ULAŞIMDA ELBÜS KONFORU

2014 YILINDA BAŞLAYAN HİZMET YAĞMURU DEVAM EDİYOR. BİRÇOK ALT VE ÜST GEÇİT, MESİRE ALANLARI, YENİ BULVARLAR, HAYVAN HASTANESİ, HAYIR ÇARŞISI SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLERİN ARDINDAN TOPLU ULAŞIMA YENİ BİR ANLAYIŞ GETİRECEK YÜZDE YÜZ YERLİ VE MİLLİ OLAN VE DÜNYADA İLK KEZ KULLANILACAK OLAN 'ELBÜS' LER ARTIK ELAZIĞ YOLLARINDA. ELBÜSLE YOLCULUK BAYRAMA KADAR ÜCRETSİZ

ULAŞIMDA ELBÜS KONFORU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tamer Ören/ Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın ‘Marka Şehir Elazığ İçin Çözüm Önerileri’ arasında yer alan, şehir trafiğine önemli oranda katkı sağlayacak ELBÜS’ler toplu taşıma hizmetlerine başladı.

Elbüslerin hizmete başlaması ile ilgili düzenlenen törene Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz, AK Parti Milletvekili Adayları Zülfü Demirbağ, Şahin Şerifoğulları, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, Tarım İl Müdürü Turan Karahan, Milli Eğitim İl Müdürü Feyzi Gürtürk, TEİAŞ Müessese Müdürü Ahmet Saraç, Elazığ STK Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kayaoğlu, Memur – Sen İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, MÜSİAD Başkanı Hasan Uzun, Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları ile oldukça yoğun bir kalabalık katıldı.

 

 “ELAZIĞ TARİH YAZIYOR”

Konforlu bir yolculuk için bugünden itibaren ELBÜS’lerin şehir içi trafiğinde seyredeceğini belirten Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, törende yaptığı konuşmasında şunlara değindi:“Bugün Elazığ için tarihi bir gün yaşıyoruz. 2014 yılından sonra Elâzığ’ımızda birçok çalışmalar yaptık. Şehit Polis Fethi Sekin Mesire Alanı, Cip Barajı Mesire Alanı, Alt Geçitler, Üst Geçitler, bütün mahallelerimizde yapmış olduğumuz parklar, sosyal yardımlaşma çalışmalarımız ve benzeri çalışmalarımızla Elazığ'da AK Parti Belediyeciliğinin en güzel örneklerini veriyoruz. Bugün ise ulaşımda yepyeni bir döneme giriyoruz. Sadece Elazığ'da değil ,Türkiye'de değil dünyada ilk defa 18 metre uzunluğunda elektrikli körüklü sıfır emisyonlu, tamamen yerli ve milli olan, bizim mühendislerimizin dizayn ettiği ve bizim mühendislerimizin imalatını yaptığı, elektrikli otobüs ELBÜS’lerin bugün açılışını yapıyoruz. Şehrimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu otobüsler çevreyi kirletmeden şehir içi ulaşımının nasıl yapılacağının en güzel örneklerinden bir tanesidir. Şu anda devreye aldığımız altı adet otobüsün her biri 150 kişi taşıyabilecek kapasitededir, kilometrede 10 kuruş harcayarak geri dönüşlerinde kendi kendini park eden ve bir şarjla 400 kilometre yol yapabilen ender yapılmış olan özel bir otobüstür.”

 

 ELBÜS’LERDE HER AYRINTI DÜŞÜNÜLDÜ

ELBÜS’lerin her ayrıntı düşünülerek imal edildiğini kaydeden Başkan Yanılmaz, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu otobüsün içindeki koltuklar, oturan hemşerilerimizin rahat edebileceği şekilde dizayn edilmiştir. Aynı zamanda otobüs engelli hemşirelerimizin rahat edebilmesi için istediği anda sol tarafa tamamen yatabilen, istediği zaman sağ tarafa yatabilen, özel amortisörleri ile içindeki yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde yolculuk yapabilen özel bir otobüstür. Tamamen sessizdir, otobüsün çalıştığı bile hissedilmemektedir. Şanzımanı olmayan %100 elektrikli bir otobüstür. ELBÜS’lerin başta Elazığımıza, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. 24 Haziran seçimlerinin de bu vesileyle milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, şimdiden tüm hemşerilerimizin bayramını kutluyorum.”

