Satranç Gibi Seçim

Haziran 2023 seçimlerine yedi ay kalmasına rağmen ilimiz siyasetinde fetret dönemiyle birlikte derin bir sessizlik yaşanıyor.

Satranç Gibi Seçim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaşanan ekonomik sorunlardan ve Ak Partinin 20 yıllık yıpranmışlığından kaynaklı seçmen tercihlerinde yaşanması beklenen değişimlerin sandığa nasıl yansıyacağı konusundaki endişe, siyaset düşünen kesimlerde bir tereddüt ve kafa karışıklığı oluşturuyor.

Elazığ’da Ak Parti dışında diğer tüm partilerin birinci sıra adaylarında çok sorun gözükmüyor. İsimleri netleşmese de bu partiler birinci sıraya parti oyunu 40 bin bandına çekebilecek  bir ismi koyma konusunda net bir plan var. Tüm mesele bu ismin kim olacağı. 

Partiler işte bu isimde isabet kaydetmek amacıyla ince eleyip sık dokuyorlar. Siyasi partiler arasındaki farkların en aza indiği, partiden ziyade ismin öne çıkacağı bu seçimlerde doğru adayı bulmak için gayret gösteren parti yönetimleri, nihai kararlarını Ak Parti’nin listesinin açıklanmasından sonra verecekler. 

Ak Parti listesine olan tepkiyle birlikte bu partide listeye giremeyen isimlere de teklif götürmeyi planlayan partiler, bu teklif kabul görmese de o isimlerin desteğini almak istiyor ve bunu sandık sonuçlarına yansıtmanın planlarını yapıyorlar.

Yeni seçim sisteminde her parti kendi aldığı oylara göre vekil çıkartacağı için, partilerin aldıkları oyların boşa gitmesini önlemek amacıyla Cumhur ve Millet ittifakı, adaylarını bir parti listesinden göstermek gibi bir seçeneği de masasında bulunduruyorlar. Bu kapsamda MHP, adayını Ak Parti listesinden, İyi Parti de adayını CHP listesinden gösterecek böylelikle artık oy problemi aşılacak ve oyların toplamı milletvekili sayısına etki edecek.

Görünen o ki 2023 seçimleri biraz da taktik ve tekniklerin önde olacağı satranç oyununa dönecek. Hamlelerini doğru ve zamanında yapan partiler kazanacak.