REHABİLİTASYON MERKEZİ KURULACAK

Nisa Yılmaz/ Elazığ'da son günlerde yaşanan önemli gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Doğu Anadolu Bölgesinde ilk defa madde ve alkol bağımlılığı tedavisi yürüten YEDAM, Elazığ'da açıldı.

REHABİLİTASYON MERKEZİ KURULACAK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğu Anadolu’da ilk defa Elazığ’da kurulan ve gizlilik politikasına önem vererek tedavi süreçlerini yürüten Yeşilay Danışma Merkezi (YEDAM), uzman kadrosu ile madde ve alkol bağımlılığına karşı tedavide yardımcı oluyor.

VALİMİZ ÇETİN OKTAY KALDIRIM’IN ÖNCÜLÜĞÜNDE KURUM MÜDÜRLERİNE YÖNELİK SEMİNERLERİMİZ OLDU

Yeşilay Elazığ Şube Başkanı Tamer Kayaoğlu, Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada, “Yeşilay Danışmanlık Merkezi, ilk açıldığı günden beri tanıtım çalışmalarımızı yürüttük. Bu amaçla Sayın Valimiz Çetin Oktay Kaldırım’ın öncülüğünde kurum müdürlerine yönelik İçişleri Bakanlığının genelgesi çerçevesinde Yeşilay İl Başkanları, mülki amirlere ve muhtarlara yönelik tanıtıcı bir seminer programı düzenledik, YEDAM’ı anlattık. Daha sonra Elazığ’da 10 ilçeye birebir şube başkanı olarak ben ve formatörümüz Selçuk Bey ile gittik. Kaymakamların başkanlığında bütün kurum müdürlerine ve muhtarlara, imamlara yönelik programlar düzenledik. İlçelerdeki tanıtıcı faaliyetlerin ardından okul müdürlerimiz ile bir araya geldik. Okullar bizim için oldukça önemli. Okul müdürlerimize madde bağımlılığı hakkında bilgiler verdik. Ardından ilde görev yapan bütün rehber öğretmenlerimize YEDAM’ı anlattık. Rehber öğretmenler, gençleri daha yakından tanıdığı için YEDAM’ı tanımalarında oldukça fayda var. Yine ilçedeki öğretmenlerimiz ile de bir araya geldik. Son olarak muhtarlarımız ile yine toplandık. Muhtarlar madde bağımlılığı konusunda oldukça muzdarip. Mahallelerinde madde bağımlısı olan gençlerin çok sayıda olması ve nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda bizleri tanımları ve bilgilendirilmeleri oldukça faydalı oldu. Bu şekilde ilk tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirdik. Tanıtım faaliyetlerinin ardından hastanede, avmde ve halka açık alanda YEŞİLAY ve YEDAM stantları açtık.’’ dedi.

DOĞU’DA İLK KEZ ELAZIĞ’DA AÇILDI

Kayaoğlu, “Sadece AMATEM’de ilaç tedavisi gören madde bağımlısı alışkanlığından kurtulamıyor. Tedavinin diğer ayağı psikoterapidir. AMATEM’deki tedavi süresi 28 gün iken psikoterapi ise ortalama 6 hafta sürüyor. Bu süre azalabildiği gibi arta da bilir. YEDAM’ın kuruluş aşamasında dünyadaki modeller incelendi. Dünyadaki 40 model incelenerek bize özgü Yeşilay Danışma Merkezi kuruldu. YEDAM, milli bir model. Bu amaçla öncelikle İstanbul’da, Antalya’da, Bolu’da, Güneydoğu’da il Şanlıurfa’da açıldı. Doğu Anadolu’da ise ilk kez Elazığ’da açıldı. Bizden sonra Diyarbakır ve Erzurum’da açıldı.” diye ifade etti.

