PANDEMİ DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL KORUNMALI?

Başak MERAL GÜNDÜZ/Diş hekimi Pınar Ardıçoğlu,Koronavirüs sürecinde ağız ve diş bakımı hakkında tavsiyelerde bulundu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL KORUNMALI?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evde geçirilen süreçte karbonhidratlı besin tüketiminin arttığına dikkat çeken Diş Hekimi Dr. Pınar Ardıçoğlu, bu dönemde çürük oluşum riskini arttırmamak için günde en az 2 kez dişlerin düzenli olarak fırçalanması gerektiğini söyledi.
Ağız ve diş sağlığı problemlerine karşı diş hekimine başvurmak yerine hastaların evde beklemelerinin ya da geçici çözümler üretmelerinin ileride daha büyük sorunlara neden olabileceğini belirten Pınar Ardıçoğlu,yeni normal düzen çerçevesinde ağız ve diş sağlığı kontrolleri ile ilgili bilgiler aktardı.
Ardıçoğlu yaptığı açıklamada şunları ifade etti:“Aylardır evde kalan çocuklar ve 65 yaş üzeri hastalar ilk iş olarak doktora gitmeli. Bekleyen tedavilerin yapılması,sağlıksız dişlerin cerrahi ve koruyucu tedavilerinin gerçekleştirilmesi protez ve implant gibi müdahalelerin yapılması önem taşımaktadır.Unutmayalım ki güzel ve sağlıklı her gülüş,özgüven ve motivasyonun yanı sıra mutluluğun da anahtarıdır”dedi.
Zamanında ve doğru şekilde dişlerin tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Pınar Ardıçoğlu,Kontrolleri ve tedavileri aksatmanın geri dönüşümü olmayan kemik yıkımları ve diş kayıplarına neden olacağını aktardı.
Ardıçoğlu”Ertelenen diş taşı temizliği,diş taşı oluşumunu artırarak ağız kokusu,diş etlerinde kanama ve estetik sorunlarını ortaya çıkaracaktır”dedi.
Ardıçoğlu”“Özellikle Covid enfeksiyonu sonrası oluşabilen zatürre ile ağız hijyeni arasındaki ilişki yakın zamanda bilim insanları tarafından ortaya kondu. Yani Covid ile görülen akciğer tutulumunda kötü oral hijyeni, hastalık seyrine olumsuz etki gösteriyor. Bu dönemde kişisel temizliğe ek olarak doğru teknik ile günde en az iki kez dişlerin ve dilin fırçalanması muhakkak gerekli.Fırçalamanın yanında gargara ve diş ipi kullanılmasını tavsiye ediyorum.Diş fırçalama ve ara yüz temizliği ile ağız hijyeninin korunması sadece ağız sağlığının değil aynı zamanda genel sağlığın korunmasında da etkili. Bağışıklık sisteminin beslenmeyle desteklenmesinin yanı sıra günde iki kez dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanması ve günde bir kez ara yüz temizliğinin diş ipi ya da yardımcı araçlarla gerçekleştirilmesi sağlığımızın korunması için birinci koşuldur” dedi.