Pısik Oyunu Sıkıntı

Son günlerde ilimizin yöresel ürünlerinin tanıtım ve satışının yapıldığı yöresel lezzet festivalleri ve günleri yapılıyor. Üç büyük şehrimizden sonra son durak Bursa oldu. Sık sık yapılmasından ve esnaflarımızın memnuniyetlerinden de anlıyoruz ki bu etkinlikler büyük şehirler ağırlıklı devam ve tekrar edecek.

Pısik Oyunu Sıkıntı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Etkinliklerin devam ve tekrarına bir itiraz yok ama bir olaya ciddi itiraz var. Ve bu itiraz hem ilimizde hem de il dışında yaşayan tüm Elazığlıların ortak itirazı. İsterseniz olayı, ilimizin sevilen,  sayılan sanatçısı ve güzel insan Savaş Bal’ın paylaşımını bir okuyalım, sonra yorumumuzu yaparız.

“Elazığ yöresel ürün tanıtım günlerinde pısik oynanmış! 

Topallık mı dersin, eğri ağızlılık mı dersin, fal taşı gözler mi dersin, kafayı anlamsızca aşağı yukarı kaldırıp indirmek mi dersin, şuursuzca etrafa süpürgeyle saldırmak mı dersin kısaca oynayan arkadaşımız bütün tiyatral yeteneklerini sergilemiş!

Etraftakiler de şaşkın gözlerle izlemişler! Hayretler içerisinde gülmüş eğlenmişler… Film bu kadar!!!

Elazığ’ı bu kadar küçük ve komik duruma düşürmek kimsenin hakkı değildir. 

Hiç kimsenin sahip olmadığı güzelim kültürümüzü, mutfağımızı, müziğimizi, halkoyunlarımızı ne hale getirdiniz. 

Kendi aranızda çalın oynayın eğlenin ama başka şehirlerde yabancıların yanında bu gibi anlamsız, saçma oyunları oynamak nedir yahu!
Skeç desen skeç değil, tiyatro desen tiyatro değil, müzikal piyes desen o da değil!

En güzel yemeklerimize, şarkı türkülerimize çevre iller sahip çıkıp repertuarlarına koyup hatta orcik gibi, işli köfte gibi yöresel yemeklerimizin patentinide aladursunlar siz Elazığ’la uzaktan yakından alakası olmayan salçalı köfteyle pisikle eğlenin durun bakalım bu şehri daha nereye kadar rezil edeceksiniz”demiş.

Savaş Bal’ın da ifade ettiği gibi itiraz “pısik” oyununa. Bursa etkinliğinde ben de televizyonlardan izledim bu oyunu. 5-6 yaşındaki bir çocuğun gözlerindeki korku ve sonrasında öcü görmüş gibi annesine kaçış manzarasını görünce bu oyunun çok da sevimli olmadığını ve her toplumda oynanmayacağı bizzat müşahede ettim.

Kültür elçimiz, samimiyeti ve doğallığı ile şehrimizin saygın sanatçılarından Cahit Can ağabeyimiz bu oyunun hakkını veriyor belki ama oyunun sergileneceği alan tanıtım günleri olmamalı.

 Çok önemli masraf ve emeklerle hazırlanan, ilimizin en güzel şekilde tanıtılması amacıyla yapılan bu etkinliklerin sonunda insanların ve özellikle çocukların hafızasında pisik oyunu değil, muhteşem lezzetler sunan yöresel ürünlerimiz ile kültür, sanat ve musikimiz kalmalı.