ŞOFÖR ESNAFIMIZ BİTİYOR

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Saraç, Hakimiyet Gazetemize açıklamalarda bulunarak şoför esnafının yaşadığı sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulundu.

ŞOFÖR ESNAFIMIZ BİTİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Saraç, Hakimiyet Gazetemize açıklamalarda bulunarak şoför esnafının yaşadığı sıkıntılar hakkında önemli bilgiler verdi.  Başkan Saraç,2020 yılında esnafların çok mağdur olduğunu ve esnafın bitme noktasına geldiğini belirterek  “Neyi bekliyorsunuz” dedi.

 “ŞOFÖR ESNAFININ SORUNLARI DAĞ GİBİ”

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Saraç, “Karayolları Trafik Güvenliği Derneği’ni 2014 yılında kurduk, Dernek kurulum amacımız Elazığ’ın trafiğiyle ve trafik problemleriyle ilgili sorunlarını ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarmaktı ilimizin trafik problemlerinin çözümü hususunda yardımcı olmaktı. Yapmış olduğumuz birçok sosyal sorumluluk projeleri ile ilimizin trafik problemlerinin çözümü hususunda ciddi adımlar attık. Bu esnada zaman zaman şoför esnaflarımızda yaşamış oldukları problem ve sorunlarını bizlere ileterek çözüm aramamızı istediler. Bizler şoför esnaflarımızın birkaç sorunlarını ele alıp incelediğimizde sorunlarının gerçek anlamda büyük olduğunu ancak şoförü temsil noktasında olan kişilerin sorunların üzerine eğildiği zaman çok kolay bir şekilde sorunların çözüleceğini gördük. Temsil noktasındaki kişiler ile bir araya gelerek bu sorunların çözümü hususunda neler yapabileceğimiz aktarmak istesek te kapılar yüzümüze kapandı, galiba bizleri kendilerine rakip olarak gördüler. Bizler çokta bu olaylara takılmayarak mücadele etmeye karar verdik ve hala daha mücadele ediyoruz. Dernek olarak kamu kurum ve kuruluşlar ile bir araya gelerek şoför esnaflarımızın yaşamış oldukları sorun ve problemlerini aktardık ve birçoğunu çözümü hususunda ciddi başarılara imza attık. Anladık ki şimdiye kadar şoför esnaflarımız kendi göbek bağlarını kendileri kesiyorlar. Şoför esnaflarımızın yaşamış oldukları haksızlara birçok kez şahit olduk. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır sözünü kendimize şiar edinmiş biri olarak ve dilsiz şeytan olmama adına 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile şoför esnaflarımızın temsilcisi olmaya, sorun ve sıkıntılarını çözme adına mücadele etmeye ve yüreği ile destan yazan bu asil şoför esnaflarının yanında olmaya ant içtik. Çünkü Şoför Esnaflarımızın tüm sorunlarını kalıcı olarak çözebilmemiz için esnafımızın temsilcisi olmamız gerektiğini gördük. Allah nasip etti 7 Ocak 2018 yılında Elazığ Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası seçimlerine katıldık. İsteğimiz sonucu alamasak ta biz kaybeden taraf olmadık. Bu vesile ile yüzlerce şoför esnafımın kalbine girmeyi başardık, sevgisini kazandık. Bu bizlere yeter bence en önemlisi insanlarımızın, şoför esnaflarımızın sevgisini kazanmak”dedi.

 

 “HER ZAMAN ŞOFÖR ESNAFININ YANINDAYIZ”

