Ne Değerlendirme Ama!

2021 yılı bitti ve büyük beklentiler yüklediğimiz 2022'ye merhaba dedik.

Ne Değerlendirme Ama!

Gelenek ve teamüldür. Her yılın sonunda birçok kurum, kuruluş, vakıf ve dernek, geçmiş yılın değerlendirmesini yapar, rakamlar eşliğinde ne kadar önemli ve büyük işler yaptıklarını gurur ve iftiharla sunarlar.

Özellikle halka hizmet için kurulmuş ve görev tanımında tek tek açıklanmış hizmetleri yapmakla görevli kurumların, “bunları yaptık” demesindeki garabet ve reklam severlik ritüellerine anlaşılan bu yıl da şahit olacağız. 

Görevi temizlik olan, görevi çiftçiye hizmet olan, görevi tarıma su vermek olan kurumların, bunları bir lütuf gibi, bir himmetmiş gibi yılın sonunda gözümüzün içine baka baka; “şunu yaptık, şu kadar yaptık” türü açıklamaları, inandırıcı olmadığı gibi üst amirin gözüne girme gibi hiçbir anlam ifade etmeyen davranışlar  olsa da bir yönüyle de vatandaşın aklıyla alay etmektir.

Kaldı ki eğer bir değerlendirme, bir hesap-kitap ve muhasebe yapılacaksa, bunun eksi taraflarını da konuşmak gerekmez mi? 

Halkın beklentilerine ne kadar karşılık verildiği, kendi planlarını ne kadar hayata geçirdiklerini, yapamadıklarını neden yapamadıklarını, yaptıkları halde vatandaşın memnun edemeyen hatalı işlem ve icraatlarını da bilmek istemez mi halk? 

Gerçek muhasebe ve gerçek değerlendirme budur? Bir milyon dekar sulanmayı bekleyen bir ovaya su verememeyi es geçip 200 dönüm araziyi suyla buluşturmak bir başarı ise ve bu rakamlar kurumların yıllık değerlendirmelerine girip, yapılamayanlar girmiyorsa, söylenecek tek söz; “alkışlıyoruz”olur.

Evet, tek taraflı yapılan muhasebeyi, hizmet değerlendirmesini ve az başarıyı görüp, çok başarısızlığı yok sayan anlayışları ve her yıl bu dahiyane geleneğini devam ettiren çok bilmiş  bazı bürokratları alkışlıyoruz…

Son olarak kurumların yıl sonların da eğer bir değerlendirme yapması gerekiyorsa, yapılan hizmetlerin yanında yapılamayan hizmetleri de anlatması gerekiyor. Bizden söylemesi. İnşallah 2022 yılında bu eksiklik giderilir ve bazı kurumların yıl sonu değerlendirmesi daha net ve anlaşılır olur…