Siyaset Sürprizlere Gebe

2023'e bir kala siyaset de hız kazandı gibi. Bu güne kadar '2023 seçimleri' diyerek başladığımız yazılara bundan böyle 'bu yıl yapılacak seçimler' diye başlayıp ardından 'seçimlere aylar kala' diye devam edeceğiz.

Siyaset Sürprizlere Gebe
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Biz 2022’nin son iki gününü de saymayıp seçimlere aylar kala diye söz sürdürüp milletvekili aday adaylarının çalışmalarını hızlandırdıklarını ve daha görünür olmaya gayret ettiklerini ifade ederek girelim söze.

Şüphesiz 2023 seçimleri önemli ve çok kritik bir seçim. İki ittifakın da seçimleri almak gibi hedefe odaklandıkları bir seçimi yaşayacağız.

Seçim böylesine önemli olur da partiler geçmişteki seçimler gibi rahat olabilir mi? Elbette olamazlar. Olmamak durumunda. 

Bugüne kadar Elazığ’ın milletvekili listesi genel merkezlerin masasında üç dakikalık bir süre işgal ediyordu.

Taban, tavan, temayül gibi hiçbir göstergeye dikkat edilmeden lobilerin dayattığı isimleri üç dakika içinde görüşüp Elazığ’a liste oluşturarak  gönderilmesi bugüne kadar bekli liderlerin hatırına belli bir karşılık gördü ama bundan sonra artık çok zor görülüyor.

Kaldı ki seçim sistemi seçmene öyle güzel kolaylıklar sunuyor ki liderine desteğini devam ettirmesi söz konusu iken dayatılan tepki olarak listeye oy vermeyeceği gibi inadına karşı tarafa oy verme gibi bir alternatif ve demokratik imkân da sunuyor.

İşte bu durum partileri de ister istemez daha seçkinci, ve halkın taleplerine karşılık gelebilecek isimlere yöneltiyor.

Yeni dönemde halkın beklentileri gayet açık ve net. Sayı değil nitelik istiyor seçmen. Tek derdi şehri ve insanları olan milletvekili istiyor halk. Ankara’nın kimyasını, poetikasını ve genlerini çözmüş, bakanlara iş yaptırmanın yolunun siyasetten değil bürokratlardan geçtiği gerçeğini çözmüş isimleri bekliyor halkımız. Milletvekilliğini meslek edinmişleri ve buna doymayanları değil, fedakâr ve gayretli isimleri bekliyor halkımız.

Yeni yüzler, kırk kez kapıdan kovulsa da 41. kez bacadan girecek kadar ısrarcı ve pes etmeyen bir mizaca sahip isimler istiyor halkımız. Hiçbir siyasi potansiyeli, bölgesel gücü ve parası olmasa bile mangal gibi yüreği olan ve şehrin hakkını aramada özgüven ve cesaret sahibi isimleri istiyor halkımız.

Halkımızın beklentisi ve talebi bunlar. Genel merkezler de eğer illerden başarılı sonuçlar bekliyorlarsa bunları dikkate alır ve iyi sonuçlar alırlar. Dikkate almazlarsa da diyecek sözümüz de olmaz, eylemimiz de.. Partide onların liste de… 

Siyasiler ve genel merkez yetkilileri, “halk tepkisini gösterir ama sandık başında partisinden vazgeçmez” rahatlığına ve kendilerini aldatma duygularına kapılmasınlar. Vallah bu dönem çok farklı. Ve billah bu dönem birçok sürprizlere gebe…