Sen Kimin Malına Çöküyorsun?

EPDK tarafından 11.8.2022 tarihinde GES'ler için yayımlanan kurul kararına tepkiler devam ediyor. Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, hukuka aykırı olarak alınan karardan vazgeçilmesi amacıyla gerekirse Ankara'ya çıkarma yapacaklarını dile getirerek, siyasilerin konuya duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade etti.

Sen Kimin Malına Çöküyorsun?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, EPDK’nın almış olduğu kurul kararına sert tepki göstererek EPDK’yı hedef aldı.

EPDK’nın, “Ben malına el koydum, gasp ettim. Bunun anlamı budur. Ben sana parasını ödemem. Sisteme bağlar satarım. Sen kimin hakkını alıyorsun da malının üzerine çöküyorsun. Ben bunun parasını vermem diyorsun “diye konuştu.

Sen Kimin Malına Çöküyorsun?

ÖZTÜRK:“ 500 VE 1000 KİŞİ İLE ANKARA’YA GELECEĞİZ” 

Başkan Öztürk, birçok ilden ve birçok OSB’den  destek gördüklerini dile getirerek konuşmasına şöyle devam etti, “Çorum’dan, Urfa’dan, Diyarbakır’dan, Adıyaman’dan,  Van illerinden hatta İç Anadolu’nun bir çok ilinden sizinle beraberiz ortak hareket ederiz destekleri geldi.” dedi.

“OSBÜK’ÜN DESTEĞİ BİZİMLE”

 Alınan  haksız kararı birçok ilgili  yere taşıdıklarını dile getiren Öztürk; “Bu arada Ankara’da OSBÜK’ le de çeşitli girişim ve görüşmelerimiz var. OSBÜK’ün başkanına ‘ya bu iş halledilecek ya da Doğu ve Güneydoğu Anadolu olarak 500 ve 1000 kişi ile Ankara’ya geleceğiz’ dedim. Oldu, bittiye  gelen ve bir çok insanın  mağdur olacağı bir sistem bir kurul kararı ile kanundan daha önemliymiş, kanundan daha öncekini insanlara bunu kabul ettiremezsiniz” diye konuştu.

ÖZTÜRK: “CUMHURBAŞKANININ BİLGİ SAHİBİ OLDUĞUNA İNANMIYORUM” 

Elazığ OSB Başkanı Öztürk, Ankara’da OSB’lere GES kurulması için çalışmalar yaparken bakanlıktan birilerinin araya bu kurul kararını sıkıştırdığını belirterek,  “Burada bir siyasi olay olduğunu zannetmiyorum. Cumhurbaşkanının bu konuda detaylı bilgi sahibi olduğuna inanmıyorum. Bu kanun hükmünde karar değil, bir kurul kararı. Bunlar karşılıklı görüşme ile olur. Oldu bitti ile olmaz. Karar çıkmadan önce Ankara’da sanayi bakanlığı yetkilileri ile görüştüğümde organize sanayilere GES kurulsun diye mücadele veriyorduk. OSB’nin önünü açılması için gayret gösteriyorduk. Bakanlıktan bize bu işin önü açıldı denilirken EPDK yönetmelik yayınlıyor. OSB’lere GES kurulmasına müsaade ediliyor. EPDK onu çıkarırken bunu araya giydirmiş. Hiçbir kanun geriye doğru çalışmaz.” dedi.

ÖZTÜRK:“ BÖYLE BİR KURUL KARARI OLUR MU?”

Suat Öztürk:“ Burada bir kurul kararı 2019 yılının 5. ayında alınmış, Resmi Gazete’de yayınlanmış, işletmelere imkânlar verilmiş. Şimdi kurulu gücün dışındakilere ben malına el koydum. Gasp ettim. Bunun anlamı budur. Ben sana parasını ödemem. Ama sisteme bağlar satarım. Sen kimin hakkını alıyorsun da malının üzerine çöküyorsun. Ben bunun parasını vermem diyorsun. Böyle bir kurul kararı olur mu?” dedi.

Sen Kimin Malına Çöküyorsun?

