SİVRİCE ELAZIĞ'IN LOKOMOTİFİDİR

GÜLŞAH ALTAŞ/ Hakimiyet Gazetesi Muhabiri Gülşah Altaş'a ilçeye yapılan yatırımlar ile ilgili özel röportaj veren Başkan Irmak önemli açıklamalarda bulu

SİVRİCE ELAZIĞ'IN LOKOMOTİFİDİR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GÜLŞAH ALTAŞ/ Hakimiyet Gazetesi Muhabiri Gülşah Altaş’a ilçeye yapılan yatırımlar ile ilgili özel röportaj veren Başkan Irmak önemli açıklamalarda bulundu. Belediye Başkanı seçildikten hemen sonra kolları sıvadıklarını, öncelikle belediyenin mali yapısıyla ilgili düzenlemelerin hayata geçirildiğini vurgulayan Irmak, 534 işçinin alacağının kısa sürede ödendiğini ve belediyeye kurumsal bir yapının hakim olduğunu kaydetti.

 

Elazığ’ın bir zamanlar mavi bayrağa sahip gölü olan Hazar’ın eski günlerine kavuşması adına yoğun bir gayret sarf ettiklerini dile getiren Irmak, 2019 yılına kadar Hazar’a mavi bayrağın asılacağını belirtti.

Başkan Irmak, ilçeye Kadın Tutuklu Cezaevi’nin kazandırılacağını ve bunun da ilçe sakinlerine bir katma değer sağlayacağını belirterek, çalışmaların süratle devam ettiğini söyledi. İlçeye doğalgazın gelmesi adına Elazığgaz Firması’yla sürekli irtibat halinde olduklarını ve bununla ilgili sürecin de hız kazandığını söyleyen Başkan Irmak, var güçleriyle Sivrice için mücadele ettiklerinin altını çizdi.

Sivrice’nin en acil sorununun imar problemi olduğunu ve bunun çözüme kavuşması halinde yurt içinden ve yurt dışından yatırımcıların ilçeye büyük yatırımlarla geleceğini vurgulayan Başkan Irmak, imar sorunu için de artık gün saydıklarını belirtti.

 

Bir özlemin de artık sona ereceğinin müjdesini veren Başkan Irmak, yeni Belediye hizmet binası yapımının tüm hızıyla devam ettiğini ve 2017 yılında yeni hizmet binasına taşınacaklarını ifade etti.

Seçim öncesi ilçe sakinlerine verdikleri sözlerin yüzde 60’ını yerine getirdiklerini söyleyen Irmak, Hazar Gölü kıyısındaki plaj yapımının önümüzdeki dönemde de süreceğini belirtti. İlçeye daha çok turist kazandırılması için büyük gayret ettiklerini söyleyen Başkan Irmak, tek amaçlarının daha kalkınmış ve gelişmiş bir Sivrice’yi imar etmek olduğunu vurguladı.

 

- 30 Mart 2014 tarihinde Belediye Başkanı seçilerek şehrin turistik ilçesi Sivrice’de hizmetlerinize başladınız. Öncelikle Sivrice sizin için ne ifade ediyor?

 

4 Nisan 2014 tarihinde mazbatamı alarak göreve başladım. Büyük haydigererle, şevkle göreve geldim. Sivrice benim için her şey demek. Burası doğup, büyüdüğüm, yaşadığım yer. Rabbim nasip ederse yine burada kalacağım ve mezarım da burada olacak. Göreve geldiğimizde eksik ve elzem olan sistemleri belirleyip çözmemiz gerekiyordu. Öncelikle toplu taşımada, kanalizasyon ve içme suyu ile rutin belediyecilik hizmetlerinde sıkıntılar olduğunu gördük. Bunları öncelikle gündemimize aldık.

Toplu taşımacılığı çözdük. Dört adet büyükşehir belediyesinden, iki adet sıfır, klimalı, güvenlik kamerası ve engelli rampası olan araç aldık.

Yine bizden önce cenaze hizmetleri verilmiyordu, ilçemize cenaze aracı kazandırdık.

İtfaiye aracımız yoktu ve yangınlara ilden müdahale edilirdi, bunu belediye bünyesine kattık.

Biliyorsunuz Hazar Gölü sadece bu bölgeye değil, Doğu ve Güneydoğu’nun tamamına hitap ediyor. Gölün kenarı adeta çöplük haline gelmişti. Bunu kendi imkânlarımızla temizledik.