Saraç; “Bizimkisi şoför esnafına duyulan bir sevda… Yüreği, kalbi sevgiyle yoğrulmuş mert şoför esnaflarıma sevgimiz hiç bitmeyecek. Amacım şoförler odası başkanı olmak değil, amacım şoför esnaflarımın sosyal ve ekonomik olarak rahata kavuşması. 2018 seçimi öncesi şunu söyledim. Seçimi kazansam da kaybetsem de şoför esnafımızın sorunlarıyla ilgileneceğim, dertleriyle dertleneceğim. Bu sözümü yine söylüyorum amacım oda başkanı olmak değil, amacım şoför esnaflarımın sosyal ve ekonomik olarak rahata kavuşmasını sağlamak. Sözümde durdum ve durmaya da devam edeceğim. Sorunları çözme gayretimiz devam edecek. Oda başkanı olmak istememdeki tek gaye esnaflarımızın temsilcisi olduğumda sorunlarını daha iyi çözeceğimi bilmem. O makama talip olmamdaki tek neden budur. Şu anda da esnaflarımızın sorunlarını çözmeye çalışıyorum”dedi.

 

“DEPREM AKŞAMI DERNEK OLARAK SAHADAYDIK”

Depremde birçok esnafın mağdur olduğunu dile getiren Halil Saraç; “24 Ocak’ta ilimizde büyük bir deprem oldu. Depremde yıkımlar meydana geldi. Depremde birçok esnafımız mağdur oldu. Evi yıkılan esnaflarımız oldu, çadırlarda kalan birçok şoför esnafımız oldu. Deprem akşamı ve sonrasında sahaya inerek ve şoför esnaflarımıza gerek sms yoluyla gerek telefon ile arayarak mümkün olduğu kadar mağdur olan şoför esnafımıza ulaşarak yardımcı olmaya çalıştık. Kendi imkanlarımızla şoför esnafımıza ve vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştım. STK’lar ve kendi imkanlarımızla ortalama 600 şoför esnafımıza kuru gıda, battaniye ve ısıtıcı yardımında bulunduk”diye ifade etti.

 

“ODAMIZI ESNAFA AÇMADILAR”

Saraç; “Deprem sonrası çağrıda bulundum, Şoförler Odası binasının esnaflara açılmasını istedim. Çok geçte olsa çağrımıza kulak verip odayı açtılar ama şoför esnafımıza açmadılar. Odayı yardım derneklerine verdiler orayı depo şeklinde kullandılar. Yardımların transferini sağladılar. Biz isterdik ki odamız esnaflarımıza açılsın. Çünkü orası esnaflarımızın ikinci yuvasıdır. Bizim gayemiz depremde mağdur olmuş evi yıkılmış esnaflarımızda odamızda kalsınlar. Odamızda deprem sürecinde en azından bir çorba çıkartsaydılar mağdur olan şoför esnaflarımız gelip sıcak bir aş yeseydi. Esnaflarımız deprem sürecinde odamızın imkanlarını kullanmadı. Odamızın sıcak yüzünü göremedi. Biz elimizden geldiği kadar depremde zarar gören esnaflarımıza yardımcı olduk. Rabbim kıymetli şoför esnaflarıma ve milletimize bir daha böyle afetler göstermesin ve yaşatmasın…”dedi.

 

 “KAPILAR YÜZÜMÜZE KAPANDI”

Halil Saraç; “Depremin ardından sonra pandemi süreci yaşanmaya başlandı Mart ayı itibariyle. Deprem ve pandemi Allah’tan gelen bir şeydir ona bir şey diyemeyiz. Biz oda başkanı olsaydık  Devletimizden, kamu kurum ve kuruluşlarımızdan esnafımıza ciddi imkanlar sağlayabilirdik. Biz dernek olarak mücadele ettik ama mücadelemiz bir yere kadar çünkü neticesinde şoför esnafımızı temsil eden bir kurum var. Taleplerimiz bir yere kadar dinlendi. Dediler şoför esnafını temsil eden kurumlar ortada yok size ne oluyor gibi ifadelerle karşılaştık. Bizim resmi muhatabımız sizler değil odadır denildi.  Bu süreçte kapılar yüzümüze kapandı ama biz gocunmadık bizim gayemiz esnafımızın mağduriyetinin giderilmesiydi”dedi.

