MÜSİAD'tan Yeni Öneri

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) 'Ortak Akıl ve İstişare İle Şehrimize Birlikte Değer Katıyoruz' misyonuyla siyasilerle ve Elazığ iş insanlarıyla bir araya geldi.

MÜSİAD'tan Yeni Öneri

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ‘Ortak Akıl ve İstişare İle Şehrimize Birlikte Değer Katıyoruz’ misyonuyla siyasilerle ve Elazığ iş insanlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan; Ortak Akıl Platformu oluşturarak, şehrin dinamiklerinin belirli periyotlarda bir araya gelerek, şehrin kalınmasına katma değer sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan ev sahipliğinde ‘Ortak Akıl ve İstişare İle Şehrimize Birlikte Değer Katıyoruz’ mottosuyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya AK Parti Elazığ 28. Dönem Milletvekilleri; Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Mahmut Rıdvan Nazırlı,  Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, MÜSİAD üyeleri ve basın mensupları katılım sağladı.

MÜSİAD'tan Yeni Öneri

Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Gürkan: “ Değerli Milletvekillerimiz, kıymetli Belediye Başkanım, saygıdeğer misafirler, Elazığ, aziz bir şehirdir. Çünkü bundan yaklaşık olarak 150 yıl önce bu şehrin harcını sultan Abdülaziz atmıştır. Elazığ, asil bir şehirdir. Çünkü her zaman yetiştirdiği kahramanları ile bu aziz vatanın birliği ve bütünlüğünden yana dik bir duruş sergilemiştir. Elazığ, kadim bir şehirdir. Çünkü, bu topraklarda alimlerin, evliyaların ve mavi kanaat önderlerinin izleri her köşede yaşamaktadır. 

“TÜRKİYE YÜZYILI’NDA GEÇMİŞE TAKILMADAN BUNDAN SONRASINA BAKARAK YENİ BİR ELÂZIĞ’I KURGULAMAK İÇİN BİR BAŞLANGIÇ YAPMALIYIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Elazığ, bu nadide özelliklerinin yanında; aynı zamanda mahzun bir şehirdir. DPT’nin hazırladığı 1973-1977 3. Beş Yıllık Kalkınma planında 1985 yılına kadar Büyükşehir olabilecek iller arasında Elazığ’da gösterilirken aradan geçen sürede bir türlü bu hedefe ulaşamamıştır. Elazığ, geçmişte ifade edilen hedeflerine ulaşamamışsa, geçmişten bugüne bu şehrin evlatlarının sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Elazığ’ı tarihteki şanlı dönemlerinde olduğu gibi hep birlikte yeniden güçlü bir şekilde ayağa kaldırabilir; bölgemizin öncü, ülkemizin örnek kentlerinden biri yapabiliriz. Çünkü şehir olarak güçlü bir beşeri birikimimiz var. Yer altı ve yer üstü zenginliklerimiz, doğal güzelliklerimiz var. Kadim bir kültürümüz ve kültürel varlıklarımız var. Bunlarla birlikte coğrafik konum itibariyle avantajlarımız var. Kısacası Elazığ, marka bir şehir olabilecek her türlü birikime, değere ve zenginliğe sahibiz. Ancak, bir türlü hedeflediğimiz, arzu ettiğimiz kalkınma ivmesini yakalayamamışız. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Bu konuda farklı düşünceler de ifade edilebilir. Kendimizi eleştirebiliriz de mağduriyet söylemiyle kendimizi rahatlatabiliriz de. Türkiye Yüzyılı’nda geçmişe takılmadan bundan sonrasına bakarak yeni bir Elâzığ’ı kurgulamak için bir başlangıç yapmalıyız diye düşünüyorum. Mevlana Hazretlerinin dediği gibi “dün dün de kaldı artık yeni şeyler söylemek lazım”. Her yeni başlangıç yeni umutların yeşerdiği, yeni hedeflerin koyulduğu bir süreci ifade etmektedir. Yeni bir süreci hep birlikte başlatabilmek için tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Elâzığ’ımızı temsil edecek olan milletvekillerimiz yeni seçildi. Değerli Milletvekilimiz seçilmelerinin ardından üç ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen şehrin birçok sorunun çözümü için gayret ettiklerini, girişimde bulunduklarını memnuniyetle görmekteyiz.  Bu vesile ile de değerli milletvekilimize şehrimiz adına teşekkür ediyoruz.  Kıymetli belediye başkanımız geçen sürede yaptığı hizmetler ve hayata geçirdiği vizyon projeler ile alt yapı ve üst yapı anlamında şehrimize önemli katma değerler sağlamıştır.  İşte bu nedenlerle; Az önce ifade ettim, Elazığ’ın geleceğini yeniden kurgulamak için tam zamanıdır. Bunun için de yeni bir yapılanmaya ve yeniden güçlü bir şekilde birlikte hareket etme motivasyonuna ihtiyacımız var.

