Toplantı Çok, Sonuç Yok

Her alanda ülkeler yerine şehirlerin yarıştığı bir dönemde Elazığ'ın gerek turizm gerekse ekonomik anlamda proje üretememesi ve ortak bir akıl etrafında kenetlenememesi, bu konuda yapılan toplantıların 'takip ve sonuçlandırma' aşamasına getirilmeyip görüntüde kalması, sorunların daha da büyümesine neden oluyor.

Toplantı Çok, Sonuç Yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depremi ve ardından yaşanan pandemi sürecinin oluşturduğu sorunların çözülmesi gerektiğini; il yöneticileri, siyasetçiler, il bürokratları ve STK temsilcilerinin de katıldığı “çözüm toplantıları” adı altında aylık kent buluşmaları yapılmasını Hakimiyet olarak sıklıkla manşetlerimizde gündeme getirmiştik. 

ŞEHRİN SORUNU HERKESİN SORUNU
Depremi ve pandemiyi yaşayan bir şehir olarak iki kez yıkım yaşayan Elazığ’ın sorunlarının çözümü noktasında herkesten ve her kesimden görüşülmesi ve öneri alınmasının çok faydalı olacağını ifade etmiş, ve ortak bir akıl etrafında kenetlenilmesi gerektiğini ifade etmiştik.  

Toplantı Çok, Sonuç Yok

TURİZMDE PATİNAJ YAPIYORUZ 
İlimizin derin tarihi geçmişi ve buna bağlı sayısız turistik değerleri olmasına rağmen bunları bir hikaye etrafında şekillendirip ilgi ve merak uyandıracak  bir  manzume haline getirip şehrin kaderine olumlu etki edebilecek bir formata sokup turizm sektörüne kazandıramıyoruz. 

Bu kapsamda  Harput, Palu, Sivrice, Keban ve kanyonlar gibi birçok değere sahip olan Elazığ’ın hala ziyaret edilen ve kültür turları haritasına dahil olamaması, ilimizde ilgili kurumların bir masa etrafında birleşerek, çalışma yapamaması ve proje üretememesi sorununu  yaşadığını gösteriyor. 

Toplantı Çok, Sonuç Yok

BUZLUK MAĞARASININ TABELASINI YENİLEMEYEN ZİHNİYETTEN ÇOK ŞEY Mİ BEKLİYORUZ?
Yeri geldiğinde ya da mikrofon tutulduğunda bir çok sorunu çözmüş ve önemli başarılara imza atmış olmanın gururu ile ahkam kesen bazı bürokratların, Bayram süresinde de dile getirdiğimiz gibi Buzluk Mağarasının yıllardan beri yerde ve hedef tahtası olarak kullanıldığı için delik olan tabelasını bile değişmeyi düşünemeyen  zihniyet ve yönetim anlayışından, turizmi ayağa kaldırmasının beklenmemesi gerektiğine vurgu yapan vatandaşlar, bu zihniyetten çok şey beklemenin hayal olduğunu ifade ediyorlar.

ŞEHİR MASASI KURULMALI 
Turizmde, yakın, orta ve uzun vadeli projelerimiz hala bilinmiyorsa, bu konuda çalışma dahi yapılma ihtiyacı görülmüyorsa, günübirlik destekler ve hibelerle sorun aşılmaz. Hem verilen destekler yerini bulmaz hem de şehir bir 20 yıl daha yerinde sayar. Vizyoner ve atılımcı ruhun olmadığı şehirler, rutinin ve kendiliğinden oluşan gündemin sarmalından ve kısır döngüsünden kurtulamazlar. Bu nedenle ilimizdeki bütün kurumların “Şehir Masası” etrafında toplanarak, aylık gündemi değerlendirmesi ve proje yarışına girmesi gerekiyor. 

Toplantı Çok, Sonuç Yok

SORUNLAR BİLİNİYOR, ÇÖZÜM YERİNE SADECE LAF ÜRETİLİYOR
Elazığ’ın belli sorunlarının her kesimden insan tarafından bilindiği halde,çözüm noktasında her hangi bir adım atılamaması kafalarda soru işareti oluşturmaya devam ediyor.İlimizin kalkınması için proje üretilmemesi ve mevcut kapasitenin artırılması yönünde her hangi bir çalışmanın yapılmaması da gösteriyor ki ilimiz de ilgili kurum ve bazı STK’ların proje üretmekte başarısız olduğunu gösteriyor. 

VALİ TORAMAN DUYARLILIĞI DA ÇÖZÜM OLAMIYOR MU?
Hakimiyet Gazetesi'nin sık sık dile getirdiği ilimizin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması konusuna duyarlılık gösteren Vali Toraman, geçtiğimiz aylarda ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıyla ilimizin tarihi ve kültürel turizmi yanında sağlık turizmini masaya yatırmış ve önemli adımların atılması kararlaştırılmıştı. 