 

“BİZİM AMACIMIZ ODA BAŞKANI OLMAK DEĞİL”

Yerel medyada esnaflarımızın sorunlarını dile getirmeye başladığını ifade eden Saraç; “Şoför esnaflarımızın sorunlarını yerel medyada dile getirmeye başladım. İstanbul’da ulusal kanallarda esnafımızın sorunlarını dile getirmeye başladım. En son Ümraniye Televizyonu ve Doğuş TV’de şoför esnaflarımızın sorunlarını dile getirmeye çalıştım. Benim amacım oda başkanı olmak değil bir yerlerde menfaat etmek değil. Sadece sevdası olduğum şoför esnafının sosyal ve ekonomik olarak iyi bir yerlere gelmesini sağlamaktır”diye ifade etti.

 

 “ESNAFIMIZ KENDİ İMKANLARIYLA ÇÖZÜM BULUYOR”

Elazığ’da şoför esnafının bitme noktasına geldiğini söyleyen Başkan Saraç; “Pandemiyle birlikte servisçilerde bitme noktasına geldi. Servisçi esnafımızın yarısı arabasını, plakasını sattı ve satmaya devam ediyor. İnternette yüzlerce satılık s plaka ve minibüs var. Biz esnaf olarak devletimizden ciddi yardımlar bekledik. Halada bekliyoruz. Özellikle servisçi esnafımıza aylık 2-3 bin TL yardım talep etmiştik. Devletimiz bunu verecek güçte biz büyük bir devletiz. Ensar-muhacir anlayışıyla milyonlarca Suriyeli kardeşlerimize bakıyoruz. Onlara devletimiz maaş veriyor, ücretsiz sağlık sorunları gideriliyor. Devletimiz kendi vatandaşı olan servisçi esnafına mutlaka destek vermesi lazımdı. Türkiye’de 350 bin servisçi esnafı var. Bu esnaflarımıza en azından Suriyeli vatandaşlara sağlanan destekler kadar yardım yapılmalıdır. Bizim servisçi esnaflarımızın araçlarının tekerleri dönmedi bu süreçte esnaflarımız araçlarını evinin önünde park etti. Ama servisçi esnafımız BAĞ-KUR’unu, aracının ÖTV sini, aracının sigortasını, ödemek zorunda kaldı. Aracının muayenesini yaptırmak zorunda kaldı. Birçok esnafımız bu ödemelerini yapamadı. Depremden sonra ayakta kalmak için kredi çeken bu esnaflarımız o parayı geri ödeyemediği için ya icralık oldu ya da araçlarını satıp taksitlerini ödedi. Kısaca şoför esnaflarımız evine ekmek götüremedi”dedi

 

“BİRÇOK İLDE ESNAFA HİBE VERİLDİ”

Saraç; “Depremde ve pandemi sürecinde odamıza çok iş düşüyordu. Oda isteseydi şoför esnafımız bu kadar zor ve sancılı süreç yaşamazdı. Türkiye’de birçok yerde şoför esnafına hibeler verildi. Örnek verirsek; Ankara, İstanbul, Bursa… Şoför esnafına akaryakıt desteği verildi. Biz maalesef Elazığ’da bunu göremedik. Şoför esnafı bu kadar sıkıntı yaşarken onların yanında olmamız lazım. Oda gidip Valiliğin kapısını aşındırması lazımdı. Valilikten hibe destek alması lazımdı servisçi esnaflarımıza. Federasyona baskı kurması lazımdı. Seçime 6 ay kala biz sahaya çıkarız bu gibi şeyler unutulur düşüncesindeler. Ancak bu konuda yanılıyorlar şoför esnafımız kendine yapılan iyiliği de kötülüğü de unutmaz. Çünkü şoför esnafımız çok ciddi anlamda sıkıntı yaşadı. Pandemi sürecinde minibüsçü ve taksici esnafımız canını hiçe sayarak çalıştı. Kendisi virüs kaptı, ailesi virüs kaptı. Ama bu süreçte canı pahasına çalıştı. Türkiye’de Birçok şoför esnafımız virüsten dolayı hayatını kaybetti ben hayatını kaybeden esnaflarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum”

“BİZ KENDİ İMKANLARIMIZLA YAPTIK”

