'Siz de Söz Verin Ama…'

2023 seçimleri öncesi ittifakların bozulması ya da genişlemesi tartışmaları yaşanırken geçtiğimiz dönemde Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı olan ancak CHP ve Kılıçdaroğlu'ndan yeterli desteği göremeyen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem ince, ilginç bir çıkış yaptı.

'Siz de Söz Verin Ama…'

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura gitmesi durumunda, Cumhur İttifakı'nın karşısında olan adayı destekleyeceklerini belirten Muharrem İnce, "Parlamenter sistem, eski sistemde oy bölmesi olurdu ama biz bu seçime başkanlık sistemiyle gireceğiz. Başkanlık sisteminde oy bölmesi diye bir şey olmaz ki. Birinci turda Erdoğan alıyorsa yapılacak bir şey yok alıyor zaten. Alamıyorsa kanun zaten öyle diyor, kim birinci ikinci ise seçime onlar girebilir. Biz diyelim birinci ikinci olamadık, üçüncü beşinci olduk diyelim. Birisi Erdoğan, öbürü kimse onu destekleyeceğiz. Bu kadar basit, neden bölücü oluyormuşuz. O zaman ben muhalefete sesleniyorum, ben size Memleket Partisi adına söz veriyorum. Biz olamazsak birinci ya da ikinci, siz olursanız, ben söz veriyorum destekleyeceğiz sizi. Peki, siz söz veriyor musunuz, beni destekleyecek misiniz?" demiş.

Muharrem İnce, CHP’nin kendisine uyguladığı tavır, Kılıçdaroğlu’nun “Gel bakayım Muharrem” diyerek ortaya koyduğu üstenci bakış açısına rağmen, millet ittifakını ikinci turda destekleyeceğini açıklaması siyasi olarak büyük fedakârlık gibi gözükse de bu duruş kendisinin değil, parti tabanının genel yönelimi olarak görülüyor.

Muharrem İnce her ne kadar birinci turda bir adaya destek vermeyip tarafsız kalacaklarını söylese de CHP’den ve diğer cenahlardan oluşan parti tabanının Erdoğan’a oy verme imkân ve ihtimali zaten yok. Bu durumu gören İnce, birinci turda sessiz kalıp ikinci turda millet ittifakına oy vereceklerini söylüyor ama bir şartla. “Siz de bana oy verecekseniz”

Bu son cümleden de anlaşılıyor ki İnce, yeni seçim sistemine göre kendi partililerinin oyuyla  milletvekili seçileceğine inanmıyor. “Siz beni seçin, meclise gönderin, söz biz de sizin adayınıza oy vereceğiz” diyerek CHP ve diğer ittifak partilerine söz veriyor. 

İnce, bu çıkışıyla Millet ittifakına destek vaadini açıklamakla birlikte, kendisinin seçilmeme ihtimalini bildiği için bir nevi “kazan kazan” önerisi sunuyor Millet ittifakına.

CHP’nin bu sese kulak verme imkânı yok denecek az. Zira CHP biliyor ki seçilerek meclise giren bir Muharrem ince, bugüne kadar yaptığı gibi en çok CHP ve Kılıçdaroğlu’nu eleştirir. Bile bile lades der mi CHP?