Siyaset Depremzedeleri Unutmamalı! Mevsim Değişikliği Depremzedeleri Vurdu

Feyza Nur Dikici/14 milyon vatandaşın etkilendiği Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelerin destek ihtiyacı, güncellenerek devam ediyor. Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ferasetiyle seçimler, deprem çalışmalarına engel olmasa da vatandaşlar siyasilerden ve özellikle adaylardan depremzedelerin güncel ihtiyaçlarının karşılanması için öncülük yapmasını bekliyor.

Siyaset Depremzedeleri Unutmamalı! Mevsim Değişikliği Depremzedeleri Vurdu

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, toplam 17 ili etkilerken yararların sarılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor. 50 binin üzerinde can kaybına neden olan, yüz binlerce kişinin yaralandığı ve milyonlarca vatandaşın etkilendiği asrın felaketinin maliyeti ise gün geçtikçe artıyor.

Depremzede vatandaşların barınma, beslenme ve giyinme ihtiyaçları devlet desteği ve bir takım yardımlaşma kurum ve kuruluşları tarafından gideriliyor. Ancak büyük deprem kış aylarında gerçekleştiğinden dolayı, toplanan ve dağıtılan kıyafet yardımlarının çoğu kış aylarına uygun kalın kıyafetlerden oluşurken ısınan havalar depremzedeler adına yeni ihtiyaçların doğmasına neden oluyor.

“YARDIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM ETMELİ”

Milyonlarca vatandaşın çadır kentlerde, konteyner kentlerde, KYK yurtlarında kaldığı bilinmekte. Ancak toplanan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılan yardımlar hâlâ tam anlamıyla yaza yönelik değil. Baharın gelmesiyle birlikte depremzedelerin ihtiyaç listesi de değişti. Hijyen ve ilk yardım kiti ihtiyaç listelerindeki güncelliğini korurken, kışlık kıyafet ve bot ihtiyaçları yerini yazlık kıyafet, yazlık ayakkabı, deodorant, vantilatör ve güneş kremine bıraktı.

DEPREMZEDELER: “DESTEKLER DEVAM ETMELİ”

Konuyla alakalı konuştuğumuz depremzedeler; depremden önce her şeylerinin olduğunu ancak şu an hayatlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçları olan gereçlere ulaşmaya zorlandıklarını belirttiler.

“ONUR KIRICI YARDIMLARA DİKKAT EDİLMELİ”

Ekte gördüğünüz fotoğraf, Elazığ’da bulunan depremzedeler için toplanmış kıyafetlerden oluşuyor. Bunların büyük bir kısmı yırtık, sökük, çok eski ve çokça yıpranmış durumda. Depremden beri oldukça zor şartlarda hayatta kalmaya çalışan, hayatlarının en zor dönemlerinden geçen vatandaşlar için her ne kadar temelinde iyi niyet olsa da bu durum pratikte oldukça onur kırıcı bir hale geliyor. Yardımları toplarken ve dağıtımı gerçekleştirirken, bu durumun göz ardı edilmemesi ve son derece titiz davranılması büyük önem taşıyor.

SİYASİLER ÖNCÜLÜK EDEBİLİR

Vatandaşlar, seçimlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ferasetiyle seçimlerin depremin yaralarını sarma çalışmalarına gölge düşürmediğini belirterek siyasetten, özellikle adaylardan ve parti teşkilatlarından depremzedelerin güncel ihtiyaçları için çağrı yapmalarını ve başlatılacak kampanyalara öncülük etmelerini istiyor.

Siyaset Depremzedeleri Unutmamalı! Mevsim Değişikliği Depremzedeleri Vurdu