Partisini Aşan Başkanlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendi oy oranı ve popülaritesinin partisi Ak Partiden çok önde olduğu biliniyor. Geçmişte bu durum seçim sonuçlarında da bariz bir şekilde ortaya çıkmıştı. Ancak bunun en keskin olarak görüleceği zemin, 2023 yılı seçimleri olacak. Zira oy oranları yüzde 25'lere dayanan kararsız seçmenlerin büyük bir bölümü milletvekili oylamasında herhangi bir partiden yanan tercih kullanmasalar bile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oylarını Erdoğan'a verecekler. Bu görüşünü ifade ve ikrar eden onlarca insanla karşılaşıyoruz gün içinde.

Partisini Aşan Başkanlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Erdoğan için oluşan “partisinin önünde” gerçeği, bazı belediye başkanları için de geçerli. Hem Ak Parti hem CHP hem de MHP’nin bazı belediye başkanlarında da bu durumu gözlemliyoruz.

Kendi siyasi parti tabanı ve yönetiminin bile desteğini kaybeden belediye başkanları olduğu gibi, yaptığı hizmetler, halkla kurdukları gönül köprüleri, samimi davranışları, gösterdikleri siyasi olgunluklar ve vizyoner kişilikleriyle farklı partilere mensup seçmenlerin de takdirini kazanıp kendi partisinin önüne geçen belediye başkanlarının sayılarının artması, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerin de anahtar kelimesini veriyor bizlere. 

Görünen o ki 2024 yerel seçimlerinde partiler değil adaylar yarışacak.

Bunun ipuçlarını şimdiden görmek de mümkün. Ak Partili Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, açılışı yapılan bir altyapı tesisi için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkür  etmesi her ne kadar bazı partililerce eleştirilse de halk, Başkan Türkmen’in teşekkürünü çok doğru buldu ve müspet siyaset için örnek gösterdi.

Üsküdar’ı bilim, sanat ve kültür merkezi haline dönüştüren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen bununla da kalmayıp Üsküdar Fest 2022 etkinlikleriyle göz dolduruyor.

Belediye başkanlarının partiler üstü olması ve seçmenin de böyle bir değerlendirme içinde olması, yerel yönetimlerde başarı göstereceğine inanılan ve fakat geçmişte farklı partilerde siyaset yapsa dahi partilerin adaylık teklifi götüreceği yeni, yıpranmamış ve toplumun tüm katmanlarında genel kabul görmüş isimlerin öne çıkmasını sağlayacak. Bunun sonucu olarak 2024 yerel seçimlerinde bazı isimlerin sürpriz olarak beklenmedik bir siyasi partiden adaylığıyla karşılaşacağız. Sonuçta partilerin hiçbir hükmünün kalmadığı yerel seçimlerde siyasi partiler değil adaylar ve bu adayların ilkeleri ve ufku yarışacak.