PROF.DR. KARATAY, ELAZIĞ'DA KONFERANSA KATILDI

Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi'nde yaklaşık 200 kişiye sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konusunda önemli bilgiler  veren Prof

PROF.DR. KARATAY, ELAZIĞ'DA KONFERANSA KATILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde yaklaşık 200 kişiye sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konusunda önemli bilgiler  veren Prof.Dr.Canan Karatay,’’ “Yanlış beslenme, yanlış yaşama, hareketsiz yaşama vesaire. Başta şeker geliyor. Şeker en tatlı zehirdir. Esas şekerdir kalp krizini başlatan ve kan şekerinin yüksekliğidir. Kan şekeriniz yüksek kaldığı sürece biliniz ki risk altındasınız. Kalp şekerini yükselten, kan şekerinin düşmesini önleyen de karbonhidratlardır.’’dedi.

‘’VÜCUT KENDİNİ KORUMAK İÇİN PROGRAMLANMIŞTIR’’

Karatay, sözlerine şöyle devam etti:’’ Vücudumuz o kadar akıllıdır ki vücut kendini korumak için programlanmıştır. Tedbir alır. Pankreasımızdan insülin diye bir hormon salgılar bu hormon dolaşımda bulunan bütün hormonlara aynı anda ulaşan, her kalp atışında kanda bulunan toksit şekeri hemen trigliserine çevirir ve depoya gönderir. Depo nedir? Depo vücut yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanmasıdır, organların yağlanmasıdır. Bunu insülin yapar. İnsülin şekeri yağ olarak depo eden tek hormondur. Bütün hastalıkların altında bu yatıyor. O halde ne yapacağız, şekerimizi yükseltmeyeceği ki insülini yükseltmesin.’’diye ifade etti.

‘’ŞEKER HASTALIĞI ÇEVRESEL BİR FAKTÖRDÜR’’

Prof.Dr.Karatay,’’ “Tam buğday ekmeğinin kan şekerini yükselttiği söylenmiştir. Tam buğday ekmeği kan şekerini çok fazla yükseltir. Ekmek de şekerdir. O halde gençlerimizin ve çocuklarımızın, tüm halkımızın sağlığını tehdit eden son derece önemli bir bağımlılıktır. Ekmek tüketimi hareketsizlik yapmaktadır. Bu kadar basit. Bu nedenle yol yürüyün. Asansöre binmeyeceğiz. Arabaya binmeyeceğiz. İşimize ve evimize yürüyeceğiz. Şeker hastalığı çevresel bir faktördür. İleri yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık genetik değildir ve önü alınabilir. Bunun önünü almak da bizim elimizdedir.”dedi.

‘’HAZIR PAKETLENMİŞ YİYECEKLER ZARARLI’’

Karatay; “Aşırı kilo, obez falan önemli değil. Önemli olan biraz bel çevresinin genişlemesi sizin rahatsız ve hasta olduğunuzu gösteriyor. Bunun nedeni de aşırı düzeyde şeker ve rafine olmuş un tüketimi sonucudur. Tabi hareketsizlik de var burada. Beslenme tarzımız, bunların hepsi bir faktör. İlkokul kitabında var. Artık ilkokul kitaplarına bu konu girmiş. Canan teyze ceviz yiyin diyor. Ekmek ve şekeri çok yersek kilo yaparmış. Yumurta, tere yağı ve sütü bol bol tüketin, kızartma yemeyin diyor. Et, balık, ciğer yememizi istiyor. Pirinç pilavı yememizi istemiyor. Bulgur pilavını tercih ediyor. Kuru yemişi çok seviyor. Fındık, fıstık, badem yararlıymış. Hazır paketlenmiş yiyecekler zararlı.’’dedi.