Partilerin İç Pazarlıkları

14 Mayısta yapılacak seçimler, YSK'nın ve siyasi partilerin açıkladıkları takvim çerçevesinde başladı. Aday adayları Perşembe günü akşamına kadar partilere müracaat edecekler. Memurların da istifa edeceği son tarih ise 16 Mart Perşembe.

Partilerin İç Pazarlıkları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her aşaması hızlandırılmış ve süre aralıkları kısaltılmış bir hızlı süreç yaşayacağımız için bugünden itibaren çok sayıda aday adaylığı açıklamalarına şahitlik edeceğiz.

İstifa etme zorunluluğu olmayan serbest meslek erbapları aday adaylıklarını resmen açıkladılar.

Bugünden sonra da perşembeye kadar memur ağırlıklı olmakla birlikte değişik meslek kesimlerinden de çok sayıda müracaat bekliyoruz. Her seçim olduğu gibi bu seçimlerde de en yüksek sayı müracaatı Ak Parti’den bekleniyor. 

Ak Parti’yi, İyi Parti izleyecek. İyi Parti’de adı geçen çok güçlü isimler var ancak Genel Merkez sanki bir karar vermiş gibi. Ak Parti ile ortak liste seçime girip girmeyeceği belli olmayan MHP’ye de önemli bir başvuru bekleniyor.

CHP ve İyi Parti seçimlere ayrı ayrı gireceği için ve CHP’ye de ciddi bir müracaat olması bekleniyor. Milletvekili olma şansı olmasa da birçok ismin olası millet ittifakı iktidarından yana tavır koyması ve bu partiye taraf olduğunu göstermesi adına aday adayı sayısında artış olması bekleniyor.

Millet ittifakını oluşturan Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Partisinin Elazığ’da aday gösterip göstermeyeceği, ya da adaylarını CHP listesinden mi yoksa ittifak içinde kuracakları yeni bir ittifakla mı göstereceklerine karar vermedikleri görülüyor. Bu partilerin aday adaylık müracaatları alsa da YSK’ya verilecek listelerde CHP listelerine alınan kontenjan miktarında yerleştirmeleri bekleniyor.

Bu partiler, sırf “bizlere de ilgi ve alaka var” demek adına aday adaylığı müracaatlarını alacaklar lakin bunun YSK’ya verilecek listede pek etkisi olmayacak.

Anlayacağınız denklemleri ve pazarlıkları bol bir kısa seçim süreci yaşayacağız ve 14 Mayısta da halkın verdiği karne ile süreci sonlandırmış olacağız.