Salıbaba Unutuldu Mu?

Elazığ'ın merkez mahallelerinden Salıbaba Mahallesi'nde vatandaşlar, son zamanların en kötü günlerini yaşıyor. Mahalle sakinleri ve esnaflar, depremler nedeniyle acil bir kentsel dönüşüm çalışması beklerken, bir yandan da her geçen gün daha da kötüye giden ekonomik sorunlarla boğuştuklarını belirtiyorlar. Mahalleden yükselen tek ses ise umutların artık tükendiği…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Salıbaba Unutuldu Mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat depremlerinden büyük ölçüde etkilenen Elazığ’da neredeyse her mahallenin sorunu aynı. 

Yıkım çalışmalarının yavaş ilerlemesi, binaların yıkılmış vaziyette bırakılması, kentsel dönüşüm için yatırım yapılmaması, yetkililerin hiçbir konuda sorumluluk üstlenmemesi, açıklama yapılmaması, vatandaşın sorununu anlatmak için bile muhatap bulamaması. Elazığ Milletvekilleri yıkım ve yeniden kalkınma çalışmalarıyla yakından ilgilendiklerini dile getirse de vatandaşların gördüğü muamele ve yaşadığı şartlar bunun tam aksini gösteriyor.

SALIBABA SAKİNLERİ TEPKİLİ

Elazığ’da sıradan bir dert haline gelen yıkım çalışmaları, iddiaya göre yetkililerin göz ardı ettiği bir konu. Salıbaba’da mahalle sakinleri “Salıbaba’nın sorunu bitmez, Milletvekillerinden hiçbir şey beklemiyoruz, hangi yüzle gelip buraya oy isteyecekler? İnsanların yüzüne nasıl bakacaklar? Onlar gitsinler orada maaşını alıp yemeğini yiyip otursunlar, hiçbir şey beklemiyoruz” diyerek sitemlerini dile getiriyor.

“VEKİLLER HANGİ YÜZLE OY İSTEYECEKLER?”

Milletvekillerinin utanması gerektiğini ifade eden Salıbaba Mahallesi esnafı: “Salıbaba’nın sorunları anlatmakla bitmez. Buranın bir an önce yapılması gerekiyor. Çünkü esnaf bitti, herkes bıraktı gitti. Burada özellikle esnaf çok zor durumda ben kapatacağım, kapatmak durumundayım. Vallahi faturalarımızı ödeyemiyoruz. Bizi perişan ettiler. Şehir merkezinde böyle bir mahallenin oluşu bizi utandırıyor. Bu Milletvekilleri nasıl utanmıyor? Hangi yüzle buralara gelip oy isteyecekler? İnsanların yüzüne nasıl bakacaklar? Benim aklım almıyor. Burası şehir merkezinde olan bir mahalle ve dönüşümü rahat sağlanabilecek bir mahalledir. Altyapısı çok güzel olan bir yer. Burada yapılacak tek şey kentsel dönüşümün hemen başlatılması. Kentsel dönüşüm yapılmadan buralar dönüşmeden başka yapılacak bir şey yok. Buranın bir an önce dönüşmesi gerekiyor.” diyerek sitemde bulundu.

“MAHALLEYE BAKAN, İLGİLENEN BİR VEKİL YOK”

Mahalle Esnafı, “Salıbaba’nın her tarafı sorun. Salıbaba bitmiş bir mahalle. Muhtarımız yok, muhtarımız milletvekili adayı oldu, mahalleye bakan ilgilenen ne bir vekil ne bir yetkili  var. Milletvekillerinden kentsel dönüşüm istiyoruz. Devlet eliyle mutlaka yapılması lazım çünkü burası Mustafapaşa Mahallesi’nden karlı, Abdullahpaşa’dan karlı genelde tek kat en fazla iki kat evler. TOKİ buraya girerse daha çok karlı olur. Kendileri için de çok karlı, en azından mahalle kurtulmuş olur. Mahallenin genel durumuna bakarsan çarşı merkeze beş dakika” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Salıbaba Unutuldu Mu?

“MİLLETVEKİLLERİNDEN HİÇBİR ŞEY BEKLEMİYORUZ”

Mahalle esnafı: “Salıbaba Mahallesi’nin sorunları çok. Her tarafı sorun. Evleri sorun, yolları sorun. Ne yıkıldı ne de yapıldı. Milletvekillerinden hiçbir şey beklemiyoruz. Onlar kendilerine çalışıyorlar. Onlar sadece kendi işleri kendi güçleriyle uğraşırlar bizle hiçbir işleri yok. Onlar gelirler oylarını alırlar, 5 sene sonra yeniden gelir yeniden oy alırlar öyle geçiyor işte ”

Salıbaba Unutuldu Mu?

