Simit-Siyaset İlişkisi

Son günlerde hem siyasetin hem de halkın gündeminde simit fiyatları var.

Simit-Siyaset İlişkisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz gün, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden, vatandaşlarla buluşmasında simit satan bir çocuğa 100 TL vererek bütün simitleri dağıtmasını söylemişti.

Simit fiyatlarından haberi olmayan başkan adayının “hepsini dağıt” sözüne karşılık veren simit satan çocuk,  "100 liraya simit gelmiyor ki" diyerek başkan adayının piyasadan ve fiyatlardan habersiz olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Belli ki başkan adayı simidi hala 2-3 TL sanıyor ve verdiği 100 TL ile tezgahtaki tüm simitleri alacağını sanıyordu. 

Simidin 10 TL olduğundan bihaber halkın arasına çıkan ve oy isteyen siyasilerin en azından ekmeğin, çayın, simdin fiyatını öğrenip sonra seçim çalışmasına çıksınlar. 

Simit üzerinden ikinci polemik ise meşhur Ankara simidinin fiyatının 15 TL’ye yükseltilmesiyle yaşandı. Gelen tepkiler üzerine Ankara Simitçiler ve Pideciler Esnaf Odası Başkanı Delibaş, Ankara'da simide zam kararını iptal ettiklerini belirtti. Buna göre Ankara'da simit 15 lira değil bir önceki fiyatı olan 10 liradan satılmaya devam edecek.

Belli ki bu seçimlerde siyasilerin en çok yapacakları hesap çay-simit hesabı olacak. 

Elazığ’da çay fiyatları da 7 TL’den 10 TL’ye çıktı ve simidin fiyatıyla eşitlendi. Böyle olunca da muhalefetin eline de herkesin cebine dokunan bir koz verilmiş oldu.

Şimdi Demirel yaşayaydı ve bir emekli maaşıyla çay- simit hesabı yapsaydı da muhalefete muhalefet dersi verseydi. Eminiz ki bunu yaptıktan sonra sekizinci kez iktidara gelmeye bile muvaffak olurdu. Zira “mutfağın deviremeyeceği iktidar yoktur” sözü de ona aitti ve bu söylemle çok iktidarlar yıkmıştı.