İnat mı İstikrar mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz.' mesajını vermesinin ardından Merkez Bankası ya faizi sabit tutmuş ya da düşürmüştü.

İnat mı İstikrar mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

8 ay faizi sabit tuttuktan sonra  sürpriz bir karara imza atan Merkez Bankası, faizleri yüzde 14'ten yüzde 13'e düşürdü.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada yer alan, "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir." ifadeleri dikkat çekti.

Merkez Bankası'nın kararı öncesinde; dolar 17,97 seviyesindeydi. Karar açıklanınca dolar 18 liranın üzerine tırmandı ve 18,11'i gördü. Euro ise 18,09'dan 18,47 seviyesine  çıktı.

Tüm beklentilerin, dünyadaki diğer ülkelerin faiz artırılmalarına ve uzmanları tersi görüş ifade etmelerine karşın Erdoğan’ın faiz artırma yerine sabit tutma ve sonunda bir puan indirme ısrarının bir inattan öte, ekonomisinin düzelmesi yönünde bir istikrar politikasının ürünü olduğu görüşünü savunan ekonomi çevreleri de oldukça fazla.

Erdoğan’ın, birçok çevreden gelen tersi telkin, tavsiye ve eleştirilere rağmen merkezin faiz indirimine destek olması  ya ülkemizi ekonomik olarak yüceltecek ve sorunları hafifletecek ya da tersi bir durum ortaya koyup daha kötü günleri getirecek.

Ortası yok bu işin. Ya batacağız ya düze çıkacağız. Sizce hangisine daha yakınız?