“4.500 SEÇMENİMİZ VARDI 300’E DÜŞTÜ”

Mahalle esnafı: “Şu anda mahallenin en büyük sorunu yapı. Bütün evlerimiz yıkılmış, yıkılan evlerin yerine yenileri yapılmıyor. Gelen kişilerin söz verip de yapmadıkları şeyler var. Bir tek kaldırımları yaptılar, başka hiçbir şey yapmadılar. Bizim sıkıntılarımız çok büyük. Mahalle olarak çok zor durumdayız. Esnaf olarak hepimiz mağdur olduk. TOKİ konutlarını buraya getirmeyerek Çatalçeşme’ye  uzak bir yere taşıdılar. Yapısal olarak bürokraside çok büyük bir engel var. Çünkü yapıyı başka yerlere taşıyorlar. Mahalleyi yok etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Şu anda mahalleyi yok ettiler, mahallede kimse kalmadı. 4 bin 500 seçmenimiz vardı şu anda 300 tane seçmen kaldı”

Salıbaba Unutuldu Mu?

“SESİMİZİ ANCAK MEDYA DUYURUR”

Milletvekilleri gelip söz veriyorlar ama sözlerini yerine getirmiyorlar. Sözlerini yerine getirseler derim ki vallahi milletvekillerinden bir beklentimiz oldu. Şu anda bizim tek beklentimiz medyadan. Başka hiç kimseden değil. Bize yardım ederse medya yardım edebilir. Yoksa Milletvekili, bir başkası hiç kimse bize yardım etmez.  Burayı yıktılar diyelim. Gelip yeniden yapacaklarını zannetmiyorum. Götürüp başka yerlere yatırım yapacaklar “

 SALIBABA UNUTULUYOR

Mahalle sakini, “Salıbaba Mahallesi’nin sorunları bitmez. Kahramanmaraş her ne kadar 1’inci deprem bölgesiyse Salıbaba Maraş’ı geçmiş. Bütün evler yıkılmış. Mahallede 15-20 ev var ya da yok. Mahalle terk edilmiş. Zaten Mahallenin sahibi yok. Muhtar dahil herkes kendi derdine düşmüş. Mahallede hiçbir gelişme yok. Ne hükümet ne de Milletvekilleri bakıyor. Mahalle sahipsiz, terk edilmiş bir mahalle. Biz kentsel dönüşüm istiyoruz, TOKİ istiyoruz. Götürüp dağın başında TOKİ yapıyorlar. Elazığ’ın en güzel, gözde mahallesi dururken götürüyorlar neredeyse Hankendi’ye götürüyorlar. Seçtiğimiz Milletvekillerinin hepsi gelip vaatlerde bulunuyor, seçildikten sonra Salıbaba unutuluyor. Seçimden seçime gelip vaatlerini veriyorlar, oylarını alıp gidiyorlar.”

Salıbaba Unutuldu Mu?

“SALIBABA’NIN SORUNU BİTMEZ”

Vatandaş, “Salıbaba’nın sorunu bitmez. Belediye başkanları, milletvekilleri ile görüştük. Allah rızası için kimsenin bir el attığı yok.  Salıbaba’nın sorunu bitecek gibi değil. Bunu ancak valimiz, belediye başkanımızın gelip yerinde görüp çözüme kavuşturmaları gerekiyor. Halimizi görüyorsunuz.  5 bin kişilik mahallede kalmış 300 kişi evlerimiz yıkılmış, enkazlar yerde her taraf pislik içinde, el atan kimsemiz yok. Yeni vekillerimiz ile konuştuk. Sağ olsun ilgilendiler ama ondan önceki vekillerimiz bize bir şey yapmadılar ki? Bunlardan da bir şey bekleyebilelim.  Bu sorunlara milletvekilleri, STK’lar ve mahalle sakinleri olarak hepimiz el atarsak olur yoksa tek başına olacak bir şey değil. “

Salıbaba Unutuldu Mu?

Vatandaşlar, “Salıbaba’ya kentsel dönüşüm girmesi gerekiyor. Buranın bir muhtarı var mahallenin sorununu çözdükleri filan yok. Boşu boşuna muhtarlık yapıyorlar.  Benim evim yıkıldı şimdi TOKİ’lerde oturuyorum. Bahçeme bakmak için geliyorum ” diyerek problemlerini dile getirdiler.