Esnaftan yerel alışveriş çağrısı
Elazığ'ın tarihi Kapalı Çarşısı'nda yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte esnafın sezon değerlendirmeleri de netleşmeye başladı. Hakimiyet Haber'e konuşan çarşı esnafı, sezonun işletmeden işletmeye farklılık gösterdiğini belirtirken, özellikle yurt dışından gelen gurbetçilerin beklenen yoğunluğu oluşturmadığını ifade etti. Esnaf, ekonomik koşulların alışveriş üzerindeki etkisine dikkat çekerek kış sezonundan ve gelecek yaz döneminden umutlu olduklarını dile getirdi.
Elazığ’ın tarihi ve ticari yaşamında önemli bir yere sahip olan Kapalı Çarşı’da yaz sezonu geride kaldı. Yerli vatandaşların yanı sıra yaz aylarında memleketlerine gelen gurbetçilerin de ziyaret ettiği çarşıda, bu yılki hareketlilik esnafın beklentilerini tam anlamıyla karşılamadı. Bazı işletmeler sezonu verimli geçirirken, bazı esnaflar ise bekledikleri satış rakamlarına ulaşamadı.
Hakimiyet Haber’e değerlendirmelerde bulunan Kapalı Çarşı esnafı; ürün çeşitliliği, fiyatlar, hayat pahalılığı, turist hareketliliği ve yerel esnaftan alışverişin önemi gibi konulara dikkat çekti. Esnafın ortak beklentisi ise Elazığ’ın daha fazla tanıtılması, çarşıya ziyaretçi sayısının artırılması ve yerel işletmelerin desteklenmesi oldu.
“ÜRÜN ÇEŞİDİ OLAN İŞLETMELER İŞ YAPTI”
Artukbey Kahve işletmecisi Harun Özpolat, yaklaşık beş yıldır tarihi Kapalı Çarşı’da hizmet verdiklerini belirterek yaz sezonunun kendileri açısından başarılı geçtiğini söyledi.
Özpolat, işletmeler arasındaki satış farklılıklarına dikkat çekerek, ürün çeşitliliğinin ve işletmelerin kendilerine özgü ürünlerinin müşteri tercihlerinde önemli rol oynadığını ifade etti. Ulusal bir marka olmalarının ve Kapalı Çarşı’da farklı ürünler sunmalarının kendilerine avantaj sağladığını belirten Özpolat, genel olarak yoğun taleple karşılaştıklarını kaydetti.
Fiyat politikalarına da değinen Özpolat, sezon boyunca fiyatlarını mümkün olduğunca sabit tuttuklarını dile getirdi. Gramajlı satışlarla farklı bütçelere hitap ettiklerini belirten Özpolat, kaliteli ürün sunmanın müşteri memnuniyetinde önemli olduğunu vurguladı.
Gurbetçilerin özellikle yaz döneminde çarşıya geldiğini ifade eden Özpolat, buna rağmen sezon başından sonuna kadar belirgin bir satış artışı yaşamadıklarını söyledi.
“GURBETÇİ YOĞUNLUĞU BEKLEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI”
Fırat Gıda işletme sahibi Vedat Öksüz ise yaz sezonunda bekledikleri hareketliliği yakalayamadıklarını belirtti. Gurbetçilerin Elazığ’a gelişlerinin çarşı esnafı açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Öksüz, bu yıl beklenen yoğunluğun oluşmadığını dile getirdi.
Gurbetçilerin gelişinin yalnızca esnafın satışlarına değil, şehrin genel ekonomik hareketliliğine de katkı sağladığını belirten Öksüz, yaz aylarında çarşının daha canlı bir görünüme kavuşmasını beklediklerini söyledi.
Kış sezonuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Öksüz, Elazığ’da yaşayan vatandaşlara çağrıda bulundu. Vatandaşların alışverişlerinde yerel esnafı tercih etmelerini isteyen Öksüz, kurumsal ve küresel firmalar yerine şehrin kendi işletmelerine destek verilmesinin önemine dikkat çekti.
“HAYAT PAHALILIĞI ALIŞVERİŞİ ETKİLİYOR”
Bakırcım Cengiz işletmesinden Fethullah Cengiz de sezonun beklentilerinin altında kaldığını ifade etti. Sezonun tamamen kötü geçmediğini ancak daha iyi olabileceğini belirten Cengiz, ülke genelindeki ekonomik koşulların alışveriş alışkanlıklarını etkilediğini söyledi.
Hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşların harcamalarında daha temkinli davrandığını dile getiren Cengiz, Elazığ’a yerli ve yabancı turist çekilmesi için tanıtım çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguladı.
Kendi işletmelerinin tanıtımı için de çaba gösterdiklerini belirten Cengiz, sosyal medyayı aktif olarak kullandıklarını ve Türkiye’nin dört bir yanına kargo gönderdiklerini ifade etti. Elazığ’ın daha fazla tanıtılması ve turizm alanında yapılan çalışmaların geliştirilmesiyle hem şehir ekonomisinin hem de esnafın kazanacağını kaydetti.
“KIŞ AYLARINDA BAHARAT VE KIŞ ÇAYLARINA İLGİ ARTIYOR”
İkizler Baharat işletme sahibi Gani Bakırcı, bu yıl yaz sezonunun beklentileri doğrultusunda hareketli geçmediğini belirterek sezonu normal bir dönem olarak değerlendirdi.
Kış aylarında bazı ürün gruplarına yönelik talebin arttığını ifade eden Bakırcı, özellikle çay çeşitleri, pekmez ve kış çaylarının daha fazla ilgi gördüğünü söyledi. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların bu ürünlere yöneldiğini belirten Bakırcı, kış sezonunda satışların nasıl şekilleneceğini görmek için henüz erken olduğunu dile getirdi.
“YAZ SEZONU FENA DEĞİLDİ, BEKLENTİLERİMİZİ KARŞILADI”
Gülten Pazarı işletme sahibi Serkan Gülten ise yaz sezonunun kendi işletmeleri açısından genel olarak beklentileri karşıladığını belirtti. Yurt dışından gelen ziyaretçilerin çarşıya hareketlilik kazandırdığını ifade eden Gülten, sezonun ne çok kötü ne de olağanüstü iyi geçtiğini söyledi.
Kış sezonunun henüz tam anlamıyla başlamadığını belirten Gülten, önümüzdeki dönemde yerli ve yabancı turist hareketliliğinin artmasını beklediklerini kaydetti.
ESNAFIN GÖZÜ KIŞ SEZONUNDA VE GELECEK YAZDA
Elazığ tarihi Kapalı Çarşı esnafının değerlendirmeleri, geride kalan yaz sezonunun işletmeler açısından farklı sonuçlar ortaya koyduğunu gösterdi. Bazı işletmeler ürün çeşitliliği ve müşteri talebi sayesinde sezonu olumlu geçirirken, bazıları ekonomik koşullar ve beklenen ziyaretçi yoğunluğunun oluşmaması nedeniyle hedeflerine ulaşamadı.
Esnaf, çarşının daha fazla ziyaretçi ağırlaması için Elazığ’ın turizm potansiyelinin daha etkin tanıtılmasını isterken, kentte yaşayan vatandaşların yerel işletmelerden alışveriş yapmasının da ekonomik canlılık açısından önemli olduğunu vurguladı.




