ŞERİFOĞULLARI'NDAN HARPUT ATAĞI

HARPUT MUHTARI GERÇEĞİ HAYKIRDI. HAKİMİYET GAZETESİ OLARAK VALİ KALDIRIM'IN 'COME TO ELAZIĞ' SLOGANINDA YALNIZ KALDIĞINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN İRONİK 'GO FROM ELAZIĞ' MANŞETİ İLE İLGİLİLERİ GÖREVE DAVET ETTİK. İŞTE BU ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERDİ VE HARPUT İLK ETAPTA İKİ MÜZEYE SAHİP OLACAK, ARDINDAN DA HARPUT'U 24 SAAT YAŞATAN PROJELER ARKA ARKAYA  GELECEK.

ŞERİFOĞULLARI'NDAN HARPUT ATAĞI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Harput Muhtarı Demirpolat’ın “Turlar geliyor ancak gezilecek yer olmayınca hemen Harput’u terk ediyor” feryadından sonra konuyu gündeme taşıyan Hakimiyet Gazetesi, sadece eleştiri haberciliği yapmamış, önerilerini de sıralayarak Harput’ta atıl konumda olan kamuya ait binaların müze olarak değerlendirilerek turizme kazandırılması gerektiğine gündeme getirmişti.

Hatta şehrin tanıtımı ve turist sayısının artırılması, bu konuya yeniden ve daha güçlü bir dikkat çekmek için ilimiz valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın “Come To Elazığ” sloganı ile tek başına verdiği mücadele ve yaşanan sorunlara ironi yaparak “Go From Elazığ” manşetini atmış ve çalışmaların gecikmeden  başlatılması gerektiğini ifade etmiştik.

VALİ KALDIRIM KONUYA EL ATMIŞTI

Harput Muhtarı Zülküf Demirpolat’ın herkes tarafından bilinen bu  gerçeği üst seviyeden ve içi yanarak medya önünde ifade etmesi,  turizmi ilgilendiren kurumların yöneticilerinin pek hoşuna gitmese ve acilen  ilimize gelen turist sayısı ile ilgili istatistiki bilgileri vermeye çalışsa da gerçek ortadaydı. Harput’ta tur otobüslerinin kalma süresi yarım saat değildi.

Kaldı ki Muhtar “Harput’a turist gelmiyor” demiyordu. Dediği “yabancı misafirler ve turistlerimiz geliyor ancak görecek ve gezecek bir yer bulamadıkları için birkaç dakika içinde ayrılıyorlar” gerçeği idi.

Kanal Fırat ekranlarında özellikle de Furkan Dilaver’in Son Baskı” programında da dile getirilen ve bu konuda adım atılması gerektiğine dair haberler halkımız tarafından da destek bulmuştu.

Şehrin her konuda yaşadığı problemlere anında duyarlılık gösteren Vali Kaldırım, Harput’un turizmden daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla kolları sıvamış ve konunun muhatapları olan tüm kurum-kuruluş ve STK’lar ile anında çözüm odaklı seri toplantılar yapmış ve birçoğunu “Go From Elazığ” manşetli haberinde dile getirdiğimiz projeler ve kararlaştırılan diğer konular ile ilgili ilk adımlar atılmıştı.

KONAKLAR BELEDİYEYE

Hakimiyet Gazetesi olarak Harput’un turizme kazandırılmasının en önemli adımının insanların uzun süre zaman geçirebilecekleri, dinlenip soluklanacakları ve bu arada yöresel ikramlar ile yerel musiki, yerel giyim-kuşam,  geçmişten günümüze sivil mimari ve tarihi evlerin bölümleri ve geçmişte üstlendikleri misyona dikkat çeken tematik müzelerin hayata geçirilmesi idi.

KÜRSÜBAŞI VE GASTRONOMİ MÜZESİ TAMAM

Harput’un yeniden ihyası ve 24 saat yaşayan bir şehir olması konusundaki samimiyeti ve gayretini yakından bildiğimiz Vali kaldırım, bu konuda da ilk adımı atmakla kalmamış ve ilk fedakârlığı da yine kendisi yaparak mülkiyeti Valilik Özel idareye ait olan Harput Konağı’nı Elazığ Belediyesi’ne müze yapılması için tahsis etmişti.

