Proje Karnemiz Zayıf

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Ağın, Alacakaya, Arıcak ve Sivrice ilçelerine noterliklerin açılacağı bilgisini duyurmuştu.

Proje Karnemiz Zayıf
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Fırat Kalkınma Ajansı, 2021 yılından bugüne 30 projeye toplamda 110 milyon TL destek sağladı. Bu projelerle ilimizde toplamda 140 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirilmesi sağlandı.

Fırat Kalkınma Ajansı, 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında proje fikri önerilerini almaya başlamıştı. 

Proje Karnemiz Zayıf

9 BAŞARILI PROJE 
Yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırma amacı güdülerek 2019 yılından itibaren, bölgelerde, Ajanslar koordinasyonunda uygulanmaya başlanılan desteklenen program da 9 proje başarılı bulundu.

9’UN 3’Ü ELAZIĞ’DAN 
Başarılı bulunan 9 projenin 3’ü Elazığ’dan, 2’si Bingöl, 2’si Malatya, 2’si ise Tunceli olarak dikkat çekti. 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından güdülenen projelerin 9 tanesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca onaylandı. 

Onaylanan projelerin toplam bütçesi yaklaşık 18,2 milyon TL tutarında olup söz konusu projelerin yaklaşık 14,6 milyon TL’si program bütçesi tarafından desteklendi. 

FKA PROJELERİNDE İYİ NOKTADAYIZ
Fırat Kalkınma Ajansı TRB1 Bölgesi olarak ajanslarına bağlı bulunan Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli’nin kalkınmasına yönelik projeleri hayata geçirirken, bağlı olduğu illerin proje üretme noktasında istenilen seviyede olmaması dikkat çekmiş ve Hakimiyet Gazetesi olarak konuyu gündeme getirmiştik. 

4 PROJE’NİN 3’Ü KABUL EDİLDİ
SOGEP illerimizdeki dezavantajlı grupların sosyal ve ekonomik hayata daha aktif olarak katılabilmelerine, istihdamı arttırmaya, sosyal girişimcilik ve yenilikçilikle ilgili rekabetçi projeler geliştirmeye yönelik uygulanan bir program olmasına rağmen başarılı bulunan proje sayısının 9 olması ve 3’nün Elazığ’dan kabul görmesi dikkat çekti.  2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında bağlı bulunan her ilin en fazla 4 proje sunabiliyor olması nedeniyle Elazığ’dan 4 projenin 3’ü kabul gördü. 

Proje Karnemiz Zayıf

BAŞARILI BULUNAN PROJELER ŞUNLAR: 
-Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Genç İstihdamı İçin Mesleki Eğitim) 
-Bingöl Belediyesi (Simülatörlü İş Makinesi Operatörlüğü Atölyesi) 
-Elazığ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı (Güçlü Kadınlar, Yeşeren Umutlar) 
-Kovancılar Belediyesi (Kovancılar Kadınları Hindi Yetiştiriyor) 
-Keban Köylere Hizmet Götürme Birliği (Fıratın Desteğiyle Alabalık Üretiyoruz) 
-Yazıhan Belediyesi (Yazıhan Üretimde Günebakıyor) 
-Doğanşehir Belediye Başkanlığı (Kuru Doğanşehir’de Yetişiyor) 
-Tunceli İl Özel İdaresi (Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar) 
-Pertek Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (Başkanlığı Şavak Yünü Ekonomiye Kazandırılıyor)

Proje Karnemiz Zayıf

FKA’DA İYİYİZ, PEKİ DAP’TA?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı’na proje verme konusunda başarılı olan Elazığ’ın yine Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenecek projeler konusunda oldukça başarılı olmadığı görülüyor. 

HAKİMİYET GÜNDEME GETİRİYOR 
Elazığ Hakimiyet Gazetesi’nin devamlı olarak gündeme getirdiği ilgili kurumların proje hazırlayarak ilin kalkınmasına yönelik çalışmaları ciddi anlamda yapması konusunun ne kadar önemli olduğu geçtiğimiz günlerde yine gündeme getirmiştik. 2021 yılında DAP projelerinde yetersiz ve istenilen seviyeye gelemeyen Elazığ’ın 2022 yılında atılım yapması gerekiyordu.  Proje desteklerinin, şehrin ekonomik ve sosyal yaşamında daha çok katkı sağlayacak projeler olması ve bunun için vilayet makamının tüm kurumları, proje hazırlama konusunda uyarması gerektiğini ifade etmiştik.

121 PROJEYE DESTEK 
2022 yılında DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenecek projeler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. DAP BKİ'nin sorumluluk alanında bulunan Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van'ın yatırımcı kuruluşlarının 121 projesine, DAP BKİ tarafından 120 milyon lira kaynak aktarılacağı ifade edilmişti. 

Proje Karnemiz Zayıf

GEÇEN YILDAN ÖNDEYİZ 
Doğu Anadolu Bölgesi'nde sosyal, kültürel, tarımsal ve üretime yönelik projelere destek sağlayan DAP Başkanlığı'ndan aslan payını geçtiğimiz yıl Erzurum alırken Elazığ, Ardahan ili ile aynı oranda ve çok geride kalmıştı. 

GEÇTİĞİMİZ YIL 10 PROJE ONAY ALMIŞTI
Her ne kadar geçtiğimiz yıl Elazığ’da 10 adet projenin kabul edildiği ifade edilse de aslında 14 proje kabul edildi ve destek programına alındı. Kabul edilen projeler arasında yer alan 10 proje,  genelde süt soğuk zincir ve bitkisel yem üretimlerine dayalı klasik ve bilindik projelerdi. 10 projeyle birlikte;  Elazığ Belediyesi’nin dev ve önemli bir projesi olan Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi, Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Modernizasyon Projesi, Elazığ Ağın Kaymakamlığı Ağın Okuyor Projesi ile Elazığ İl Özel İdaresi Elazığ Merkez Karşıbağ Köyü Sulama projesi yok sayılarak sadece Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün projeleri de kabul edilmiş ve destekleme programına alınmıştı.