Toplu Sözleşmede Son Sözü Hakem Kurulu Söyleyecek

Nisa Yılmaz/Elazığ Enerji Bir-Sen Şube Başkanı Kenan İnallı, Memur-Sen ile Hükümet arasında 2020 ve 2021 memur ve memur emeklisine yapılacak olan zamda anlaşma sağlanamaması ile ilgili olarak Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamada bulundu.

Toplu Sözleşmede Son Sözü Hakem Kurulu Söyleyecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enerji Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı İnallı, öncelikle enerji, sanayi ve madencilik alanlarında faaliyetler yürüten sendikayı tanıtarak; “Enerji, sanayi ve madencilik çalışanları birliği sendikası olarak faaliyetlerini yürüten yetkili sendika olup; Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerini kapsıyor. Yaklaşık olarak 750 üyemiz var. Enerji, sanayi ve madencilik hizmet konularındaki kurumlarımız, Devlet Su İşleri, TEİAŞ, TEDAŞ, EÜAŞ, KOSGEB, Bilim-Sanayi, şeker fabrikaları, Maden Tetkik Arama (MTA) Bölge Müdürlüğü gibi kurumlarımızı kapsamakta” dedi.

Anlaşma Sağlanamadı, Karar Hakem Kurulunda

İnallı, toplu sözleşmede istenilen rakamı karara bağlanmamasına dair gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere şuanda hükümet ile yetkili sendika Memur-Sen arasında toplu sözleşmenin çalışmaları 1 Ağustos itibariyle başlamıştı. Anlaşma, 20 Ağustos’a kadar sağlanamadığından dolayı kanun gereği hakem kuruluna gitti. Hükümetin en son teklif etmiş olduğu rakam 2020 yılı ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için de yine yüzde 4, 2020 içinde ilk 6 için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 olmak üzere iki yılı kapsayan toplu sözleşme dönemini kapsayan zam oranın toplamı yüzde 14’tü. Memur-Sen ise ilk teklifinde 2020 yılı için ilk teklifi 8+7, ikinci yıl yani 2021 yılı için de yüzde 6+6 ile birlikte taban aylığı 200 TL, 1. Yıl için yüzde 3, ikinci yıl için de yüzde 2 olmak üzere refah payı talebimiz vardı. Daha sonra görüşmeler neticesinde Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Beyin söylediği rakam iki yılın toplamında yüzde 20’nin altına imza atmayacağız şeklindeydi.  Nitekim bununla birlikte hükümetten ikinci bir teklifin üzerinde üçüncü bir teklif gelmemesi hasebiyle uzlaşmazlık sağlanamamıştır ve uzlaşmazlık tutanağının tutulması gerekir. Kanun gereği, 21-23 Ağustos Cuma akşamına kadar hakem kuruluna başvuru süreci başlıyor. Bunu yetkili sendika olarak Memur-Sen yapacak. Daha sonra 24 Ağustos’tan itibaren 5 gün içerisinde hakem kurulunu bunu karara bağlayacak. Hakem kurulunun kararı bağlayıcıdır, nihai karardır. Ama yetkili sendika olarak, Memur-Sen olarak biz bu zam teklifini imza altına almadık, karar hakem kuruluna gitti. Hakem kurulu, 11 kişiden oluşuyor. Başkanı daha önceden tayin edildiği Sayıştay başkanı, hakem kurulunun başkanlığını yapacak, 6’sı hükümet, 5’i de sendika tarafından komisyon üyeleri belirleniyor. Sayıştay başkanlığında yapılan hakem kurulu, oylar eşit olduğu zaman başkanın kararı bağlayıcı karar oluyor ve o karar gereği de memurlara zam uygulanacak. Ancak beklentimiz, teklifimizin güncel ve ekonomik gelişmelerin üzerinde olmayan bir teklifti.”

Karar, 30 Ağustos’ta Kamuoyuna Açıklanacak

İnallı, “Çay, doğalgaz vb. şeylere yüzde 15’i aşan ciddi bir zam geldi. Hatta çaya ikinci bir yüzde 15 zam geldi. Beklentimiz bu zamlar karşısında toplamda yüzde 20’yi kapsayan bu zammın verilmesiydi. Nihai karar, hakem kurulunun 5 günlük bir çalışması sonucunda bu karar açıklanacak. 30 Ağustos itibariyle de kamuoyu ile paylaşılacak. Nitekim 1 Ocak 2020’den itibaren de bu karar uygulanmaya başlayacaktır. Tabi yüzde 4+4 2020 ve yüzde 3+3 2021 zam dilimlerinin ötesinde enflasyon farkının verileceğini de taahhüt etmişti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından” dedi.

“Eylem Planı İçin Alınacak Karar Doğrultusunda Tepkimizi Dile Getireceğiz”

Memur-Sen Genel Başkanlığının alacağı eylem planları çerçevesinde tepkilerini duyurmaya devam edeceklerini söyleyen İnallı, son olarak şunları ekledi: “İnşallah alınacak bu karar hayırlı olur. Eylem planıyla ilgili olarak Ankara’da memurlar tarafından iş bırakma ve Bakanlık önünde ‘boş cüzdanı bırak’ eylemi yapıldı. Genel başkanlığımızın alacağı kararlar doğrultusunda eylem planları çerçevesinde gerekli tepkimizi kamuoyunda ve üyelerimizle paylaşacağız.”