Yine kanalizasyon ile ilgili önemli çalışmalar yaptık. Tamamladığımız kanalizasyon çalışmalarını İl Özel İdaresi’ne devrettik.

Önceden traktörle çöp toplanırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan iki adet araç aldık ve artık çöpleri bu yeni araçlarla topluyoruz.

Sivrice benim için çok kıymetli. Rabbim tüm güzelliklerini bahşetmiş. Gölü, dağı, Batık Şehri, havası, güzel ve dinamik insanlarıyla Sivrice benim her şeyim. Bu ilçeye ne kadar hizmet etsem az.

 

- Gerçekleştirdiğiniz bazı projelerden bahsettiniz ancak ilk olarak hangi projenizi hayata geçirdiniz?

 

Öncelikle ilçemizde göçü önlememiz lazımdı. Bu da toplu taşıma ve içme suyu ile ilgiliydi. Biz göreve geldiğimizde saatlik su veriliyordu. Belediye gerçekten imkânlarını verimli kullanmamıştı ve sıkıntılı dönemlerden geçtik. Ama çok şükür bu sorunları çözünce giden ailelerin bazıları dönmeye başladı, buradakiler de gitmekten vazgeçti. Altyapı, göl temizliği, içme suyu ve toplu taşımacılık sorunlarını öncelikli olarak çözmeye gayret ettik. Ama asıl olan şehre hitap etmek. Gölün etrafının kamuoyuna açılması gerekiyordu. Geçen yıl çalışmalarımız kapsamında 1800 kişilik amfi tiyatro, botanik park yaptık. 15 bin m² parke çalışması gerçekleştirdik. Bu yıl bir o kadar daha parke döşemesi yapıyoruz. Yine bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığımız hibe ile 30 bin m² kadar park alanı oluşturduk. İlçeyi tanıtmaya gayret ettik. Tanıtım yapamazsanız turist çekemezsiniz. Kış mevsiminde kayak merkezinin olduğunu, kış sporlarının yapılabildiğini anlattık. Yine gölümüzün içinde Batık Şehir’in olduğunu vurguluyoruz. Bunu dalış turizmine bir şekilde açmamız lazım. Bu doğa harikasını tüm güzellikleriyle sunmamız lazım. İyi tanıtırsak Sivrice Doğu ve Güneydoğu’ya hitap ettiği gibi Türkiye’ye de hitap edecektir.

 

- Peki ilçe halkına vaat ettiğiniz sözlerin ne kadarını yerine getirebildiniz?

 

Seçim mitingimde üniversiteden, açık cezaevinden, belediyenin kurumsdigeraşmasından bahsetmiştim. Şükürler olsun siyasi irade ile birlikte kurumlar arası diyalogla güzel işler yapıyoruz. Kadın Tutuklu ve Cezaevi için önümüzdeki yılın başında kazmayı vuracağız. Yine üniversite ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yurt konusunu çözebilirsek kendi üniversitemizi ilçemize kazandırabileceğiz. Doğalgaz ile ilgili söylemlerimiz vardı, imara takıldık. Allah nasip eder 1 yıl içinde imar problemini çözersek doğalgazı da getireceğiz. Verdiğimiz sözleri gerçekleştirme oranı yüzde 60’ları geçti. Ben burada yaşadım ve buradaki sorunları biliyorum. İmar konusunu çözemeden ciddi anlamda bir yapılaşma yapamazsınız, yatırım getiremezsiniz. Çünkü şu an ilçe 5-6 kişi adına tapulu, imarı yapılmamış, vasıfsız tarla niteliğinde. Merkezi hükümet ve Valiliğimizden kaynak aldık, hâlihazırların ihalesi yapıldı, imarın son aşamasına geldik. 1 yıl içinde çözersek yurt içi ve yurt dışından ciddi yatırımlar yapılacak. Otel zincirleri olan işletmeciler buradan yer almak istiyor. İmar konusu çözüldükten sonra sözlerimizin tamamını gerçekleştirmiş olacağız.

 

- Kadın Tutuklu ve Cezaevi konusuna değindiniz. Bu konu gündeme geldiğinde kamuoyunda tepkiler oluşmuştu. Şu an bakış açısı nasıl?

