Su Zammı Doğru Karar

İçinde bulunduğumuz çevre haftası etkinlikleri ve programlarında sıklıkla vurgulanan bir gerçek var. Tabiat kaynakları özellikle su tükeniyor ve yakın tarihte su savaşları yaşanması bekleniyor.

Su Zammı Doğru Karar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Su, varlığıyla şimdilik çok değeri bilinmese de yokluğuyla nasıl hayati özelliğe sahip bir nimet olduğu biliyor. Elektriksiz, arabasız bir hayat düşünülebilir ama susuz bir hayatın olamayacağı gerçeğinden hareketle bu nimetin kadrinin iyi bilinmesi ve tasarruflu kullanılması lazım.

Konuyu, Elazığ Belediyesi’nin Haziran ayı Belediye Meclis Toplantılarında suya yüzde 65 zam yapma kararına getirmek istiyoruz.

Her ne kadar Elazığ Belediyesi suya yaptıkları zamları çevre ve diğer illerdeki su ücretleri ile mukayese edip Elazığ halkının en ucuz suyu kullandığına yönelik açıklama yapsa da bize göre suya yapılan zam aslında gereksiz ve boşa kullanımları engelleyip insanları tasarrufa yönelteceği için uzun vadede şehrin ve insanlığın lehine bir adım.

Özellikle kademeli fiyat tarifesi çok doğru bir yaklaşım. Bir evin bir ay içinde kullanacağı 0-15 ton arası suyun metreküp fiyatı sadece 10 TL. Burada amaç insanların suyu tasarruflu kullanmaları, merdivenleri hortum takıp yıkamak amacıyla suyu israf etmemesi ve 15 ton sınırını geçmemeye teşvik etmek.

Şehrin değişik noktaları ve özellikle ovalarda bulunan derin kurulardan elde edilip evimize gelinceye kadar her aşamasında elektrik kullanılan suya, yapılan zamma bizler ekonomik açıdan ziyade çevresel ve geleceğimiz için olumlu yaklaşıyoruz. Bu yaklaşımımız zammı savunmak olarak asla yorumlanmamalı.  Zira bizim derdimiz geleceğimizi ve kuşaklarımız kurtarmanın endişesi.

Bir simit’e ödediğimiz 10 TL’yi evimiz musluklarına kadar getirilen 1 ton suya ödememiz çok pahalı olmasa gerek.

Ancak belediyemiz yetkililerine bir konuda daha hatırlatmada bulunmak isteriz. Şehrin birçok noktasında bulunan yer altı otoparklarında kendiliğinden çıkıp pompayla yağmurlama şebekesine akıttığımız sular, hazır altyapı çalışmaları devam ederken maliyet ve şebeke bedeli ne olursa olsun birkaç noktada toplanıp yaz aylarında yeşil alan sulamalarında kullanılmasında fayda var.

Yine Abdullahpaşa su deposundan neredeyse günün her saatinde sürekli temiz su taşarak cadde ve yollara akıyor, bunu görünce de insanın canı yanıyor.

Su gibi her şeyden değerli görülmesi gereken nimeti en iyi değerlendirmek hem bizlerin hem de kurumların görevi olmalı.