Partiler Hareketlendi

2023 seçimlerine az bir süre kala ilimizde bulunan siyasi partiler tüm teşkilatlarıyla sahaya inmeye başladı. Mahalle, köy, ilçe, belde ve esnaf gezileri yapan siyasi partiler, hem vatandaşların sorunlarını dinliyor hem de kendi partilerinin izlediği yol ve anlayışını anlatıyor.

Partiler Hareketlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2023 seçimleri öncesi ilimizde hem iktidar hem de muhalefete mensup siyasi partilerin gözle görülür ve etkin bir şekilde sahaya indiği ve seçim çalışmalarına başlamaları siyasi hareketliliği hızlandırdı.

İktidar ve muhalefet partilerinin yoğun bir şekilde vatandaşlar ile yaptığı toplantılar dışında, ilçe, belde, mahalle ve köylerde yaptığı ziyaretlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. 

Elazığ Hakimiyet Gazetesi Haber Merkezi, 2023 seçimlerine az bir süre kala siyasi partilerin seçim çalışmalarını okuyucularımız için araştırdı… 

İşte yaptığımız araştırmalarda siyasi partilerin yaptığı seçim çalışmaları;

Partiler Hareketlendi

AK PARTİ SAHADA

İl Başkanı Yıldırım’ın öncülüğünde Ak Parti Elazığ İl Teşkilatı’nın “Çay Sizden Simit Bizden” diyerek başlattığı esnaf ziyaretleri, vatandaşla buluşma programları, ilçe, köy ve beldelere yapılan ziyaretler, Ak Parti’ye kırgın ve küskün olan eski teşkilat mensuplarına yapılan “gönül alma” ziyaretleri vatandaş tarafından beğenilmekteydi. Ancak son zamanlarda milletvekillerinin sıklıkla Elazığ’da bulunması Ak Parti İl Teşkilatı’nın “bireysel” olarak yaptığı çalışmaların yavaşlamasına neden oldu. İl Teşkilatı son günlerde yapılan programları Ak Parti Milletvekilleri ile birlikte yürütürken yoğun bir temponun oluşması da dikkatleri üzerine çekiyor. 

Ak Parti seçim çalışmaları kapsamında merkez bulunan mahalle ve esnaf ziyaretleri yaparak, halkın taleplerini dinliyor. Her kesimden vatandaşı ziyaret eden Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, taleplerin yanında sorunların çözümü için de girişimlerde bulunuyor. 

Ak Parti ayrıca Palu, Arıcak, Alacakaya, Kovancılar  İlçe Danışma Meclisi toplantıları düzenleyerek şimdiden seçim çalışmalarına hız verdi. İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, milletvekilleri ile ayrıca TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşları ziyaret ederek, hem sohbet ediyor hem de sorunlarını dinliyor. 

Ak Parti İl Başkanlığı ayrıca düzenli olarak Haftalık yürütme kurulu toplantısı düzenleyerek, parti içi çalışmalarına da büyük önem veriyor. 

Partiler Hareketlendi

BAKANLARIN ZİYARETLERİ

Ak Parti, seçim öncesi bakanlarla ilgili programlar yaparak şehrin sorunlarının çözümü noktasında da adımlar atıyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz Cuma günü ilimize gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ziyaretler yanında sektör temsilcileri ile de buluştu ve sorunları bizzat dinledi.

GENÇLİK VE KADIN KOLLARI BEKLENEN ÇALIŞMAYI GÖSTEREMİYOR

Ak Parti İl ve Merkez İlçe teşkilatlarının şehrin tüm yöre ve katmanlarına yönelik çalışma ortaya koymalarına rağmen, gençlik ve kadın kolları hala kendinden beklenen performası gösteremiyor.

Gençlik ve Kadın Kolları’nın kendi hedef kitlelerine ulaşacak onlarca etkinlik yapması beklenirken, il teşkilatının gerçekleştirdiği etkinliklerde protokol görüntüsü vermesi ve bununla faaliyet yapıyor  algısının oluşmasına yönelik pasif bir teşkilat çalışması yapması, seçimlerinin kaderini belirleyecek kadın ve genç seçmenler üzerinde etkisiz kalması, parti tabanı tarafından eleştiriliyor.

Partiler Hareketlendi

SEZAİ KARAKOÇ’UN VEFAT YILDÖNÜMÜ VE TATLI

Gençlere yönelik çalışma yapmak gibi bir program ortaya koyamayan Gençlik Kolları, işin kolayına kaçarak vefatının birinci yıldönümünde üstat Sezai Karakoç için cami önüne branda asıp tulumba tatlısı ikram etmesi ve bunu Bakan Kirişçi’ye de yaptırması da tepkilere sebep oldu. 

