Silahlı Şiddet Bilançosu

2022 yılı Silahlı Şiddet Haritası raporu, Türkiye'deki vahim durumu ortaya koydu. Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesinde Malatya'dan sonra şiddetin en çok görüldüğü ikinci il olurken Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Deniz, bu tür olaylara başvuran kişilerin, kendi yaşantısında şiddet gören, küçümsenen, kendini ispatlayamamış ve birçok alan da başarısız olmuş kişiler olduğunu ifade etti.

Silahlı Şiddet Bilançosu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de şiddetin birçok türünü yaşıyoruz. Kadına şiddet, çocuklara şiddet ve akran zorbalığı yanında ölümlü ve yaralamalı  vakaların en yaygın çeşidi ise silahlı şiddet.

Bireysel silahlanmaya karşı çalışan Umut Vakfı'nın yerel ve ulusal medyayı izleyerek hazırladığı 2022 yılı Silahlı Şiddet Haritası raporuna göre; geçtiğimiz sene medyaya yansıyan 3 bin 984 silahlı şiddet olayında 2 bin 278 kişi öldürüldü ve 4 bin 231 kişi de yaralandı.

Silahlı Şiddet Bilançosu

ELAZIĞ BÖLGEDE İKİNCİ 

Doğu Anadolu Bölgesinde 2022 yılında ölü ve yaralı sayılarına bakıldığı zaman Malatya’dan sonra Elazığ en çok olayın yaşandığı ikinci il oldu. Malatya’da 88 olay meydana geldi. Olaylarda 30 kişi hayatını kaybetti 95 kişi yaralandı. Elazığ’da 50 olay meydana geldi. Olaylarda 19 kişi hayatını kaybetti 65 kişi yaralandı. Elazığ’ı 28 olay ile Erzurum takip etti. Erzurum’da yaşanan olaylarda 21 kişi hayatını kaybetti 24 kişi yaralandı.

Silahlı Şiddet Bilançosu

YÜZDE 15,46 KESİCİ ALET 

Rapora göre, Silahlı şiddet olaylarının 616’sında (yüzde 15,46) kesici aletler kullanılırken 3 bin 368 (yüzde 84,54) cinayet ateşli silahlarla işlendi. Ateşli silahların türevine bakıldığında; 143’ü beylik silahı olmak üzere (asker ve polislerin kullandığı resmi silahlar) 2 bin 528 olayda tabancalar, 840 olayda ise kalaşnikof dahil çeşitli tüfekler kullanıldı.

Silahlı Şiddet Bilançosu

EN ÇOK ŞİDDET OLAYI İSTANBUL'DA 

Bölgelere göre yapılan incelemede, nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ve en çok göç alan Marmara'nın en çok silahlı şiddetin yaşandığı bölge olduğu ortaya çıktı. Bölgede bin 136 silahlı şiddet olayı medyaya yansıdı, 560 kişi bu olaylarda hayatını kaybetti. En çok şiddet olayının basına yansıdığı şehir 519'la İstanbul olurken onu Adana, Samsun, Urfa, Sakarya ve Kocaeli izledi.

EN YAYGIN SORUN, MADDE BAĞIMLILIĞI VE KİŞİLİK BOZUKLUĞU 

Konu ile ilgili Elazığ Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Psikiyatri Uzmanı Dr.Ömer Deniz, “Suç işleme davranışı gösteren kişilerdeki en yaygın sorun, kişilik bozuklukları, madde bağımlılıkları, geçmişinde şiddet gören ve şiddetle büyüyen kişilerin kendi yaşamlarında da şiddeti bir çözüm aracı olarak görmeleridir.” dedi.

Silahlı Şiddet Bilançosu

BU TÜR OLAYLAR  TÜM DÜNYADA YAŞANIYOR 

Ruhsal sorunların doktorlara gidilmeden tedavisiz bırakılması da önemli bir etkendir diyen Dr. Ömer Deniz, “Tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi edilen ruhsal sorunlar başlıca sorunlardır. Ruhsal sorunların doktorlara gidilmeden tedavisiz bırakılması da önemli bir etken. İnsanlar da şiddet davranışlarını artıran en yoğun etken olarak söyleyebiliriz. Bu tür sorunlar sadece ülkemiz de değil tüm dünya da var. İşte Amerika da duyuyoruz bir okula baskın yapılıyor. Ama bu olaya başvuran kişiler çoğunlukla kendi yaşamlarında sorunlu olan kişilerdir.” diye ifade etti. 

SOYUTLANMA VE DIŞLANMA İNSANDA SALDIRGANLIK DUYGUSU OLUŞTURABİLİYOR

Dr. Ömer Deniz,“ Bu tür olaylara başvuran kişiler kendi yaşantısında şiddet gören, küçümsenen, kendini ispatlayamamış, birçok alan da başarısız olmuş kişilerdir. Ayrıca toplumdan soyutlanma ve dışlanma insan da saldırganlık duygusu oluşturabiliyor. Ama ağırlıklı olarak antisosyal kişilik ve madde bağımlılığı olan kişiler dürtüsel olarak daha fazla suç eğilimine yatkın” dedi.

SON YILLAR DA ÇETELEŞME VAR 

Dr. Ömer Deniz, “Biz de biliyoruz ki zaman zaman bu kişilerin 5 suç kaydı çıktı, 10 suç kaydı çıktı diye haberler yer alıyor. Bunlar aslında belirli bir grup. Bir de tabi son yıllar da çeteleşme, yani suç işleyen kişiler çeteler kurarak nemalanmanın da suç oranları  ile ilgili olduğunu düşünüyorum.” dedi.

6 KİŞİDEN 1 TANESİ DOKTORA BAŞVURUYOR 

Her 6 kişiden 1 tanesinin psikiyatri uzmanına başvurduğunu ifade eden Dr. Ömer Deniz, “Dünya sağlık örgütünün bir verisi var, dünya da psikiyatriye ihtiyaç duyan her 6 kişiden 1 tanesi psikiyatri uzmanına başvurabiliyor. Diğer kişiler başvurmuyorlar. Ya da değişik yöntemlere başvuruyorlar. Alkole ya da maddeye başvuruyor. Sıkıntısını farklı yollardan gidermeye çalışıyor.” dedi. 

MERDİVEN ALTI PSİKOLOJİK DESTEK VEREN KİŞİLER VAR 

Merdiven altı psikolojik destek veren kişilerin son günlerde ortaya çıktığını ifade eden Dr. Ömer Deniz, “Merdiven altı psikolojik destek veren kişiler ortaya çıktı. Konu ile hiç ilgisi olmayan insanların bu alanda hizmet verdiğini hatta Elazığ’ da ofisleri var bunların. Para alıp, internet sitelerinde reklam veriyorlar. Bu da insanların sağlıksız destek almalarının önünü açıyor. Bu da önemli bir etken.” dedi.