 

Bunu ilk kamuoyuyla paylaştığımızda hemen pencerenin kötü tarafından bakıldı. Ancak bu hayatın bir gerçeği, hepimiz bir anda kader mahkûmu olabiliriz. İlk başta insanlar burada Kadın Tutuklu ve Cezaevi olunca nahoş olayların yaşanacağını, ilçeye kötü insanların geleceğini zannediyor. Oysa buradaki Kadın Tutuklu ve Cezaevi’nin bizim ilimize ve ilçemize katma değeri olacak. Buradaki yöresel ürünlerin imalatında, pazarlanmasında veya tekstilde istifade edeceğiz. Her yıl ilimizde kurulan iş yurtlarının yapmış olduğu el ürünlerini görüyoruz. Onlar gibi olursa ilçe halkına da bir eğitim olur. Bunları halka anlatınca o ilk zamanlardaki tepkileri kalmadı. İş kapısı olduğunu, iş yurtlarından kendilerinin de istifade edebileceğini anlatınca kötü algı ortadan kalkmış oldu. Çoğu illerin turistik bölgelerinde Kadın Tutuklu Evi Cezaevi var. Çanakkale Belediye Başkanı’nın bu yönde bir talebi olmuştu. Gerekçesini sorduğumda, ‘Burada zeytincilik yapılıyor. Gerek zeytincilik gerekse yağ çıkarmada bana yarar sağlar’ demişti. Aslında ile ve ilçeye katma değer olacak. Elazığ’ın ismi anılacak, gelen giden olacak. Pansiyonlar, oteller yapılacak, otobüs ve restoran işletmecileri kazanacak. 400 kişi tutuklu ve 150 kişi çalışan düşündüğünüzde bunun ilçeye büyük kazanımları olacak.

 

- Belediyenizin araç, ekipman ve personel eksiği var mı?

 

Bugün itibariyle aldığımız Arazöz ve Kuga dediğimiz araç hizmet vermeye başlayacak. Yerel yönetimler olarak gerçekten teknik eleman anlamında sıkıntı yaşıyoruz. Belediyemiz bünyesinde çalışan teknik elemanlarımız yok. Örneğin Fen İşleri’nde mimarım, inşaat mühendisim veya düzenleme yapabilecek planlayıcım yok. Önceki dönemlerde alınan personelle hizmetlere devam ediyoruz. Halk İlişkileri, Kültür veya Mali İşler Müdürlüğü ben göreve geldiğimde yoktu. Ancak 1-2 eleman alımı yapabildik. Ciddi eksiklerimiz var. Merkezi yönetimden desteklenmemiz gerekiyor.

İlçenin kanalizasyon hattı 85 Km. Biz geldiğimizde Fen İşleri’nin kullanacağı bir araç dahi yoktu. Büyükşehirden araçlar getirdik. Ama bu araçlar arızalandığında veya kanalizasyon hatlarında bir sıkıntı yaşandığında ilden takviye alıyoruz. İl yönetimi de bazen haklı olarak 1-2 gün sonra bu talebimize cevap verebiliyor. Sonra da siz kıymetli basın mensupları ‘Sivrice’de kanalizasyon, göl suyuna akıyor’ diye haber yapar. Yani imkânlarımız gerçekten çok kısıtlı.

 

- Göreve başladığınız tarihteki belediye ile şu an mevcut belediye arasında ne gibi farklılıklar var?

 

Bu konuda mütevazı olamayacağım. Zaten birçok şey görünüyor. Ben geldiğimde belediyenin elektrikleri, wifi hattı yoktu. Personelin oturacağı masa, sandalye dahi yoktu. İller Bankası Bölge Müdürlüğü kendi binalarına geçince onların eski masa ve koltuklarını aldık. Örneğin bir içme suyu patlağı olduğunda vatandaş kendi imkânıyla malzemesini alırsa ekip gidip tamir ederdi. Şükürler olsun bunlar geride kaldı. Artık kendi imkânlarımızla bu hizmetleri yapabiliyoruz. Yine biz göreve geldiğimizde 534 işçinin alacağı vardı. Ama kendi dönemimde tek bir işçi alacağı yoktur.

 

- Peki sizce şu an Sivrice’nin çözüm bekleyen en önemli sorunu nedir?

