Turizmde Bir Kayıp Yıl Daha

İlk keşfi yapıldıktan sonra sadece Elazığ'da değil tüm ülkede büyük merak uyandıran kanyonlar, ilgisizliğin kurbanı olmaya devam ediyor. Kanyonlara yönelik ve turizme destek amaçlı bu yıl da herhangi bir adım atılmaması kamuoyunda bir yılı daha kaybettik yorumlarına sebep oldu

Turizmde Bir Kayıp Yıl Daha
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/İlimizin çok sayıda turizm potansiyeli bulunmasına rağmen, bu zenginlikleri yapılacak tesislerle ekonomiye kazandırmak amacıyla Hakimiyet Gazetesi olarak yıllardan beri yaptığımız çağrılara rağmen yeteri derece mesafe alınamaması tepkilere yol açıyor.

Harput, Hazar Gölü, Palu, Keban barajı ve son keşfedilen Baskil ilçe sınırlarında bulunan kanyonlar gibi sayısız tarihi ve turistik değeri bağrında bulunduran Elazığ, bu merkezlerdeki altyapı ve tesis yetersizliği sebebiyle beklenilen ilgiyi göremiyor.  Bu konuda en büyük eksiklik ise tanıtımı çok güzel yapıldığı halde hala yolu yapılamayan kanyonlarda görülüyor.

KEŞFEDİLMESİ ŞEHRİ HEYECANLANDIRDI
Elazığ’da geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayandığı belirlenen, ancak yeni keşif olarak yakın bir zaman önce ortaya çıkartılan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonlarının turizme kazandırılması için somut adım atılarak, iskeleler yapılmış ve büyük bir merak uyandırmıştı. 

Turizmde Bir Kayıp Yıl Daha

YÖRE SAKİNLERİ BİLDİRDİ
Keban ile Baskil ilçesi arasında Karakaya ile Keban Barajı'nın bağlantı kolu olan bölgede yöre sakinlerinin dönemin Valisi  Çetin Oktay Kaldırım'a aktarmasıyla iki kanyon keşfedilmişti. Vali Kaldırım'ın defalarca ziyaret ettiği kanyonlardan birine Saklıkapı, diğerine ise bölgede yaşayan Kara Leyleklerin ismi verilmişti. 

İSKELELER YAPILDI 
Turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülen Saklıkapı ve Kara Leylek kanyonları için ise ilk somut adım atılmıştı. Kentin turizmde parlayan yıldızı olması planlanan kanyonlar için valilik koordinesinde İl Özel İdaresi tarafından Baskil ilçesinin Höyük köyünde, diğeri de Saklıkapı kanyonunun girişinde olmak üzere 2 adet yüzer iskele yapılmıştı. Uzunluğu 36 metre olan her bir iskelenin kara bağlantısı makaralı çelik hatlarla yapıldığı, su seviyesinin düşmesi veya yükselmesi durumunda iskeleyi hareket ettirmek mümkün olacağı kaydedilmişti. 

Turizmde Bir Kayıp Yıl Daha

DOĞA HARİKASI KANYONLAR 
Yapılan ilk araştırmada her iki kanyonun da en az 9 milyon yıllık bir oluşum olduğunun değerlendirildiği bildirilmişti. Saklıkapı kanyonu yaklaşık 4,5 kilometrelik uzunluğu ile dikkat çekiyor. Kanyonun ilk 1 kilometrelik kısmının ardından açık alana ulaşılırken, 20 metre ilerisinde ikinci kısım başlıyor. İkinci kısım da belirli bir süre daralan bölgelerden geçildikten sonra yolu kapatan devasa bir kaya halat yardımıyla geçiliyor, ardından muhteşem bir vadi karşınıza çıkıyor. Yeri geldiğinde bir insan geçecek kadar daralan kanyon, zaman zaman içerisinde büyüyen ve ayrı bir görsel şölen sunan ağaçlar dikkat çekiyor. Kanyonun ucu ise bölgedeki yerleşim yerlerine kadar çıkıyor.