MÜJDEYİ BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI VERDİ

Elazığ Belediyesi olarak da Harput’ta birçok proje planlayan ve Harput’u yaşayan şehir yapma kararlılığında olan Başkan Şerifoğulları, Harput’ta iki müzenin müjdesini vererek önemli bir hizmete adım attıklarını ifade etti.

İl Özel İdaresi tarafından alınan kararla Elazığ Belediyesi’ne devredilen Harput Konağı içerisinde yapılacak olan iki müzenin ilimiz turizminin gelişmesine önemli katkı sunacağını bu adım ile seçim sürecinde açıkladıkları 100 projeden ikisinin hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Musiki kültürümüzün hayat bulacağı Kürsübaşı Müzesi ile ülkemizin en zengin mutfakları arasında yer alan ve gerçek bir hazine olan Elazığ mutfağının tanıtılacağı Gastronomi Müzesi ile ilgili proje çalışmalarına daha önce başladıklarını ifade eden Başkan Şerifoğulları, Harput Konağı'nda yapacakları Kürsübaşı ve Gastronomi Müzelerinin yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geleceğini ifade etti.

3 MÜZE DE YOLDA…

Şehrin kimliğini yansıtan müze projelerimizi birer birer hayata geçirerek, turizmimize önemli katkılar sağlamayı hedeflediklerini belirten Başkan Şerifoğulları, şehrimizin manevi büyüklerinin isimlerinin yaşatılacağı “Harput Âlimler Müzesi”, şehir hayatı ve tarihinden kesitlerin bulunacağı “Kent Müzesi” ile şehrimizde geçmişi uzun yıllara dayanan basınımıza ait tarihi bilgilerin bulunacağı “Basın Müzesini de’’ yakın zamanda şehre kazandırılacağını ve çalışmaların ardından Elazığ’ın gerçek bir “müzeler şehri” unvanına kavuşmuş olacağını ifade etti.  

HARPUT’TA İMAR PROBLEMİ DE ÇÖZÜLÜYOR

Harput’un istenilen ölçüde turizme kazandırılmasının önünde resmi bir engel taşıyan Koruma Amaçlı İmar Planı’nın da kalıcı olarak çözüme kavuşacağını ifade eden Başkan Şerifoğulları, devrim niteliğindeki bu adım ile 24 saat yaşayan bir Harput için de tüm engellerin sona ereceği müjdesini verdi.

 Hâli hazırda yapılaşma imkânı bulunmayan Harput’un hem tarihi geçmişinin yaşatılması hem de manevi atmosferinin yeniden hayat bulabilmesi amacıyla, kamu ve özel sektör yatırımlarının önünü açacak imar planları ivedi olarak hazırlanarak koruma kurulu ve bakanlık süreçlerinin tamamlanması amacıyla bakan nezdinde adımlar attıklarını, imar planının tamamlanması ile birlikte, Harput’un yapılaşmasının önündeki önemli bir sorun olan kadastro ve mülkiyet problemlerin de, katılımcı ve çözüm odaklı olarak sonuçlandırılıp yatırımların önündeki tüm engeller kaldırılacağını ifade etti.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI’NDAN HARPUT’A PROJE SAĞANAĞI

Harput’un şehrimizin tek turizm markası ve tek değeri olduğu gerçeğini bilen ve bu konuda önemli çalışmalar yapan Başkan Şerifoğulları, Harput’u her karış toprağı ve her bir fiziki avantajları ile değerlendirecek projeleri için de kolları sıvadı. İşte Başkan Şerifoğulları’nın Harput Projeleri:

1- HARPUT AÇIK HAVA MÜZESİ PROJESİ 

Tescilli eserlerin restore edilerek yeniden hizmete açılmasının yanı sıra, Harput Ulucami çevresinde belediyemizce yapılacak kazı çalışmaları ile toprak altında kalan tarihi zenginliklerimiz gün yüzüne çıkarılıp yapı kalıntıları cam fanuslar içerisinde özel olarak aydınlatılmış şekilde sergilendiği bir açık hava müzesi kurulacaktır.                                                                                                

2- HARPUT SAKLI VADİ PARKI PROJESİ    

"2019 yılı Nisan ayı itibariyle yapımına başlanacak ve 2021 yılında tamamlanmasını planladığımız Harput Uluslararası Diyanet Külliyesinin mahalle dokusunu %100 açığa çıkaracak park projesi ile Harput yepyeni bir rekreasyon alanına kavuşacaktır. Harput Saklı Vadi Park Projesi külliyenin kuzey cephesinde konumlu alanda, içerisinde; piknik alanları, yürüyüş yolları ve aydınlatılmış mağaraları bulunacak şekilde hizmete açılacaktır.

