Bilmek Lazım…

Yerel seçimlerin temposu yükseldikçe afiş ve pankart yarışları da kendisini gösteriyor. Birçok siyasi parti henüz bu konuda yeterli aksiyonu alamazken bazı parti adayları dev pankartlarını şehrin değişik alanlarına astılar.

Bilmek Lazım…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu adaylardan biri de Saadet Partisi Belediye Başkan adayı Abdullah Akın’dı. Akın, şehrin değişik alanlarında bulunan binaların görünen kısımlarına dev pankartlar asmıştı ama bunun yasal boyutunu gözden kaçırmıştı.

Zira  Sayın Akın  ve ekibi bunu ıskalasa da kent yaşamının getirdiği bazı sorumluklar yanında bazı kanun ve yönetmelikler de vardı. Şehrin reklam alanları, belediyece yeri ve miktarları belirlenerek ihaleye çıkartılmış açık hava reklam mecralarıydı. 

Sadece siyasi partiler değil, tüm ticari firmalar, reklam ve ilanlarını bu alanlara vermek zorunda. Onun dışında asılacak ilan ve reklamlar ise ilan ve reklam yönetmeliğine tabi ve önce ilgili kurumlardan alınan iznin ardından da metrekare birim fiyatına göre vergisinin kamuya yatırılması gerekiyor. 

Görünen o ki Saadet Partisi Belediye Başkan adayı Abdullah Akın tüm bu prosedürleri pas geçerek ve biraz da uyanıklık ederek şehrin muhtelif bölgelerine afişler asmış. Bu konuda gerekli resmi prosedürlerin olmadığını gören belediye yetkilileri sadece Saadet Partisinin değil Ak Parti de dahil diğer tüm izinsiz asılan parti görsellerini kaldırmış.

Buna tepki gösteren Saadet’in adayı Akın, değişik gerekçeler ortaya koymakla birlikte “demek ki bizden korkuyorlar“ gibi komik bir gerekçeyi de eklemeyi ihmal etmemiş.

Öncelikle Belediye başkanlığı gibi önemli ve kent kültürünü hakim kılmak için yola çıkmış aydın bir ismin, şehirde görüntü kirliliğine sebep olacak izinsiz görseller asmaması gerektiğini bilmeli hatta buna azami dikkat göstermeliydi.

Hadi bunu pas geçti diyelim. En azından resmi prosedürlerini yerine getirmeli ya da bu konuda adım atarak işlem başlatmalıydı.

Şimdi siz hem korsan afişler asacaksınız hem de gayri yasal olması sebebiyle bunları görevi gereği kaldıran yetkililere sitem edeceksiniz.

Bunu yapacağınıza afiş asacağınız yerleri belirleyip gerekli vergi ve harcı yatırdıktan sonra assaydınız böylesi bir tepkiye de özgüven patlamasına da gerek olmazdı.

Zira kent yönetimine talip olmak bazı sorumlukları bilmeyi de gerektirir. Bilmek lazım…