YOL YOK, TRAKTÖR İLE ULAŞIM 
İlk keşfi yapıldıktan sonra sadece Elazığ’da değil tüm ülkede büyük merak uyandıran kanyonlar, daha sonra ilgisizlik kurbanı oldu. Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım zamanında keşfedilerek ulusal basında tanıtımı yapılan Karaleylek ve Saklıkapı kanyonlarına yol olmadığı için sosyal medyada yayınlanan ulaşımın traktörlerle yapıldığı yönünde görüntüler, büyük tepki çekmiş ve günlerce kamuoyunu meşgul etmişti. 

Turizmde Bir Kayıp Yıl Daha

YOLU YOK TEKNESİ VAR!
Dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilen 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları ile ilgili olarak yapılan çalışmalar kapsamında Gezi Teknesi alınmıştı. İlk dönemler de tekne turu ile kanyonlar vatandaşlara hizmet etmeye başlamış ve pandemi nedeniyle turlar geçici olarak durdurulmuştu. Alınan gezi teknesi ise Keban ilçesi Ballıca mevkiinde demirlemiş durumda bekletiliyordu. 

TUR ŞİRKETİ KANYONLARI GÜZERGÂHINDAN ÇIKARDI
Kanyonlara ulaşacak yolun yapılmaması ve bu konuda bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmaması sonucunda yerli turistlerin traktörlerle kanyonlara ulaştırılması görüntülerinin sosyal medya hesaplarında yayınlanmasının adından turizm şirketi, tur güzergâhından kanyonları çıkarmıştı. 

VALİ TORAMAN KANYONLARI ZİYARET ETTİ 
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman’da bu eşsiz güzelliği ile şehre önemli bir turizm potansiyeli kazandıracak olan kanyonlarda incelemelerde bulunmuştu. Vali Toraman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, Fırat Kalkınma Ajansı İl Koordinatörü Abdulvahap Yoğunlu, İl Genel Meclis Üyeleri ve bölge muhtarlarını da yanına alarak, alanda incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler de kanyonların turizme kazandırılması için tespit yapılmış ve gerekli adımların atılması kararı çıkmıştı. 

Turizmde Bir Kayıp Yıl Daha

KANYONLAR HAZIR MI? 
Elazığ’ın turizmi için büyük önem taşıyan kanyonların yaz sezonuna hazır olup olmadığı merak ediliyor. Geçtiğimiz yıllar da kanyonların turizme  kazandırılması için çalışmaların başlayacağı yönünde açıklamalar olmasına rağmen henüz net bir proje ve çalışmanın olmaması kafalarda soru işareti oluşturmaya başladı. 

DİNLENME ALANI YOK
Belirli bir noktaya kadar otobüsle giden, yolun olmadığı güzergâhı ise traktör römorklarına binerek bin bir zorlukla kanyonlara ulaşan yerli turistleri bölgede bekleyen en önemli sorunun ise dinlenecek ve bir süre konaklayacak bir tesisin olmaması nedeniyle yetkililer çalışma başlatacaklarını ifade etmişti. Yapılan açıklamaların üzerinden yıllar geçmesine rağmen henüz bir çalışma yapılmadı. 

PROFESYONEL İŞLETMECİLİK ŞART
İlimizi tüm dünyaya tanıtacak kanyon  yollarının ve park alanlarının yapılmasının ardından ihale karşılığı özel bir turizm firmasına verilmesinin daha mantıklı olduğunu ifade eden bölge sakinleri, firmanın bu alana yapacağı sosyal tesisler, lokanta, kafeterya, tekne turları, doğa yürüyüşleri, su sporları gibi etkinliklerde kanyonların yılın 12 ayı hizmet verme şansını yakalayabileceğini belirtiyorlar.

KAMUOYU MERAK EDİYOR
Kanyonlar ile ilgili çalışmaların ne aşamada olduğu hakkında şuana kadar henüz bir açıklama yapılmaması nedeniyle kamuoyu da merak içinde bekliyor. Elazığ’ın turizm alanında seviye atlamasına neden olacak kanyonlar ile ilgili çalışmaların henüz netleşmemesi sonucun da bu yaz döneminin de ilimiz için hüsran ve kayıp bir yıl olarak geçeceği ifade ediliyor.