Su ile Şaka Olmaz…

Elazığ'da hava sıcaklıklarının artmasının üzerine serinlemek için suya giren birçok vatandaşımız hayatını kaybediyor. Yüzme bilseler dahi tehlike oluşturacak sulara girilmemesi yönünde kurumların uyarılarına uyulmamasıyla birlikte Hazar Gölü sahilinde bulunan işletme ve kamu kurumlarının cankurtaran bulundurmaları talep ediliyor

Su ile Şaka Olmaz…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı bugünlerde serinlemek isteyen çocuklar ve gençlerin Hazar Gölü, Keban Baraj Gölü havzası, sulama göletleri ya da derelere girmeleri, boğulma vakalarını da beraberinde getirdi.

AMAN DİKKAT!
Elazığ’da hava sıcaklıklarının artması ile birlikte özellikle baraj, dere ve gölde vatandaşların serinlemek için yüzmeleri oldukça artmaya başladı. Sıcaktan bunalan çocuklar, gençler ve hatta yetişkinler serinlemek için çeşitli çarelere başvururken, üzücü olayların yaşanmaması için çocukların ve gençlerin, özellikle piknik esnasında çevredeki derelere, göllere ve göletlere girmelerinin önüne geçilmesi gerekiyor.

Su ile Şaka Olmaz…

HER YIL  AYNI MANZARALAR
Yaşları 7 ile 13 arası çocuklar, özellikle cumartesi ve pazar günleri serinlemek için en yakın derelere veya göl ile göletlere koşuyorlar. Yaşları 13 ile 25 arası gençlerinde ilgi gösterdikleri dereler, göller ve göletler gibi tehlikelerin dolu olduğu yerlerde serinleme yöntemi, boğulma olaylarını da sıkça yaşatıyor. Öyle ki serinlemek onları hakkı ama bazen de üzücü durumlar ile karşılaşıyoruz.

Su ile Şaka Olmaz…

UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR 
Elazığ’da özellikle yaz aylarında boğulma vakalarında yaşanan artışların başlıca nedenleri, yetkililerin uyarı yapmasına rağmen tehlikeli bölgelerde yüzmeler  olarak dikkat çekiyor. Öte yandan boğulma vakalarının en büyük nedenlerinden bir tanesi ‘’Yüzme Bilmemek’’ olarak öne çıkıyor. Dibi görünmeyen bu sularda bin bir tehlikenin beklediğini, yüzme bilmeyenler kadar, yüzme bilenlerin de hayati tehlike ile karşı karşıya oldukları yönünde uyarılar yapılmasına rağmen, ne yazık ki medyada boğulma haberlerini  devamlı okuyoruz. 

Su ile Şaka Olmaz…

VALİLİK UYARMIŞTI  
Elazığ Valiliği, her yaz dönemlerinde baraj ve gölet gibi yerlerde boğulma olaylarının önlenmesi hakkında uyarı niteliğinde bir açıklama yapıyor.

Elazığ Valiliği geçmiş dönemlerde yaptığı açıklamada, Keban Barajı, Karakaya Barajı, Karakoçan-Kalecik Barajı ve Sulaması, Cip Barajı ve Sulaması, Kovancılar Kanatlı Barajı- Kapı açmaz Göleti ve Sulaması, Palu Hamza bey İçme Suyu Barajı, Kepektaş Göleti ve Sulaması, Kuzova Pompaj Sulaması 1.Kısım, Maden Işıktepe-Durmuştepe Göleti ve Sulaması, Dede Yolu Göleti ve Sulaması, Tadım Göleti ve Sulaması, Baskil Akuşağı-İçlikaval-Odabaşı Göleti ve Sulaması, Karakoçan Bazlama-Sarıcan-Tatar Göleti ve Sulaması, Alacakaya Esenlik Göleti ve Sulama tesislerinde uygun görülen yerlere uyarı ve ikaz levhaları dikildi. Vatandaşların uyarı levhalarına uymaları ve bunların tahrip edilmemesi konusunda bilgilendirilmesi gerektiği ifade edilmişti. 

Ayrıca Baraj, Gölet, Taşkın ve Sulama kanallarına; İlgili kurumlar (Valilikler, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Sulama Birlikleri, Köy veya Mahalle Muhtarlıkları) vasıtası ile hiçbir şekilde suya girilmemesi gerektiği, suya girmenin can kayıplarına sebep olabileceği vurgulanarak, Valilik tarafından alınan DSİ tesislerinde suya girmenin emre aykırı davranış olarak belirlendiği ve uymayanlar hakkında idarî yaptırım cezası uygulanacağı belirtilmişti. 

Su ile Şaka Olmaz…

DSİ DE UYARMIŞTI 
DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü, geçmiş dönemlerde vatandaşların sulama, baraj, gölet ve servis yolları tesislerinin civarına koyulan uyarı tabelalarını dikkate almaları gerektiği konusunda uyarı yayınlamıştı. 

Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti; “Keban Barajı, Karakaya Barajı, Karakoçan Kalecik Barajı ve Sulaması, Cip Barajı ve Sulaması, Kovancılar-Kanatlı Barajı, Kapıaçmaz Göleti ve Sulaması, Palu-Hamzabey İçme Suyu Barajı, Kepektaş Göleti ve Sulaması, Kuzova Pompaj Sulaması 1.Kısım, Maden-Işıktepe ve Durmuştepe Göletleri ve Sulamaları, Dedeyolu Göleti ve Sulaması, Tadım Göleti ve Sulaması, Baskil-Akuşağı, İçlikaval, Odabaşı Göletleri ve Sulamaları, Karakoçan-Bazlama, Sarıcan Göleti ve Sulamaları, Kovancılar -Tatar Göleti ve Sulaması, Alacakaya- Esenlik Göleti ve Sulaması tesislerinde uygun görülen yerlere uyarı levhaları dikilmiştir. Vatandaşların bu uyarı levhalarını dikkate alması ve bunların tahrip edilmemesi konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.” denilmişti. 

HAZAR GÖLÜ CAN ALMASIN
Her yıl Hazar Gölünde yaşanan boğulmaların bu yıl olmaması için, başta özel turizm işletmeleri olmak üzere göle sahili bulunan resmi kurumlara ait dinlenme tesislerinde cankurtaran görevlendirilmesi ve tehlikeli alanların belirlenerek bu bölgelerde yüzmenin yasaklanması gerekiyor.  

İLGİLİ KURUMLAR HAREKETE GEÇMELİ 
Elazığ’da ilgili kurumların özellikle yaz aylarında boğulma vakalarının önüne geçmek için el birliği ile harekete geçmesi gerekiyor. Kurumların özellikle vatandaşların yoğun olarak kullandığı piknik alanları ve göl etrafında bilgilendirici broşürler dağıtması ve vatandaşları uyarması gerekiyor. Kolluk kuvvetleri tarafından düzenli olarak denetlenmesi ve üzücü olayların önünü geçmek için uzman ekipler ile kontrollü bir şekilde vatandaşları bilgilendirmesi gerekiyor. 

MUHTARLARA GÖREV DÜŞÜYOR 
Elazığ Valiliği öncülüğünde özellikle merkez ve ilçelerdeki köy muhtarları ile her yaz döneminde toplantı yapılması gerekiyor. Muhtarlara boğulmalara karşı köylülerini uyarmak ve tehlikeli bölgelerde suya girilmemesini engellemek için kolluk kuvvetleri ile koordineli bir şekilde çalışması sağlanmalı.