KADIN KOLLARI UMUT VERİYOR

Geçtiğimiz haftalarda atanan ve güçlü bir yönetim oluşturan Ak Parti Kadın Kolları’nın önümüzdeki günlerde protokol ve törenlerden bağımsız kendi programlarını yapacağı, mahalleler de geniş katılımlı salon toplantıları, sosyal, kültürel, aile ve çocuk konularında uzmanları tarafından verilen eğitim programları düzenleyecekleri ifade ediliyor.

Partiler Hareketlendi

İLK MİTİNG MHP’DEN

2023 seçimleri öncesi ilimizde en aktif olarak çalışmalara başlayan parti MHP. Milliyetçi Hareket Partisi’nin Elazığ’da düzenlediği, “Adım Adım 2023: Köyüm Benim Sohbet Toplantısı”nın ardından Devlet Bahçeli’nin katılımıyla büyük bir miting gerçekleşti. Mitinge Elazığ'dan binlerce vatandaş katılırken çevre illerden de yoğun ilgi gösterildi.

Partiler Hareketlendi

Bu kapsamda 2023 seçimlerinin ilk mitingini gerçekleştiren parti MHP oldu. MHP il teşkilatı tüm bu toplumsal etkinliklerin yanında ilçe, köy ve mahalle ziyaretlerini de ihmal etmeyerek bireysel talep, sorun ve çözüm önerilerinin takibini yaparak kısa bir süre sonra başlatacakları kampanyanın altyapısını sahada oluşturuyor. 

Partiler Hareketlendi

CHP’NİN 41 GÜN 41 MAHALLE ATAĞI

Elazığ’da gerek Gürsel Erol, gerekse de Av. Coşkun Çağlar Duran öncülüğünde il teşkilatı sahadan ayrılmıyor. Bu kapsamda hem ilçede ve beldelerde hem de köy ve mahallelerde il teşkilatı çalışmalarını sürdürüyor. Sahadan alınan izlenimler CHP Genel merkeziyle de paylaşılıyor.   

Partiler Hareketlendi

CHP aynı zamanda Elazığ’da Millet İttifakı’nda yer alan partilerle de bağlantısını koparmıyor. Geçtiğimiz günlerde 6 partinin il başkanlarını ziyaret eden CHP İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran, bundan sonraki süreçte Elazığ’da muhalefetin daha koordineli bir şekilde çalışacağını vurgulamıştı. CHP’nin bu yöndeki gayreti şehrin sorunlarının daha güçlü bir şekilde dile getirilmesi ve seçim sürecinde iktidarı daha fazla baskı altına almak şeklinde yorumlanıyor. 

Bunlara ek olarak CHP İl Başkanlığı önemli bir çalışmayı daha hayata geçirerek 41 günde 41 mahalle gezisine başladı. Bu çalışma kamuoyunda 2023 seçimlerinin ilk saha çalışması olarak geniş yer  buldu. 

Partiler Hareketlendi

SAADET SORUNLARA HAKİM

Geçtiğimiz günlerde Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı tarafından açıklanan “Elazığ Kalkınma Planı” hem yerel hem de ulusal basında geniş yer buldu. Kalkınma planı kapsamında açıklanan projeler ise şimdiden dikkat çekmeyi başardı.

Partiler Hareketlendi

Başkan Akın’ın iktidara yönelik “sorunları bilmiyorlar, projeleri yok” vurgusuyla birlikte 2023 seçimlerinin ilk nitelikli çalışması olarak dikkat çeken “Elazığ Kalkınma Planı” parti teşkilatı tarafından il, ilçe, belde, köy ve mahallelerde vatandaşlarla yapılan toplantıda detaylı olarak anlatılıyor. Sürekli sahada olan ve sorunlara hakim olup çözüm üretebilen bir il başkanına sahip olan Saadet Partisi, 2023 seçimlerinin  şimdiden en aktif çalışan teşkilatı haline gelmeyi de başardı.

Partiler Hareketlendi

YENİDEN REFAH SAHADA

Yeniden Refah Partisi’nde geçtiğimiz aylarda il başkanlığı düzeyinde bir değişim yaşanmış ve İl Başkanı Erhun Karakuş, görevini Ömer Ateş’e devretmişti. Bu değişikliğin ardından partinin 2. Olağan Kongre süreci başlamış ve Genel Başkan Dr. Fatih Erbakan güven tazelemişti. 2. Olağan Kongre’de Elazığ için en önemli detay ise parti MKYK’sına Elazığ’dan 5 ismin girmesiydi. Mehmet Gül, Nurettin Gül, İbrahim Gök, Mehmet Tan ve Mesut Yılmaz gibi tecrübeli isimlerle birlikte YRP Elazığ’da farkını ortaya koymaya hazırlanıyor. 

Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Teşkilatı bu kapsamda Karakoçan,  Kovancılar, Sivrice ve Maden İlçe Divan Toplantılarını yoğun katılımla gerçekleştirdi. Parti yöneticileri dört ilçede gerçekleştirdikleri İlçe Divan toplantılarının ardından esnaf ziyaretleri de yaparak sorunları yerinde dinlediler.

Partiler Hareketlendi

Karakoçan’ın Mevlana yürekli insanlarının tarihin her döneminde kendilerine destek olduğunu dile getiren Yeniden Refah Partisi İl Balkanı Ömer Ateş, birçok potansiyele sahip olmasına rağmen bu değerlerin yeterince değerlendirilemediği için kalkınma süreci  eksik kalan ilçenin, kendi iktidarları döneminde hak ettiği konuma yükseleceğini ifade etti.

Partiler Hareketlendi

İYİ PARTİ  KONGRE TELAŞINDA

Geçtiğimiz aylarda Elazığ’da il başkanı değişimi yaşayan diğer bir parti ise İYİ Parti idi. Mevlüt Or’un genel merkez tarafından görevden alınması ve il başkanlığına Servet Gürgözeler’in atanmasıyla birlikte halihazırda Meral Akşener’in Elazığ ziyaretiyle dikkatleri üzerin çeken İYİ Parti'nin  bir türlü sahaya inememesi ve teşkilatı oturtamaması dikkat çekiyor.

Partiler Hareketlendi

Bununla birlikte Parti Genel Merkezi’nin geçtiğimiz günlerde kongre sürecini başlatması 81 il ve ilçelerde çalışmaların bu yönde yoğunlaşmasına neden oldu. Uzun bir süredir Elazığ’da teşkilatlanma çalışmalarını tamamlayamayan İYİ Parti'nin bu günlerde kongre sürecine kilitlendiği gözlemleniyor. 

Parti Genel Merkezinin Elazığ yönetimi ile ilgili önemli bir tasarrufta bulunma ve şehirde bomba etkisi oluşturacak bir adımı, şimdilik rafa kaldırılırken, önümüzdeki süreçte bunun gerçekleşebileceği ifade ediliyor.

Kongre süreci sonunda İYİ Parti’nin de aktif olarak sahaya inmesi ve seçim çalışmalarını başlatması bekleniyor. 

HÜDAPAR “STOP” MU DEDİ?

Özellikle deprem ve pandemi süreçlerinde sürekli sahada olan, sorunları dile getiren ve çözüm önerileri sunarak dikkatleri üzerine çeken HÜDAPAR’da ise durgunluk hakim. Geçmişte sürekli sahada olan ve sorunları yerinde tespit ederek çözüm önerileri sunan il teşkilatının bu durgunluğunun sebebi ise bilinmiyor. 

Partiler Hareketlendi

BBP, GELECEK VE DEVA SAHADA YOK 

Aynı zamanda yeni kurulan ve ilk kez seçime girecek olan DEVA ve Gelecek Partilerinde ise durgunluk hakim. Özellikle Gelecek Partisi’nin il teşkilatının varlığı hissedilmiyor. Bunlara ek olarak Memleket, Zafer ve Türkiye Değişim Partisi gibi yeni kurulan partilerin Elazığ’da teşkilatlanamaması gözden kaçmıyor. Cumhur İttifakı’nın ortağı olan BBP’de ise geçtiğimiz aylarda yapılan birkaç ilçe teşkilatı çalışmasının dışında bir etkinlik gözlemlenmiyor. Siyasi gözlemciler diğer partiler harıl harıl çalışırken seçime az bir süre kala sahaya inseler bile bu partilerin Elazığ’da etkili olamayacağının altını çiziyorlar. 

ADAYINA GÜVENEN ÜZÜLECEK

Cumhurbaşkanı ve partilerin  ayrı ayrı oylanacağı ve 2018 seçimlerinin aksine  bu sistemin seçmenin zihninde tam olarak yer edindiği bir seçime girileceğinin altını çizen siyasi uzmanlar, listelerin kritik öneme sahip olduklarını ancak aday bazlı veya adaya güvenerek seçim kampanyası yürütecek partilerin de üzülebileceğini belirtiyorlar. Vatandaşın listeler kadar kendisine dokunan, sorunlarını dinleyen ve gerçekçi/mantıklı çözüm önerebileceği partileri daha çok dikkatte alacağı da yine uzman görüşleri arasında.