Basketbolda bundan sonra ne olacak?

Basketbolun saygın haber portalı www.basketfaul.com yazarı Hayri Pekergin, bundan sonraki süreçte basketbolda yaşanabilecek gelişmeleri kaleme aldı

Basketbolda bundan sonra ne olacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Haber: Kübra Kabukçu

Türkiye Basketbol Ligleri’nde pandemi sürecinin ardından nasıl bir yol haritası izleneceği belirsizliğini koruyor. Sadece basketbol içerikli haberlerle okuyucularına ulaşan basketfaul.com’un usta kalemi Hayri Pekergin, bundan sonraki süreçte neler yaşanacağına dair bir köşe yazısı yazdı. “Gelecek sezon ayrı bir hikaye olacak” diyen usta kalem yazısında;

“Öncelikle umalım ve dileyelim ki gelecek sezon olabilsin.

Eğer gelecek sezon başlarsa tüm hesapların yeniden yapıldığı, kartların yeniden dağıtıldığı bir dönem bizi bekliyor olacak. Ekonominin her alanında hasar tespitleri daha yeni yapılıyor.

Yeni normale geçiş döneminin nasıl ve hangi zaman aralığında gerçekleşeceği bilinmiyor.

Salgının 2. kez yükseliş göstermesi riski atılacak adımları sınırlıyor. Çünkü bu 2021 Yılının da kaybedilmesi anlamına geliyor.

Devlet bütçesinin büyük açıklar verdiği bu dönem ardından muhtemelen haziran temmuz aylarında büyük vergi artışları söz konusu olacak.

Varlık vergisi, yüksek değerdeki gayrı menkullerin vergilendirilmesi, iki ya da daha fazla konutu olanların ayrıca vergilendirilmesi ve diğer vergilerde zorunlu artışlar olacak.

Böylece yılın ilk yarısında büyük açıklar veren devlet bütçesi bir miktar desteklenecek.

Böyle bir durumda kamu kuruluşlarının profesyonel sporun içinde 2020 ve öncesindeki bütçe ve formatları ile bulunması çok olası görünmüyor.

Belediye takımları ise büyük darbeler almakla birlikte, finansal olarak küçülerek varlıklarını profesyonel seviyede devam ettirme konusunda kamu kulüplerine göre daha şanslı olabilir.

Efes, TOFAŞ, Tekfen gibi büyük endüstri kurumlarının basketbol yatırımları bir miktar etkilenebilir.

Bu alanda en şanslı olarak Efes’i görmek mümkün.

Futboldan gelen nakit akışı büyük ölçüde darbe alan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın basketbol yatırımlarının hem ölçek hem kapsam olarak küçüleceği anlaşılıyor.

Alt liglerde bazı liglerin birleştirilmesi ya da takım sayılarının azalması söz konusu olabilir.

Buna paralel olarak tüm liglerde oyuncu gelirlerinin enflasyon ve USD/Euro bazında aşağı yönlü etkilenmesi ve bu gelirlerin oldukça yüklü şekilde vergilendirilmesi beklenmeli.

******

Böyle bir ortamda kulüpler, oyuncular, coachlar , teknik/destek ekip üyeleri ne yapabilir?

Bunu gelecek haftalarda önümüz yeni bilgilerle daha aydınlanmış olduğu zaman konuşacağız.

Benim bu süreçte iki dileğim var;

İlki elbette herkesin sağlıklı olması.

İkincisi dileğim ise genç ya da tecrübeli oyuncuların ve genç yaştaki coachların bu süreçte basketbol ile birlikte üniversite öğrenimini sürdürmenin ne kadar önemli olduğunu çok iyi anlaması.