'Sessiz ve Sakin' Seçim 

Yaşanan deprem felaketi sonrası seçimlerin ertelenme ihtimali konusu gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan  seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılması yönünde talimat vermesinin ardından depremden etkilenen  Elazığ ve 10 ilde yaşayan depremzedeler  için çalışma başlatıldı. Buna göre depremden etkilenen illerde bulunan çadır ve konteynerde  seçim sandığı kurulacak, göç nedeniyle seçmen sayısı düşen illerde milletvekili sayısı değişmeyecek ve son olarak ise seçim çalışmaları sakin ve müziksiz şekilde yürütülecek. 

'Sessiz ve Sakin' Seçim 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Yaşanan deprem felaketi sonrası seçim tartışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta seçimlerin yapılması yönünde çalışmaların başlatılması talimatı verdiği öğrenildi.

"BİR KARAR ALDIK UYGULAYALIM"

Edinilen bilgilere göre, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyasını yürüten ekip ve parti yönetimi ile yaptığı toplantıda, seçim hazırlıkları masaya yatırıldı. Deprem nedeniyle seçimlerin 18 Haziran’a bırakılması önerilerine rağmen, Erdoğan’ın 14 Mayıs tarihinde kararlı olduğu öğrenildi. Erdoğan’ın "Bir karar aldık, uygulayalım" dediği ifade edildi.

'Sessiz ve Sakin' Seçim 

ELAZIĞ VE 10 İLDE DEPREMZEDELER İÇİN TEDBİR

Depremin etkilediği 11 ilde seçimlerin yönetimi ile ilgili teknik detaylar da görüşüldü. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bu konuda alması gereken tedbirler olduğu belirtildi. 

'Sessiz ve Sakin' Seçim 

KONTEYNER VE ÇADIRLARDA BARINAN SEÇMENLER İÇİN SEÇİM SANDIĞI 

YSK’nın önümüzdeki günlerde konteyner ve çadırlarda barınan seçmenler için nasıl sandık kurulacağına yönelik teknik hazırlıkları tamamlayacağı öğrenildi. Depremzede seçmenlerle ilgili listelerin güncellenmesi ve seçmen kütüklerine yönelik İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde bir çalışma yürütülecek. YSK'nın seçim sürecinin yönetilmesine yönelik bir dizi yeni karar alacağı; seçim takvimi açıklandıktan sonra bu kararların hızlıca yayınlanacağı ifade ediliyor.

DEPREMZEDELER BULUNDUKLARI YERDE OY KULLANACAK 

Öncelikle, deprem bölgesinde çadır veya konteynerlere yerleştirilen seçmenler kayıt altına alınacak. Böylelikle seçmenlerin oy kullanacakları sandıklar belirlenecek. Seçim bölgesinden ayrılan seçmenler ise gittikleri seçim bölgesine kayıt yaptırarak oy kullanabilecek. 

'Sessiz ve Sakin' Seçim 

SON KAYITLI OLDUKLARI GEÇERLİ ADRESTE OY KULLANACAKLAR 

Seçmelerin gittikleri seçim bölgelerine kayıt yaptırmaları için altyapı kurulacak. Deprem bölgesinden başka yere giden insanlar buralara naklini yapmazlar ise en son kayıtlı oldukları geçerli adreste, seçmen olmaya devam edecek. Deprem sonrasında yaşadıkları bölgeden ayrılan kişiler yeni yerleştikleri ve kaydoldukları seçim bölgesi için oy kullanacak. Deprem bölgesinden göç edenler, seçim zamanı bulundukları ildeki seçim çevresi için oy kullanmış olacak. 

ELAZIĞ VE 10 İLİN VEKİL SAYISI DEĞİŞMEYECEK 

Öte yandan, depremin etkilediği illerde yaşanan göçe rağmen, bu illerin çıkaracağı milletvekili sayısı değişmeyecek. YSK, illerin çıkaracağı milletvekili sayısını son yapılan nüfus sayımını dikkate alarak yapıyor. Bu seçimlerdeki milletvekili sayısı 31 Aralık 2022’de belirlenen nüfus sayımına göre yapılacak. Bu kapsamda, Adıyaman 5, Elazığ 5, Hatay 11, Osmaniye 4, Kahramanmaraş 8, Malatya 6, Gaziantep 14, Kilis 2 milletvekili çıkaracak.

 SEÇİM ÇALIŞMALARI MÜZİKSİZ VE SESSİZ YAPILACAK 

AK Parti, geçtiğimiz yazdan bu yana hazırlıklarını sürdürdüğü “Türkiye Yüzyılı” perspektifli seçim beyannamesi çalışmalarını, “Yeni başlıyoruz” sloganıyla şekillendirmişti. Ancak deprem felâketinin ardından seçim beyannamesi ve kampanyasında değişikliğe gidilmesine karar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kampanya sürecinde deprem bölgesinde büyük mitinglerden ziyade çadır ve konteyner ziyaretleri gerçekleştireceği, parti teşkilatlarının da müziksiz sessiz bir kampanya yürüteceği belirtiliyor.

SEÇİM KAMPANYASI “SAKİN” 

Hazırlanacak beyannamede, depremin ardından ortaya çıkan veriler ışığında yeni sistem değerlendirmesi ve sistemde yapılması planlanan küçük çaplı revizyonlara ilişkin somut öneriler ve değerlendirmelerin de yer alabileceği ifade ediliyor. Erdoğan’ın seçim sürecinde deprem bölgesinde büyük mitinglerden ziyade çadır ve konteyner ziyaretleri gerçekleştirebileceği belirtiliyor. AK Parti kurmayları propaganda da “ölçülülüğe” işaret ederken, deprem bölgesiyle ilgili yapılan çalışmaların ne aşamaya geldiğinin günü gününe seçmene anlatılması gerektiğini kaydediyorlar. Bundan sonraki süreçte siyaset yapma modelinin kökten değişeceği değerlendirmesini yapan AK Partili yetkililer, “kitlelere genel söylem” yerine “küçük odaklara ince düşünülmüş propaganda” vurgusunu öne çıkarıyor. Seçim kampanyası çalışmaları için “sakin, herkesi kucaklayan, vatandaşın ne hissettiğini anlayan” mottosunun güçlendiği belirtiliyor.