Prof. Dr. Demirdağ, Antibiyotiklerin Keşfi Tıp Tarihine Bir Mucize Olarak Geçmiştir

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısı ile Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Demirdağ, Antibiyotiklerin Keşfi Tıp Tarihine Bir Mucize Olarak Geçmiştir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, 2015 yılından beri her yıl 18-24 Kasım tarihlerinin Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ve bu haftanın ilk günü olan 18 Kasımın  ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık günü’ olarak kutlandığını söyledi. 

Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, özellikle son zamanlarda düzensiz antibiyotik kullanımına yönelik olarak, alınması gereken tedbirler, uyulması gereken kuralların farkındalığı açısından 18 Kasımın ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık günü’ olarak kutlandığını dile getirdi. 

Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, özellikle 1940’lı yıllarda antibiyotiklerin keşfinin tıp tarihine bir mucize olarak geçtiğini söyledi.Dr. DEMİRDAĞ, 2000’li yıllardan itibaren antibiyotiklerin keşfinin giderek azaldığını, kullanılan antibiyotiklerin sağlık, bitkisel, hayvansal alanlarda düzensiz kullanımından dolayı dirençli mikroorganizmaların geliştiğini ifade etti. 

Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, dirençli mikroorganizmaların gelişiminin toplumda önemli bir halk sağlığı sorununa neden olduğunu ifade etti. 

Dr. DEMİRDAĞ, özellikle kanser hastaları, yoğun bakımda yatan hastalar başta olmak üzere, seyahatler nedeni ile gelişen birçok mikroorganizmaların dünyanın her yerine yayıldığını söyledi. Prof. Dr. Demirdağ, Antibiyotiklerin Keşfi Tıp Tarihine Bir Mucize Olarak Geçmiştir

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, antibiyotiklerin belirli kurallar çerçevesinde kullanılmasının önemine değindi. 

Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, antibiyotiklerin sadece kullanılması gereken durumlarda kullanılması gerektiğini, doğru zamanda, doğru dozda, doğru sürede kullanılması gerektiğinin önemli olduğunu ifade etti. Dr. DEMİRDAĞ, antibiyotiklerin gelişi güzel kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre her yıl antibiyotik direncine bağlı gelişen enfeksiyonlardan dolayı yaklaşık yedi yüz bin insanın ölmekte olduğunu, 2050 yılında bu sayının on milyona çıkma öngörüsünün bulunduğunu ifade etti.