“UZMAN KADRO İLE HİZMET VERİYORUZ”

Tamer Kayaoğlu, “Ocak ayında YEDAM binamız hazır hale geldi ve şubat ayının sonunda hasta kabulüne başladı. YEDAM’da, 16 yaş ve üzeri alkol, madde bağımlısı her bireye ücretsiz hizmet veriliyor. Gizlilik esastır bizim için. YEDAM’da atölyelerimiz, sosyal etkinlik odalarımız var. Şuana kadar YEDAM’a gelen gençlerimiz ve aileleri memnun bir şekilde buradan ayrıldı. Adeta hastalar randevuya gelmek için gün sayıyor. Çağrı merkezimizi arayan kişi bulunduğu ildeki YEDAM ile anında iletişime geçebilir. Anneler ve babalar da bilgi almak isterse YEDAM’ı ziyaret ederek, uzmanlarımızdan bilgi alabilir. YEDAM’da iki klinik psikolog, bir sosyal hizmet ve halkla ilişkiler uzmanı, güvenlik elemanımız var. Uzmanlarımızın hepsi İstanbul’daki genel merkezde profesör başkanlığındaki eğitimlerden geçti.” dedi.

 “YAKLAŞIK 6 HAFTA PSİKOTERAPİ SÜRECİ VAR”

Kayaoğlu, “YEDAM’a gelen kişilerin öncelikle bağımlılık derecesi ölçülüyor. Eğer bağımlılık derecesi düşükse sadece 6 haftalık bir psikoterapi ile tedavi etmeyi amaçlıyoruz. Ailelerimize yönelik de psikoterapi seansları yapıyoruz. Eğer madde bağımlılığı derecesi yüksekse o kişiyi AMATEM’e yönlendiriyoruz. İlaç tedavisinin ardından YEDAM’da psikoterapi almasını öneriyoruz. Sosyal Hizmet Uzmanımız da hastanın oturduğu apartmandan, çevreye uygunluğunu ölçüyor. Eğer hastanın yaşadığı mahalle kendisi için sakıncalıysa, o mahalleden alma yetkisine sahibiz. Bağımlı tamamen kurtulana kadar her anlamda yanında oluyor ve her şartı gözetiyoruz.” şeklinde konuştu.

“TEDAVİNİN ARDINDAN İŞ İMKANI DA SAĞLIYORUZ”

Kayaoğlu, “Sosyal güvencesi olmayan ve 16 yaş üzeri bağımlılarımız için İŞKUR yaptığımız protokolle, bireylere iş imkanı sağlayarak, sosyal hayata entegre olmalarını sağlıyoruz. Elazığlı vatandaşlarımızdan isteğim; YEDAM’a hiç tereddüt etmeden gelmeleri. Uzman kadromuzu, birebir burada tanımaları.” dedi.

40 YATAKLI REHABİLİTASYON MERKEZİ KURULACAK

Kayaoğlu, “YEŞİLAY Genel Merkezi, Elazığ’ı çok yakından takip ediyor. Özel bir ilgileri var ve Elazığ’ın bu konuda öncü olmasını istiyor. Bu sadece Elazığ’ın değil, memleketimizin meselesi. YEDAM için yataklı bir rehabilitasyon merkezi kuracağız. Bu rehabilitasyon için projelerimiz ve arsa tahsisimiz hazır. Bu projeyi Sayın Valimize sunduk, ilçelerdeki kaymakam ve muhtarlara anlattık. Güney çevre yolunda 7 dönümlük bir arsayı rehabilitasyon merkezi için hayata geçireceğiz. YEŞİLAY, arsa tahsisinden, elemanlara ve ödeneklere kadar her şeyi karşılayacak. Spor kompleksi, bisiklet ve yürüyüş alanlarının da içinde bulunduğu tam donanımlı bir merkez kurulacak. Sayın valimiz ve vali yardımcılarımız da bu noktada yardımcı olacaklarını söylediler. Yeşilay’ın hizmetlerini çok önemsediler. Ve 7 dönümlük bir arsayı bize tahsis etmek için söz verdiler. Genel merkez ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığında resmi yazışmalar devam ediyor. Neticelendiği takdirde hemen temelini atıp, 1-1,5 yıllık bir sürede de hayata geçireceğiz.” dedi.