ÖZTÜRK:“ BAZI LOBİLERİN AYAK OYUNLARI OLDUĞUNA İNANIYORUM” 

Elazığ OSB Başkanı Öztürk; “Bu işin çözülmesi lazım. Bu işte siyasilerinde geri adım atmadan destek vermeleri lazım. Bazı lobi kesimlerinin ayak oyunları olduğuna inanıyorum. Bu konuda Danıştay’a da dava açacağız.  Bu konuda çözüm olmaz ise Cumhurbaşkanının huzura gideceğiz” ifadelerinde bulundu.

Sen Kimin Malına Çöküyorsun?

ÖZTÜRK:“BU MEMLEKETTE ÜRETİM YAPILIYOR” 

Başkan Öztürk, “İnsanlara bu imkan verilmiş ama diyor ki ben şimdi senin kurulu gücün tüketiminin 1 fazla yani 100%’ünü baz alırım, ben senin parana el koydum malını gasp ettim. Ben sana parasını ödemem, sisteme bağlar satarım. Ya siz EPDK sizler gangster misiniz? Sizler kimin malına çöküyorsunuz da parasını ödemiyorsunuz. Böyle bir kurul kararı varsa bu yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olur. Bu memlekette üretim yapılıyor, istihdam yaratılıyor, yatırım yapılıyor ve ihracat yapılıyor. Siz bunların önünü GES’teki insanların 50 ya da 100 bin lira fazla kestiği fatura ile gözünüzü buraya mı diktiniz? Kime zararı var. Demin arkadaşlarımız da gördü, Almanya’nın 71 Bin Megavat GES’ten kurulu gücü var. Bizim ise 8 bin. Burada bunun önünü kesmek tamamen bazı kuruluşların oynadığı oyunlar. EPDK’da bunların arka bahçesi herhalde” dedi.

“SİYASİLER AYAKLARINA KURŞUN SIKMASIN”

Siyasilere de yüklenen Öztürk; “Siyasiler, 2023’te seçim var. Siyasiler ayaklarına kurşun sıkmasın. Bu iş düzeltilecek. Bunun başka yolu yok. Herkesin bir siyasi görüşü vardır ama yanlış demeliyiz.Bu iş herkesin cebine dokunan bir süreç. Bunların düzeltilmesi adına siyasilerin de bizlerin yanında olması lazım. İki üç kişinin bir kurulda toplanarak bunları yapması doğru değil. EPDK’nin ve  enerji bakanlığın önünde gidilecek o da yetmiyorsa Cumhurbaşkanı ile de görüşeceğiz buradan da sonuç alamazsak Danıştay’a başvuracağız.” dedi. 

GES’LERİ KURANLAR YANLIŞ BİR İŞ YAPMADI 

ASKON Diyarbakır’dan gelen Abdürrahim Haşimi ise yaptığı açıklamada; “Ülkemizin geleceğini ilgilendiren bir konu bu. Yenilenebilir Enerji Sistemleri önemli. GES’ler orta ve alt gelirli insanların da kurabileceği bir sistem ve bundan dolayı tabana yayıldı. Bu santralleri kuranlar, yanlış bir iş yapmadı. Herkesin kendi tüketimi kadar enerji üretebileceği ifade edildi. Sanayiciler ekonomi dar boğazında ülkenin göz bebeği konumunda; üretilen enerjinin fazlasını bedava alacağız denilmekte. Ama fazlasını almayacaklar insanlar,  bu tesisleri kurarken bankalardan kredi aldı. Eğer kredi ödeyemezse bunları bankalar satacak, ama bunlar da ikinci el çöp parasına gidecek” dedi.

TERSİ YASALAR İLE YATIRIMCILAR BATIRILACAK 

“Tersi yasalarla insanlar batırılacak” diyen Haşimi, “Adamlar fazla elektriği vermemek adına daha fazla enerji tüketecek. Doğalgaz yerine elektrik ile ısınmaya gider. Hiçbir kimse bedava enerji vermeyecek? Yatırımcılar elektriği ucuz üretiyorlar. Kimsenin tezgâhlarına dokunmadılar. Yurtdışında yatırım yapmak yerine kendi yerlerinde kazanıp bunu da ülkesine sundu. Bu tam bir kazan kazan modeli. Türkiye’de yenilenebilir enerjilerin hazır bir alt yapısı yok ve yenilenebilir enerji kaynaklarına 2026’ya kadar yatırım yapılmalı” dedi.