 

En önemli sorunu bir an önce imarın yapılması. İmar gerçekleşince Sivrice’nin, Elazığ’ın şaha kalkması demektir. Şu an burada yatırım yapmak isteseniz de yapamıyorsunuz. Yer teslimi, restoran, otel kuramazsınız. Konut yapmak isteseniz dahi ruhsat veremiyoruz. Çünkü imarı yok ve suç işlemiş olurum. İmar çıktığı an en büyük sorunumuz çözülmüş olacak. Yolları, otelleri, turizm tesisleri belirlenirse yatırımcı gelir ve Sivrice Türkiye’ye hitap eder.

 

- Hazar Gölü geçmiş yıllarda mavi bayrağa sahipti. Mavi bayrağın yeniden alınması hususunda ne gibi çalışmalarınız var?

 

Üç bölgede su analizlerini alıyoruz. Halk Sağlığı da numunelerini alıyor. Şükürler olsun iki noktada çok güzel kriterler var. İki bölgede park yapımımıza başlamış olduk. Ölçümlerimizde çok iyi sonuçlar alıyoruz. Bununla ilgili müracaatımızı yaptık. Görev süremiz sona ermeden, 2019 yılına kadar mavi bayrağı tekrar alacağımızı düşünüyorum.

 

- Sosyal belediyecilik anlamındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

 

Belediyecilik sadece yer altı ve yer üstü yapılarla ilgili değildir. Halkın içinde olacak, sokakta olacak. Geldiğimiz gün itibariyle vatandaşımızla birlikte iftar çadırları kurduk. Bu yıl yamaç paraşütü ve bisiklet yarışlarının 3.’sünü yaptık. Yine 2015 yılında Balkan Triatlon Yarışları ilçemizde yapıldı. İşadamlarımızın desteğiyle öğrencilerimize giyim ve gıda yardımında bulunduk. Bunlar yeterli mi? Elbette değil. Aslında mali imkânlarımız elverse çok daha sosyal çalışmalar yapabiliriz.

 

- Yeni hizmet binanıza ne zaman taşınacaksınız?

 

İnşdigerah 2017 yılının Ağustos ayında taşınmayı planlıyoruz. Hükümetimize, ilimiz siyasilerine ve Valimize teşekkür ediyorum. Çünkü yıllardır kanayan bir yara vardı. Biz kendi imkânımızla yeni hizmet binasını asla yapamazdık. Sivrice 85 yıllık bir ilçe ama bir 85 yıl daha geçse biz bu hizmet binasına kavuşamazdık. Şu anda çok modern ve güzel bir hizmet binası yapılıyor.

 

- Yakın zamanda Hazar Baba Kayak Merkezi’nin 6 Km’lik yolu asfaltlandı. Bu konuda hangi kurumlarla ortak çalışma yaptınız?

 

Daha önceden bizim Karayolları, Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ile çalışmalarımız oldu ama en son noktayı Sayın Valimiz koydu. İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapıldı. O yol gerçekten olmazsa olmazlardan biriydi. İnsanlar yaz aylarında tozdan, kış aylarında çamurdan dolayı çıkamıyordu. Neyse ki bu sorun çözüme kavuşturuldu. Sayın Valimize bu vesileyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

 

- Yaz aylarında Elazığlıların uğrak yeri olan Hazar Gölü kıyısında yaptırdığınız yüzer havuz ve çevre düzenlemesi büyük ilgi gördü. Bu tür çalışmaların sayısını artırmayı düşünüyor musunuz?

 

Aslında gölün tamamına düşünüyoruz. Çünkü yüzer havuz yaptırdıktan sonra göldeki boğulma oranlarında yüzde 100 düşüş görüldü. Hem çocukların, hem yetişkinlerin rahatlıkla yararlanabileceği bir havuz. Bunların sayısını artırmak lazım. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda sıkıntılarımız oldu bununla ilgili ama bunu da aşma noktasına geldik. Gölde iskelemiz yoktu. Marinamız hala yok. Ama 3-4 projemiz daha var. Bunları gerçekleştirirsek gölün dört bir etrafında insanlar geldiğinde jet-ski, sürat motoru, gondol, sandal veya feribotunu rıhtıma, limana, iskeleye yanaştırabileceği alanlar olacak. Bunları hızlandıracağız ki daha çok turist çekebilelim.

