Saraç: Trafikte Hoşgörü ve Sakinlik Şart

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil Saraç, trafik kazaları istatistiklerini Hakimiyet'e değerlendirdi. Saraç, ilimizde maddi hasarlı trafik kazalarının artış gösterme sebebinin deprem ve yaz mevsimi nedeniyle artan nüfusa bağlı olduğunu belirterek vatandaşlara trafik kurallarına uyma ve hoşgörülü olma çağrısında bulundu.

Saraç: Trafikte Hoşgörü ve Sakinlik Şart

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından yayımlanan trafik istatistik bültenine göre, Elazığ’da Temmuz ayında meydana gelen 309 trafik kazasında 5 kişinin hayatını kaybettiği ve 300 kişinin de yaralandığı bildirildi. 

Trafik kazası istatistiklerini sorduğumuz Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil Saraç, Elazığ’da son 1 yılda ölümlü kaza sayısının düştüğünü ancak son günlerde maddi hasarlı trafik kazası sayılarında bir artış olduğunu belirtti. 

Saraç, kazaların temel sebebini deprem ve yaz mevsimi nedeniyle artan nüfusa bağlayarak vatandaşlara kurallara uyma ve hoşgörülü olma çağrısında bulundu. 

Başkan Saraç’ın açıklamaları ise şu şekilde:

Saraç: Trafikte Hoşgörü ve Sakinlik Şart

TRAFİK KAZALARININ TEMEL SEBEPLERİ NELER?

İlimizde son zamanlarda yaşanan trafik kazalarına baktığımızda kaza nedenleri olarak Aşırı hız, Dikkatsizlik, Trafik kurallarına uymama ve trafikte bulunan özellikle araç sürücülerinin trafik bilincinin az olmasından kaynaklı olduğunu görüyoruz.

ÖLÜMLÜ KAZA SAYISI AZALDI

Bundan 1-2 yıl öncesine kadar Elazığ Trafik denetleme şube müdürlüğü ekiplerinin az olmasından ve denetim eksik olduğundan şikâyetçiydik. Şu anda trafik denetleme ekiplerinin fazla olmasından kaynaklı ciddi anlamda denetimler ve uygulamalar yapılmakta bunun sonucunda ölümlü trafik kazalarından azalmanın olduğunu görüyoruz. 

Saraç: Trafikte Hoşgörü ve Sakinlik Şart

MADDİ HASARLI KAZALARDA  ARTIŞ SÖZ KONUSU

Maddi hasarlı trafik kazalarında azda olsa bir artış söz konusu bunun en temel nedeni ise göç. Hem yaz mevsiminde olmamız sebebiyle yurt dışından gelen gurbetçi vatandaşlarımızın olması hem de depremzede vatandaşlarımızın şu an ilimizde ikamet etmesi trafikte olan araç sayısını ciddi oranda artırmış durumda. Normalde ilimizde 140 bin trafiğe tescilli araç varken şu an ilimizde yaklaşık 200 bin üzerinde aracın seyir ettiğini ve trafikte olduğunu görebiliyoruz. 

“TRAFİKTE HOŞGÖRÜLÜ VE SAKİN OLMALIYIZ”

Hakimiyet gazetesi vasıtası ile buradan vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. 23 plaka harici araç gördüklerinde karşı tarafın yapmış olduğu hatayı telafi etsinler, görmezden gelsinler. Sonuçta birçok vatandaşımız depremzede olarak ilimize gelmiş durumdalar. Ya da yaz mevsimi nedeniyle hemşehrilerimiz memleketlerinde bulunuyor. Bu vatandaşlarımız Elazığ’ın yollarına, trafik akışına alışkın olmayabilirler. Bu durumda bizim en temel düsturumuz hoşgörü ve sakinlik olmalı.

Saraç: Trafikte Hoşgörü ve Sakinlik Şart

TRAFİK KAZALARI NASIL ÖNLENİR?

Trafik kazalarını önlememizdeki en önemli unsurlar;  araç kullanırken trafik kurallarına uyulması, aşırı hız yapılmaması (hız limitlerine uyulması), seyahat esnasında radyo,teyp, cep telefonu gibi elektronik cihazlardan uzak durulması, kavşaklara yaklaşırken hızlarını azaltmaları, kırmızı ışıktan geçmemeleri, Alkollü araç kullanmama, araç bakımlarını doğru ve zamanında yapma. En önemlisi kazalardan korunmak için can güvenliğimiz için emniyet kemerimizi takmak ve yolcularında takmalarını sağlamaktır. Trafik saygı, sevgi ve hoşgörü ile güzeldir. 

Açıklamasında son olarak Elazığ’da kazaların engellenmesi ve hem can hem de mal güvenliğinin sağlanması amacıyla büyük bir çaba gösteren emniyet ekiplerine teşekkür eden Saraç, şunları kaydetti: “Gecesiyle gündüzüyle trafik denetlemelerini en üst düzeyde yapan ve ciddi anlamda başarıya imza atan Elazığ Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerine ve müdürüne teşekkür eder, bu başarılı çalışmalarının sürekliliğini temenni ederim.”