 

“ŞEHİR HASTANESİ İLE EŞ ZAMANDA DEVREYE GİRMESİ BÜYÜK BİR HİZMET OLDU”

Seçim çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüklerini ifade eden AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elbüs’lerin, 23 Temmuz’da açılışı yapılacak Şehir hastanesiyle eş zamanlı olarak hizmete girmesiyle büyük bir ihtiyacın karşılanacağını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bir eserin hizmete girdiğini görmek, bir eserin hizmete girmesine vesile olmak bizim en mutlu olduğumuz şeylerden biridir. Belediye Başkanımıza şehrimizi bu güzel hizmetle buluşturduğu için çok teşekkür ediyorum. Yakın zamana kadar değil böyle bir otobüsü üreten bir ülke; bu otobüsün parçasını dahi üretemeyen bir ülke vardı. Ama 16 yıl içerisinde otobüsü, İHA’sı, savaş uçağını, helikopterini ve tankını üreten bir ülke haline geldik. Bundan dolayı özellikle milletimize çok teşekkür etmek istiyoruz. Çünkü biz bu desteği milletimizden aldık da bu hale geldik. Milletimizin bize vermiş olduğu güçle bu hale geldik, aziz milletimize, aziz hemşerilerimize çok teşekkür ediyor, bu güzel hizmetin hem ilimize hem ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

 “BÜTÜN HİZMETLER ELAZIĞ’A FEDA OLSUN”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise şehre yapılan hizmetlerin her geçen gün arttığını dile getirerek açıklamasında şunları söyledi:“ Son yıllarda malumunuz hizmet anlayışında büyük bir değişim ve dönüşüm var. Özellikle 21. yüzyılın başından itibaren kamu yönetiminin felsefemizde bakışında, uygulamalarımızda ciddi değişiklikler var. İnsanı merkeze alan, yukarıdan bakmayan ve  insanı eşref-i mahluk olarak gören, bir anlayışa sahibiz. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Milletvekillerimize ve burada bu hizmetleri icra eden Belediye Başkanımıza, katkı veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

 

VATANDAŞTAN TEŞEKKÜR

Şehre birçok noktada kazandırdığı hizmetlerle halkın gönlünde taht kuran Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın toplu ulaşım konusunda devrim niteliğinde olan Elbüsleri devreye sokması vatandaş tarafından büyük memnuiyetle karşılandı.

Doğukent Şehir Hastanesinden Hilakent’e kadar devam edecek güzergâhta önemli oranda yolcu taşıma hizmetini sunacak olan ELBÜS’lerin çevreci olması da büyük takdir topluyor.

 

BAYRAMA KADAR ÜCRETSİZ

Dün hizmete giren ELBÜS’ler bayrama kadar kendi hattında ücretsiz olarak hizmet verecek. Doğukentten başlayan seferler, Ali Rıza Septioğlu Bulvarı, Orduevi, Beyaz Çeşme, Yeni Cami otobüs durağı, Öğretmenevi önü durağı ile diğer durakları takip ederek Baskil Kavşağından geri dönüp normal otobüs güzergâhını kullanarak Vali Fahribey Caddesi, Hürriyet Caddesi,  Orduevi ve Ali Rıza Septioğlu bulvarını takip ederek Doğukent Bulvarından Hayır çarşısına kadar gidecek

 

 

İŞTE ELBÜS’LERİN TEKNİK  ÖZELLİKLERİ

   Yapılan anketler sonucu Elektrikli Otobüsler şehrimizin sembolü olan  Bordo-Beyaz dış renklere sahiptir.