Başkan Saraç; “Oda olarak pandemi sürecinde esnaflarımıza maske ve dezenfekte yardımında bulunulmadı. Sadece odamız esnaflarımızın araçlarını iki defa dezenfekte yaptı. Ondan sonra yapılmadı. Trafik esnaflarımızdan dezenfekte yapıldığına dair kağıt istedi. Esnafımızın araçları dezenfekte yapılmadan kağıt verildi. Biz dernek olarak esnaflarımızın araçlarını çok kez dezenfekte yaptık. Onlar oda imkanlarıyla yapmazken biz dernek olarak kendi imkanlarımızla yaptık. Biz dezenfekte yapmaya da devam ediyoruz ve devam edeceğiz”

 

“İSTESELER AİDAT ALMAYA BİLİRLER”

Başkan Saraç; “Odamız istese üyelerimizden aidat almaya bilir bu Resmi Gazetede yayınlanmış. Ben bunu sosyal medyamda paylaştım. Resmi Gazetede şu şekilde yazıyor; “Oda ve Borsa Meclisine aidat borçları; yangın,sel,deprem gibi tabi afetlerde iradesi dışında meydana gelen mücbir sebeplerden dolayı ödeme güçlüğü üyelerin aidat borçları ve gecikme zamları affına veya yeniden yapılandırmasına karar verilebilir”. Yazısı elimizde mevcuttur. Bu bizim lafımız değil Resmi Gazetede yayınlamıştır. Biz bunu söyledik. Üyelerden almayın dedik ama almaya devam ediyorlar.”dedi.

 

 “MAĞDUR ESNAFTAN PARA İSTEDİLER”

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Saraç ; “Ne acı olay 24 Ocak’ta ilimizde deprem meydana geliyor. Tüm devlet erkanı buradaydı. Cumhurbaşkanımızda ilimize geldi esnafımıza ve vatandaşımıza yardımcı olun söyleminde bulundu. Kredi kooperatifleri aracılığıyla esnafımıza 50 bin TL’lik faizsiz kredi verildi. Esnaflarımız esnaflığını belgelemek için belgeler istendi esnaftan. Esnaf odaya gitti 30 TL verip bir kağıt aldı. Bir de Esnaf Sanatkarlar Birliğine gidip sicil gazetesine 30 TL verdi. Toplam 2 kağıda 60 TL verdi esnafımız. Odamız ilk iki gün bu belgeyi almaya giden esnaflarımızdan aidat borçlarını istedi aidat borcu olana da bu belgeyi vermediler. Bizim baskımız sonucunda aidat borçlarını istemekten vaz geçtiler. Ama kağıt parası aldılar. Bizler mağdur olmuş esnaftan kağıt parası almamaları noktasında gerek yerel basında gerekse de kendilerine çağrıda bulunduk. Ancak odalar mağdur olmuş esnafların mağduriyetlerini görmezden gelerek o paraları almaktan vaz geçmediler. Bizimde kötü propagandamızı yaptılar. Biz Milletvekilimiz Tolga Ağar’a ve diğer milletvekillerimize bu durumu bildirdik. Durumu anlattık esnafımız bu konuda mağdur dedik. Milletvekilimiz Tolga Ağar, Esnaf Kredi Kooperatifinin Ankara’daki genel merkeziyle görüştü. Ondan sonra Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinin sistemine bir menü eklediler ve o menüde esnafın hangi odaya kayıtlı olduğunu gördüler ve oda kayıt belgesinin çıktısını kooperatifler aldı. Bizim bu konuyu çözmemiz bir hafta sürdü. Bu süre zarfında bu belgelerin paraları alındı esnaftan. Esnaflarımız 50 bin TL’le kredi alabilmeleri için Kredi Kefalet Kooperatifinde ben bir ay boyunca tabiri caizse yattım kalktım. Şoför esnafımız krediyi rahat kullansın diye sürekli ordaydık. Ortalama ben şahsım olarak 650-700 esnafımıza kredi almalarına yardımcı oldum” ifadelerine yer verdi.