Temayül Dikkate Alınacak mı?

Ak Parti, geçmiş seçimlerde yaptığı temayül yoklamasını bu seçimde de yapacak. Tüm illerde olduğu gibi Elazığ'da da geçmiş dönemlerde yapılan temayül yoklamasında ilk sıralar da yer alan isimlerin milletvekili listesinde kendine yer bulamadığı yönünde iddialar gündemde yerini korurken, halkın temayül yoklamasına çok inanmadığı ve sürekli son sözü genel merkezin söylediği ifade ediliyor.

Temayül Dikkate Alınacak mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Ak Parti, geçmiş seçimlerde yaptığı temayül yoklamasını bu seçimde de yapacak. AK Parti Genel Merkezi tarafından Milletvekili aday adayları arasından Milletvekili adaylarını belirleme kriterlerinden biri olan temayül yoklamasına göre, milletvekili adaylığına en yakında isimler belirlenecek ve genel merkeze gönderilecek. 

KİMLER OY KULLANACAK?

Temayül yoklamasında AK Parti Elazığ İl Teşkilatının çeşitli kademelerinde görevli kişiler  oy kullanacak. AK Parti İl Yönetim Kurulu üyeleri, Kadın Kolları, Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyeleri, Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, tüm ilçelerin yönetim kurulu üyeleri, kadın - gençlik kolları yönetimi ile birlikte, Beldelerin Yönetim Kurulu Üyeleri, Kadın Kolları, Gençlik Kolları Başkanları sadece. Tüm il ve ilçe Belediye Meclis üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri, Belediye Başkanları, eski Milletvekilleri eğer aday adayı değil ise. Eski İl Başkanları eğer aday adayı değil ise. Köy temsilcileri ve mahalle başkanları oy kullana bilecek.

Temayül Dikkate Alınacak mı?

BAŞVURAN ADAY ADAYLARINA GÖRE TEMAYÜL YAPILACAK  

AK Parti Elazığ Milletvekilliği adaylığı için başvurulan sayıya göre oylar kullanılacak. Her şehirde olduğu gibi Elazığ’da da tekrar aday adayı olan görev başındaki Milletvekilleri temayül yoklamasına katılmayacak. Elazığ’daki temayül yoklaması için AK Parti Genel Merkezi tarafından diğer illerden en az 2 milletvekili görev alacak.

TEMAYÜL SONRASI MÜLAKAT 

AK Parti'de 2023 seçimleri için yol haritası da belirlenmeye başlandı.Parti teşkilatlarının katıldığı temayül yoklamaları bittikten sonra  AK Parti'de milletvekili aday adaylarıyla mülakat süreci başlayacak. 

5-10 DAKİKALIK GÖRÜŞME YAPILACAK 

Seçim İşleri Başkanlığı ve Genel Sekreterlik tarafından organize edilecek  mülakat çalışmalarında, randevuyla parti genel merkezine çağrılan AK Parti Elazığ Milletvekili aday adaylarıyla yaklaşık 5-10 dakikalık  görüşme yapılacak. 

Temayül Dikkate Alınacak mı?

GÜVENLİK SORUŞTURMASI YAPILACAK

Mülakat sürecinin ardından ön elemeyi geçenler, güvenlik soruşturmasının ardından Genel başkan yardımcıları tarafından hazırlanacak raporla Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

FETÖ VE PKK’YA  KARŞI ÖNLEM

Mülakat sürecinde FETÖ ve PKK ile  ilişkili kişi ve kişilerin sızma girişimlerine karşı aday adayları sıkı bir güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Giyiminden konuşmasına kadar adaylar ince elenip sık dokunacak. 

AK PARTİ’YE KATKIN NE OLACAK?

Adayların parti politikalarını ne kadar benimsediği ve partiye ne gibi katkılar sunabilecekleri değerlendirilecek diğer başlıklar arasında yer alacak. Adayların parti politikalarını ne kadar benimsediği ve AK Parti’ye sağlayacakları katkı mülakatlarda göz önünde bulundurulacak. 

‘’SENİ NEDEN VEKİL YAPALIM?’’ SORUSU

Milletvekili aday adaylarına komisyon tarafından sorulacak   ilk soru ‘’Seni neden vekil yapalım?’’ olacak.  Aday adaylarının bu soruya verdiği cevap  komisyonun verdiği karar da önemli olacak. 

Temayül Dikkate Alınacak mı?

SON KARARI ÜST KURUL VERECEK

Mülakatların ardından bu sefer, 4 genel başkan yardımcısının başkanlığında oluşturulacak ara komisyon, aday adayları ile ikinci bir eleme yapacak ve belli bir sayıya düşürülen aday adaylarıyla ilgili rapor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki üst kurulda değerlendirilecek.

TEMAYÜL GÖSTERMELİK Mİ?

Tüm illerde olduğu gibi Elazığ’da da geçmiş dönemlerde yapılan temayül yoklamasında ilk sıralar da yer alan isimlerin milletvekili listesinde kendine yer bulamadığı yönünde iddialar devamlı gündemde yerini korudu. Temayül  yoklamasının göstermelik olduğu ve son sözü devamlı genel merkezin söylediği ifade edilmişti. 

MİLLETVEKİLİNİ HALK BELİRLESİN 

Cumhur İttifakı ve özellikle Ak Parti, halkın hissiyatı ve beklentilerine karşılık gelecek birkaç ekonomik adım, bir de küskün ve dargınları yeniden yuvaya döndürecek siyasi ve idari adım atması halinde ve milletvekili listelerini halkın isteğine göre belirlemesi halinde 2023 seçimlerinden zafer ile ayrılma ihtimali oldukça yüksek. Tam tersi durumunda Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini ifade ettiği halde, milletvekili seçimlerinde Ak Parti’ye oy vermeyeceğini söyleyen önemli bir kesim var. Bu kesimin oranı da oldukça yüksek. 

“ADAYLARIM BUDUR” LİSTESİ DAYATILMAMALI 

Bu fotoğraftan ve vatandaşın aldığı bu savunmadan  Ak Parti bir sonuç çıkarmalı ve adımlarını buna göre atmalı. Zira görünen o ki vatandaş bu kez çok net bir ilke ve kıstas ile kesinkes uygulama iradesi ortaya koymuş durumda. Ak Parti Genel Merkezi halka rağmen geçmişte olduğu gibi liste dayatır ve “adaylarım budur” gibi bir keyfilik sergilerse, seçim sonuçlarında sürpriz yaşayabilir.