Şimdi Bu Ceza Mı?

24 Ocak 2020'de ilimizde meydana gelen 6.8'lik depremde 5 bina yıkılmış 37 kişi de hayatını kaybetmişti.

Şimdi Bu Ceza Mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Mustafapaşa Mahallesi’nde bulunan Ayken apartmanında 7 kişi enkaz altında kalarak ölmüştü. Olayın ardından binanın betonarme projesini yapan görevli,  müteahhit ve projeye izin veren yetkili hakkında taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti,  projeye izin verenin projenin içeriğini denetleme yetkisi olmadığı gerekçesiyle beraatına hükmederken, projeyi yapan mühendise iyi hal indirimi uygulayarak 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Sanığa tutuklama kararı vermeyen mahkeme yurtdışına çıkışı ve 3 yıl süre ile geçici olarak mesleğini yapmasını yasakladı.

Depremzedelerin avukatı ise cezaların yetersiz olduğunu belirterek karara itiraz edeceklerini kaydetti.   

Kimsenin ceza almasını elbette istemeyiz. Ancak sonuçta kaybedilen canlar varsa ve buna zincirleme taksir ve kusurlar sebep oluyorsa bunun da cezasız kalmaması gerekir. Mahkemenin verdiği 6 yıl 8 ay hapis cezasının tutuklama kararını getirmemesi ve sanığa sadece 3 yıl meslekten men cezasının verilmesi, hukuk sistemi kadar yürürlükteki yasaların da yetersizliğini ortaya koyuyor.

7 kişinin ölümüne sebebiyet vermenin cezası 3 yıl mesleğini yapmamak olacaksa bundan sonra yapılacak benzer yargılamalardan çıkan sonuçlar da aynı olacak ve caydırıcı olmayacaktır.

Yapılan inşaatlar ve yapılarda insanların yaşayacağı ve burada uzun süre oturacakları hesap edilerek proje yapmak, bunu denetlemek ve yanlışa anında dur demek gibi bir güzel ve kolay yöntem varken neden bu sistem işlememiş ve işlemiyor ki hala canlarımızı kaybediyoruz. Taksirle ölümle sonuçlanan vakalarda yasalar daha etkili ve caydırıcı olmazsa benzer olayları yaşamaya devam ederiz.