Öncü Büro İş Sendikası Elazığ'daki Üyeleriyle Bir Araya Geldi

Genel sekreterlik görevini Elazığlı hemşehrimiz Serkan Küçük'ün yürüttüğü Öncü Büro İş Sendikası Genel Başkanı Seçgin Ayın Arık ve beraberindeki heyet Elazığ'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Sendika yetkilileri aynı zamanda Elazığ'daki üyeleriyle bir araya geldi.

Öncü Büro İş Sendikası Elazığ'daki Üyeleriyle Bir Araya Geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

10 nolu iş kolunda bulunan ve genel sekreterlik görevini Elazığlı hemşehrimiz Serkan Küçük'ün yürüttüğü Öncü Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Seçgin Aydın Arık ve beraberindeki heyet ilimizi ve üyelerini ziyaret etti. 
Üyelerin taleplerine kayıtsız kalmayan Arık iş hayatıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
    
     "1- Kamuda taşeron yanında çalışan işçilere 696 sayılı KHK ile 2018 Nisan ayında kadro verildi. Kadro verilmesini çok doğru buluyoruz. Ancak yaklaşık 80-100 bin işçi kadro alamamıştır. Torba yasa ile kadro verileceği haberleri dolaşmaktadır. Mağduriyetler inşallah giderilecektir.
    Kadro alan işçilere ise kurum içinde yer değiştirme hakkı verilmemiş, bu durum farklı illerde kadro alan eşlerin ayrı yaşamasına sebep olmuştur.
    Ayrıca zorunlu emeklilik getirilerek, emekliliğe hak kazandıkları tarihte işten çıkarılmışlar, halen de çıkarılmaya devam ediyorlar. EYT düzenlemesi yasalaştığında da yaklaşık %25-30 civarında işçinin yine zorunlu olarak işten çıkması gerekecektir.
    Bu işçilerin taşeron zamanındaki maaş ve primleri düşük olduğu için emekli maaşları genelde 4.000 TL civarında olmaktadır. Bu rakam da günümüz koşullarında yeterli bir rakam değildir. Tekrar çalışmak zorunda kalacak bu insanlar mecburen kayıt dışı çalışacaktır. Bu nedenle 696 lı işçiler için zorunlu emeklilik mutlaka kaldırılmalıdır.
    2- Kamu kurumlarının çoğunluğunda fazla çalışma ücretleri ödenmemekte, görevlendirmelerde sıkıntılar yaşanmakta, asıl işine uygun meslek kodu bile verilmemektedir.
    3- Gençlik ve Spor Bakanlığında yaşanan yetki davası nedeniyle 1 Mart 2021 den itibaren toplu sözleşme yapılamadı. Bu işçiler yaklaşık 19 aydır toplu sözleşmesiz çalışıyorlar. Sosyal yardımları zamsız ödeniyor. 2022 yılında işe yeni alınan  işçiler asgari ücret almaktalar. Sadece ilave tediye ödeniyor. İkramiye ve sosyal yardımları bulunmamaktadır.
    4- Toplu sözleşmeler arasında farklılıklar mevcut, aynı işi yapan işçiler arasında ücret ve sosyal haklar konusunda ciddi farklılıklar bulunmaktadır.
    5- Özel sektörde sendikalaşma oranı çok düşük, işten çıkarılma korkusu yüzünden örgütlenmek ve toplu sözleşme yapmak çok zordur."