 

- Hazar Gölü kıyısındaki kurumların kamp tesisleriyle ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

 

Daha önceden kamu kuruluşlarına ait tesisler vardı ancak birçoğu kapandı. Örneğin önceden Türkiye Petrol Ofisi’ne ait olan yer şu anda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı. Şizofren hastalarının tedavi gördüğü bir kurum oldu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da pilot bölge seçildi. Sümerbank’ın yeri şu anda Üniversite kampında. Maliye, Özel İdare ve Emniyet’in kampı kaldı. Bence bunların kalması lazım aslında. Çünkü resmi kurumların da buna ihtiyacı var. Bir dönem hükümet politikası oldu ve tesislerin lağvedilmesi düşünüldü. Bununla ilgili son kararı merkezi hükümet verecek. Ama ben olmasında fayda var diye düşünüyorum. Çünkü ilçeye bir heyecan gelir. Gerek eğitimde, gerekse sosyal ve kültürel faaliyetlerde olsun yabancı nüfusun girmesi lazım. Ben kamu tesislerinin kesinlikle kalmasını istiyorum.

 

- Elazığ’ın en güzide ilçelerinden olan ve turizm açısından özellikle yaz aylarında bölge insanının akınına uğrayan Sivrice’ye daha çok turistin gelmesi için neler yapılabilir?

 

Sık sık festivdigererin ve aktivitelerin yapılması gerekir. Bir de kullanım alanlarının oluşması, gerekli donatıların sağlanması lazım. Göl kenarına geldiğinizde orada dinlenebileceğiniz, rahat edebileceğiniz alanların olması gerekir. En azından birkaç tane restoranın, otelin olması gerekiyor. Yani altyapının güçlenmesi lazım.

 

-Yıllardan beri konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen Hazar Gölü’ne plaj düşüncesi ile ilgili sizler göreve başladıktan sonra bir takım düzenlemeler yaptınız. Göl kıyısındaki plajların artırılması ile ilgili çalışmalarınız neler?

 

Göreve geldiğimiz gün itibariyle 22 km’lik alanı şahsi bütçemle plaj yaptım. Maliye Kampı’ndan Sürek Bölgesi’ne kadar oluşan sazlıkları temizletip plaj haline getirdim. Ama yeterli değil. Burayı donatmak, renklendirmek, taçlandırmak lazım. Kuru kuruya sahil açmak bir işe yaramıyor.

 

- Sivrice Batık Şehir ile ülke gündemine gelmişti. Sizler de Batık Şehir ile ilgili çalışmalar yaptınız. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

 

Batık Şehir’i çok iyi tanıtmamız lazım ancak burada büyük eksikliğimiz var. Milletvekilimiz Metin Bulut Bey ile iki kez Batık Şehir’e daldım. Gerçekten görmeye değer. Bunu dalış turizmine anlatıp, turizme açmamız lazım. Bu bizim büyük eksikliğimiz. Gerekli tanıtımı yapabilirsek ciddi anlamda yerli ve yabancı turist çekeriz. Bizim cam fanusla veya asansör sistemiyle Batık Şehir’e inme düşüncemiz var. Turizm Bakanlığı’na bu projemizi sunduk. Ancak malum ülke gündeminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ertelendi. En kısa zamanda yatırım programına alacağız diye düşünüyorum.

 

- Özellikle Sivrice’ye gelen protokol mensuplarını tekne ile gezdiriyor ve Hazar Gölü ile ilgili bilgiler veriyorsunuz. Önümüzdeki dönem halka yönelikte tekne gezintisi düzenleme yönünde çalışmalarınız olacak mı?

 

Biz resmi kurumların ticaret yapmasını, bu işin içinde olmasını istemiyoruz. Evet biz bu işe öncülük yapacağız. Büyükşehirden istediğim 140 kişilik feribot var. Ekonomik sorunu aşabilirsek bunu getirteceğiz. Bunu özel sektörün yapması lazım. Özel sektör yatırımla gelsinler biz de kendilerine yardımcı olalım. Şanlıurfa Halfeti’de bugün sıra sıra feribotlar giderken Hazar Gölü’nde bu neden olmasın. Yöre halkı olarak gölden istifade edememişiz. Ama bu bölgeyi taşırız ve gerekli hizmeti verebiliriz. Ciddi anlamda da getirisi olur.

 

- İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile koordineli bir çalışmanız var mı?

 

Evet var. Hem kurumlarımızla hem de bakanlıklarla ciddi anlamda kurumlar arası diyaloglarımız var.

 

- Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. Son olarak neler söylemek istersiniz?

 

Tüm Elazığ halkına saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Şahsınızda da Hakimiyet Gazetesi’ne buraya kadar gelip, belediyemizi anlatma imkanı sunduğu için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.