Elbüsler ;Çağımızın temel sorunu olan çevre kirliliği, enerji tüketimi ve bakım maliyetlerine çözüm bulan toplu taşıma araçlarıdır.

Araçlar 18.3m uzunluğa 2.55m genişliğe ve 3.21m genişliğe sahiptir. Aracın boş ağırlığı 19 ton, tam yüklü ağırlığı ise 28 tondur.

Elbüslerin tam yükte ulaşacağı max. Hız 75 km/h(sınırlandırılmış)

Tam yüklü aracın tırmanma kabiliyeti %15, yüksüz tırmanma kabiliyeti ise %17 dir.

Araçlar tam yüklü iken 350 km, boş iken 400 km yol kat edebilmektedir. Doğru kullanımla bu menzil artırılabilir.

Rejeneratif retarder frenleme  ile araç kendini şarj edebilmektedir.

Elbüslerde 48 koltuk+1 tekerlekli sandalye alanı bulunmaktadır. 14.8 m² ayakta durma alanına sahiptir. Toplam 121 yolcu taşımaktadır.(ECE R 107 göre maksimum 8 kişi/m² ).  

4 adet çift kanatlı BODO kapı,1200mm genişliğinde elektro pnömatik kontrollü ve kilitlenebilir yapıya sahiptir. Hassas yapıya sahip olduğu için yolcuyu rahatsız etmemektedir.

Aurora marka klimalar mevcuttur.2 adet ;soğutma/ısıtma kapasitesi 22 kW,kompresör gücü 6 kW olan ünite, miktarı 2x7 kg olan R407C gaz kullanılmaktadır.

Önde ZF RL82EC bağımsız süspansiyonlu dümenlenen aks, arkada 2 adet ZF AVE 130, portal tahrikli aks bulunmaktadır.

4 adet fren sistemi bulunmaktadır.

İŞLETME FREN SİSTEMİ: Elektronik işletme fren sistemi ,ABS/ASR fonksiyonlu Wabco EBS3 ,entegre 4 kademeli, reküperasyon sistemi ile entegre çalışmaktadır.

PARK FRENİ VE YARDIMCI FREN SİSTEMİ: Arka iki tahrikli dingile etki eden yaylı park freni mevcuttur.

DURAK FREN SİSTEMİ: Durak freni butonlar üzerinden etkinleştirilebilir ve devre dışı bırakılabilir.

SÜREKLİ FREN SİSTEMİ: Rejeneratif retarder (direksiyon kolonunda 4 kademeli kol, ayak freni ile de aktive edilebilen) bir fren sistemidir.

4 kademeli regeneratif fren sistemi 1.2 m/s² yavaşlama ivmesi sağlayarak 5km/h hıza kadar aracın mekanik frenlerinin kullanılmamasını sağlar. 5km/h hızın altında balata yumuşak geçişle görev alarak motor sisteminin korunmasını sağlar. Bu sayede 100.000 km kadar mekanik fren bakımı ve balata değişimine gerek kalmaz. 

 

              ELBÜS ARAÇ BAKIM VE SARJ MERKEZİ                                         

 •İdari bina

 •Bakım atölyesi

 •Sarj istasyonu

 •Trafo

 •Nizamiye ve su deposundan oluşmaktadır.

Arsa alanı yaklaşık 10.427 m² dir.Bina zemin oturum alanı yaklaşık 2710 m² dir .Ayrıca giriş nizamiye 50 m²,su deposu 50 m²,trafo 91 m² dir.

Toplam inşaat alanı yaklaşık 4635 m² dir.

 

                BAKIM ATÖLYESİ

Bakım atölyesi yaklaşık 720 m² ve 5 peronludur. Peronların ikisinde bakım çukuru bulunmaktadır. Birinde araç yıkama peronu bulunmaktadır.

                SARJ İSTASYONU

Sarj istasyonu 1550 m² kapalı alana sahiptir ve 15 araçlık sarj istasyon peronu mevcuttur.