporunu düzenleyip meclise sunmuştur. Raporda özetle, sözleşmenin feshedilmesi ve kayak merkezinin Sivrice Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğine tahsis edilmesinin uygun olduğu ifade edilmiştir.”diye açıklanmıştı. 

Umutlandıran Gelişme

HAKİMİYET GÜNDEME GETİRMİŞTİ 

Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak sürekli ilimizin, zengin turizm potansiyellerine sahip olmasına ve bu değerleri ortaya çıkarıp tanıtma yönünde bir gayret ortaya koymasına rağmen bunu sürekli ve sürdürülebilir hale getiremediği için gerçek hedefe ulaşılmadığını ifade etmiştik.  İlimiz; tarihi, coğrafi ve turistik birçok zenginliklere sahip, medeniyetlerin ve uygarlıkların resmi geçit yaptığı bir açık hava müzesi olma konumuyla birlikte,  Hazar gölü, Hazar Baba Kayak Merkezi,  Saklıkapı ile Karaleylek kanyonları, Keban Barajı, Golan kaplıcaları gibi birçok saklı güzelliği bağrında barındıran bir il olmasına rağmen bu zenginlikleri değerlendirme konusunda başarı ortaya koyamıyordu.

Umutlandıran Gelişme

İSTENİLEN SEVİYEYE ULAŞILAMADI 

Şehrin yönetim kademesinde yaşanan ve her gelen yöneticiye göre değişen öncelikler, ilimizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Hazarbaba Kayak Merkezi’n de de kendini göstermişti. Geçmiş yıllarda kar yağışı olmaması gerekçesi ile hizmette aksaklıklar yaşayan kayak merkezi, istenilen seviyede yerli ve yabancı turist ağırlamadığı ifade edilmişti. 

MACERA PARKI KADERİNE TERK EDİLMİŞTİ 

Büyük umutlarla 2018 tarihinde ihalesi yapılan ve 2019 yılının sonunda da tüm aşamaları tamamlanan Zipline, Macera Parkı ve Dev Salıncak kaderine terk edilmişti. Türkiye'nin en uzun zipline hattının kurulduğu Sivrice ilçesinde göl manzarasıyla güzel bir tesis hazırlandı ancak hazırlanan tesis kısa süre de bakımsızlığıyla gündeme gelmiş ve kamuoyunun tepkisini çekmişti. Dev Salıncaktan geriye demir yığını; Zipline parkurundan ise geriye demir platformu kalmıştı. 

TESİS ATIL KALDI 

Daha sonra macera parkı hizmet vermiş olsa da  Vali Erkaya Yırık döneminde tesisler kaderine terk edilmiş ve çürümeye yüz tutmuştu. Bu süreçte İl Özel İdaresi ve Sivrice kaymakamlığı  tarafından tesisin bakım onarımı yapıldıktan sonra hizmete açılmış ancak pandemi dönemiyle tesise ilgi olmamıştı.

Geçtiğimiz dönemde valilik tarafından yapılan etkinlikler, konserler ve değişik programlarla tanıtımına çalışılan Hazarbaba kayak Merkezi, profesyonel bir işletmecilik yapılamaması sebebiyle beklenen ilgiyi görmemişti.

Umutlandıran Gelişme

PROFESYONEL EKİP, PROFESYONEL İŞLETMECİLİK

 İlimizin turizm alanında en önemli markası ve merkezi olmaya aday Hazar Baba Kayak Merkezi ile macera Parkı’nın kamu eliyle işletilmesinin  yeterli ve etkili olmaması sebebiyle tesislerin bu sektörde uzman profesyonel bir ekip ve anlayışla yönetilmesi kararı, vatandaşlar tarafından da memnuniyetle karşılandı.

 Elazığ İl Özel İdaresi’nin uhdesinde bulunan   Hazarbaba Kayak Merkezi ve Macera Parkının bulunduğu alanların tesis yapma şartıyla 25 yıl  işletilmesi için ihaleye çıkacağını açıklamasının ardından,  ilimizde turizm sektöründe yeni bir anlayışın hakim olacağının göstergesi oldu.

Umutlandıran Gelişme

DARISI KANYONLARIN BAŞINA

Hazarbaba Kayak Merkezi ile Macera parkının tesis yapma şartıyla özel sektör tarafından işletilmesi amacıyla uzun süreli ihaleye çıkartılması uygulamasının Baskil ilçe sınırları içerisinde yer alan kanyonlar için de uygulanmasının doğru bir karar olacağını ifade eden vatandaşlar, Valiliğin bu konuda da adım atması gerektiğine dikkat çekiyorlar.