SICAK HAVALARIN SERİNLETEN DURAĞI:BUZLUK MAĞARALARI

SICAK HAVALARIN SERİNLETEN DURAĞI:BUZLUK MAĞARALARI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/ Elazığ’da sıcak günlerin serinleten durağı olan ve eksi 10 derecesiyle dikkat çeken "Buzluk Mağarası", koronavirüs salgını nedeniyle belirli bir süre ziyaretçilere hizmet verememişti.

Normalleşme sürecine geçilmesinin ardından Harput’ta bulunan Buzluk mağaraları vatandaşların sıcak havalar da serinlemeleri için uğrak mekanı olmaya hazırlanıyor.

ELAZIĞ’IN EN FAZLA MERAK EDİLEN YERLERİNDEN BİRİSİ

Tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan ve  merkeze 11 kilometre uzaklıkta yer alan Buzluk Mağarası, pandemi öncesi yaz aylarında sıcaklardan bunalanların ilgisini çekerek yoğun günler geçiriyordu. Geçmişte yaz aylarında sıcaklığın gün içerisinde 40 dereceyi aştığı Elazığ'da vatandaşlar eksi 10 derecenin altına düşen mağaraya giderek serinliyordu. Pandemi nedeniyle kısıtlamanın olduğu dönemler de ziyaretçisi olmayan Buzluk Mağaraları şimdiler ise vatandaşların ilgisini çekmeye başladı.

MAĞARANIN ÖZELLİKLERİ

Yaklaşık 150 metre uzunluğunda olan buzluk mağarasının belli bir kısmına kadar girilebiliyor. Mağara girişinden itibaren gelen soğuk hava içeri girenleri serinletirken, belirli bir süreden sonra durulmaz hale geliyor. Mağaranın jeomorfolojik özelliği ve şekli ile burada gerçekleşen klimatolojik şartlardan dolayı sıcak yaz aylarında mağarada doğal olarak buz oluşmaktadır. Kış aylarında ise buz teşekkül edememektedir. Bu nedenle, yer altı hava akımı sonucunda mağara kışları sıcak, yazları ise soğuktur. Dünyada bu çeşit mağaraların sayısı çok azdır.  

Eski dönemlerde yöre insanları Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bu mağaradan çıkardıkları buzları hayvan sırtlarında Harput'a getirip satıyor ve para kazanıyorlardı.