TURİZM ATAĞI 
İlimiz tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve turizm potansiyelleri ile birçok zenginliği barındırıyor. Pandemi döneminin sona ermesi ve normalleşmenin ardından turizm sektöründe yaşanması beklenen hareketlilik için şehrimizin ne kadar hazır olup olmadığı tartışılıyordu. İlimizin en önemli turizm merkezi olan Harput’ta son yıllarda Elazığ Belediyesi tarafından; tarihi yapıların restorasyonu, parkların yeniden düzenlenmesi, cam teras, tematik müzeler, otopark, konukevi çalışmaları ile birçok eksiklikler giderilmiş ve hizmete sunulmuştu. 

ELAZIĞ BELEDİYESİ ÜZERİNE  DÜŞENİ YAPTI 
Pandemi dönemini en iyi şekilde değerlendiren Elazığ, bu dönemi her açıdan olduğu gibi Harput’u yaşayan bir merkez haline getirmenin mücadelesini verdi ve yeni sezona hazır hale getirdi. Harput’a giden hemşerilerimiz,  farklı ve özenle çalışılmış ve çok özel bir konuma yükselmiş Harput ile karşılaşıyor. Elazığ Belediyesi’nin Harput’ta hayata geçirdiği restorasyon projeleri ile tarih ayağa kalkarken  Basın Müzesi, Gastronomi Müzesi, Kürsübaşı Müzesi gibi tematik müzelerin de hizmet verecek  olması, ardından da bedesten projesinin hayata geçmesi ile gelen misafirlerin en az 4-5 saat tarihi Harput’ta kalması sağlanmış olacak.

STK’LARIN DA GÜNDEMİNDE ELAZIĞ OLMALI
Hazar Gölü ve çevresinin başta çevre duyarlılığı olan STK’lar olmak üzere tüm sivil oluşum, resmi ve özel okullar ile askeri birliklerin de gündeminde olması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, bu konuda değişik kurum ve kuruluşlar tarafından kampanyalar düzenlenerek farkındalık oluşturulabileceğini ifade etmişlerdi. 

 6 YILDIR SÜREN SESSİZLİK 
Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların oluşturduğu ekonomik krizi daha çok üretim ve daha çok ihracat formülü ile aşacağımızı ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrısı, Elazığ Valiliği bünyesinde 2016 yılında oluşturulan ve şehrimizdeki yatırım, üretim ve girişimleri bir merkezden koordine edip, yatırımcılara kolaylıklar sağlamak amacıyla kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Birimi'ni yeniden gündeme getirdi. 

SESSİZLİK SON BULMALI
Elazığ’ın gelişmesi, kalkınması, üretim ve istihdam olanaklarının daha da artırılması maksadıyla kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından hazırlanacak önemli projelerin takibini ve koordinasyonunu sağlamak için kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin yıllardır sessiz kalması kamuoyunda merak uyandırmaya devam ediyor. 2016 yılında kurulan ve büyük bir heyecan uyandıran bu birimin yıllar geçmesine rağmen yaptığı çalışmaların neler olduğu bilinmezken, yatırımcılara sağlanan kolaylıklar hakkında ise her hangi bir açıklama da yapılmıyor. 

YATIRIMCIYA REHBERLİK EDİLMELİ 
İlimizde yeni yatırım gelmesi noktasında ilimiz valisi, milletvekilleri, belediye başkanı, OSB, ETSO, Ticaret Borsası, FKA, TKDK, KOSGEB, sektör  temsilcileri STK’lar ve diğer ilgili yöneticilerinin ayda bir “şehir masası” etrafında toplanarak yatırım konusunu ele almaları gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu toplantı sonrasında, proje sahibi özel sektör yetkililerine projenin güncel durumu hakkında bilgi verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. 

SORUNLAR KONUŞULMALI VE ÇÖZÜLMELİ
Şehrin birçok cepheden yara aldığını, bu yara ve sorunların da yine el birliği ile çözüleceğini ifade eden vatandaşlar, iyi niyet taşıyan her bir siyasi, STK başkanı ve vatandaşı dikkate alarak ve önerilerini dinleyerek sorunlardan kurtulabilineceğini belirtiyorlar. Siyasi rekabetin ve fikir ayrılığın şehrin sorunlarını çözmede bir farklılık oluşturmayacağını belirten vatandaşlar, demokratik katılım ve birlikte yönetim anlayışı çerçevesinde her kesimle görüşülmesinin şehre zarar değil fayda vereceğini ifade ediyorlar.