3-"SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA VE CEPHE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI "  

"Harput merkezinde yer alan ve tarihi dokuya uygun olmayan yapıların cephe iyileştirmeleri ile sokakların yol, tretuvar ve sokak aydınlatması çalışmaları tamamlanacaktır.

Bu kapsamda; Harput girişinden – Sarahatun Camii’ne uzanan 350 m uzunluğundaki ana arter, Kurşunlu Camii’den – Valilik Konağı uzanan 325 m uzunluğundaki sokak,

Ağa Camii’den - Ulu Camii’e uzanan 500 m uzunluğundaki hatlar 1. etap proje kapsamına alınacaktır.                                                                             

4- HARPUT CAM TERAS PROJESİ      

Turistlerin Harput’ta ilgi odağı olacağı ve yukarı şehirden Elazığ’ın eşsiz manzarasını izleyebilecekleri Cam Teras, Balakgazi Parkı içerisine inşa edilerek hizmete açılacaktır.                                                                                              

5- TARİH YOLU PROJESİ (HARPUT-HÜSEYNİK YOLU)      

"Harputa Elektrikli Faytonlar Geliyor"

Turizmin canlandırılması ve Harput’u ziyaret edenlerin daha uzun sürelerde tarihi şehirde zaman geçirebilmeleri amacıyla, tarih yolu rotaları oluşturulacaktır.

Proje ile Harput’taki kültürel, tarihi ve dini mekânları bir rota üzerinde rehberler eşliğinde gezilmesi sağlanacaktır.

Oluşturulacak kısa, orta ve uzun rotalar ile Harput girişinden Hüseynik'e kadar hem yaya hem özel araçlar hem de belediyemizce sağlanacak elektrikli faytonlar ile ulaşım hizmeti verilecektir.

6- TESCİLLİ ESER RESTORASYON ÇALIŞMALARI       

"Medeniyetlere ev sahipliği yapmış Harput’ta, geçmişi 3.000 yıl öncesinden günümüze kadar izleri kalan tescilli eserler restore edilerek kültür turizmine kazandırılacaktır.

Bu kapsamda; Kale Hamamı, Hoca Hamamı, Esediye Hamamı, Harput Kalesi, Tarihi Türbe ve çeşmelerin röleve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları yapılacaktır.

7- "HARPUT TURİZM BİLGİLENDİRME OFİSİ VE BALON TURU HİZMETLERİ" 

Tarihi kente gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet sunması ve Harput içerisinde belirli bir plan dahilinde turizm hizmetlerinin verilebilmesi amacıyla, Balakgazi Parkı ve Sağır Müftü Konağı birlikte planlanarak Turist Bilgilendirme Merkezi, rekreasyon alanları ve otopark düzenlemesi ile Harput ziyaretlerinin başlangıç noktası olacaktır.

Ayrıca tarihi kentin bütününü görebilmek ve çekim merkezi olmasını sağlayabilmek için balon turları belediyemizce gerçekleştirilecektir.

HAZAR GÖLÜ UNUTULMADI

Harput ile ilgili projeler yanında şehrimizin yaz ve kış turizminde önemli bir yer tutan Hazar Gölü için de projeler hayata geçiren Başkan Şerifoğulları, işe kendi eğitim tesislerinden başlayarak halka açıyor.

EĞLEN-DİNLEN TESİSLERİ      

Şehir merkezine 30 kilometre  mesafede yer alan, yetişmiş cam ağaçları, mükemmel çevre düzenlemesi ve eşsiz doğasıyla ve göle nazır manzarası ile bölgenin tatil merkezi olmaya aday, Hazar Gölü kıyısında yer alan Elazığ Belediyesi kampının yeni düzenlemeler yapılarak hemşerilerimizin uygun fiyata hizmet alabilecekleri günü birlik eğlen-dinlen alanlarına dönüştürüleceğini ifade eden Başkan Şerifoğulları, Hazar Gölü için de yeni projeleri olduğuna dair de ipuçlarını vermiş oldu.