MÜSİAD'tan Yeni Öneri

“ELAZIĞ’IN MARKA BİR ŞEHİR OLMASI İÇİN BİR VİZYONA İHTİYACIMIZ VAR”

Elazığ’ın bugünden sonrasını kurgulamak, sorunlarımıza  hızlı çözümler üretmek, şehrimizde gelişimini sağlayacak projeleri hayata geçirmek ve hızlı bir kalkınma sürecine girmek için MÜSİAD Elazığ Şubesi olarak “Ortak Akıl Elâzığ Platformu”nun kurulmasını öneriyoruz. Bu konudaki düşüncelerinizi milletvekillerimize, sivil toplum kuruluşları başkanlarımıza, Basın mensuplarımıza daha önce ifade ettiğimizde her kesimden büyük destek aldık.  Gördük ki, Elazığ’ın hamurunda birlik ve beraberlik var. 

Gördük ki her kesim, Elazığ için birlikte ve ortak akılla harekete geçmek için hazır. Gördüklerimizden de büyük bir mutluluk duyduk, Elazığ adına daha da umutlandık. Artık, bu aziz şehir için düşüncelerimizi somut olarak hayata geçirme zamanı gelmiştir. Burada bir kez daha platforma ilişkin düşüncelerimizi ifade etmek istiyorum. Platformda şehrimizin yöneticileri Valimiz ve Belediye  Başkanımız, Milletvekillerimiz, ETSO Başkanımız, Ticaret Borsası Başkanımız, Rektörümüz ve kanaat önderlerimiz yer alacak. Bu platformun Genel Koordinatörlüğünü MÜSİAD olarak bizler üstlenebiliriz.

MÜSİAD'tan Yeni Öneri

Koordinasyon sürecini yürütmeye bu anlamda gönüllü olduğumuzu ifade etmek isterim. Platform üç ayda bir toplanarak hem geçmiş döneme ilişkin değerlendirme yapacak hem de sonraki döneme ilişkin yol haritasını belirleyecek. Platformun kurumsal bir niteliğe kavuşmasını ve bundan sonraki süreçte aralıksız devam etmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Platformda yer alan kişiler değişse bile kurumsal bir nitelik kazandığında varlığını devam ettirecektir. Bu nedenle kurumsallaşması için gerekli alt yapı çalışmalarını da hazırlamış bulunmaktayız. Elazığ’ın marka bir şehir olması için bir vizyona ihtiyacımız var. Geçtiğimiz yıllarda Ekonomi Kurultayları, Kalkınma Kurultayları yapıldı.

Bu kurultaylardan çeşitli sektörlere ilişkin yol haritaları da belirlendi. Ancak, yapılması gerekenler bir türlü hayata geçirilemedi. Dolayısıyla, teorik olarak iyi çalışmakla birlikte uygulamaya geçme konusunda pek de iyi bir sınav verdiğimizi söylemek zor. Burada ifade ettiğim gibi daha fazla örnek sayabilirim. Geçmişten bugüne baktığımızda Elazığ’ın hedeflenen ve arzu edilen kalkınma sürecini yakalayamamasının temel nedeni olarak, süreç yönetimini gerçekleştirecek, takip edecek kurumsal bir yapının bulunmamasını gösterebiliriz.  İşte bunun için “Ortak Akıl-Elazığ Platformu” kurulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Şehrimizdeki her kesimin, her düşüncenin, her fikrin değerlendirileceği bu platform ile sorunlarımızın çok daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşacağına inanıyorum. “Birlikten kuvvet doğar” sözü bizim için rehberdir. Bizler bir olursak, birlikte olursak üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir yük, çözemeyeceğimiz hiçbir problem olmadığına inanıyorum.

“ÖNCELİKLİ OLARAK KENDİ YATIRIMCIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ, DESTEKLEMELİYİZ VE DE YENİ YATIRIMLAR YAPMASI İÇİN TEŞVİK ETMELİYİZ”

Elazığ’ın temel problemlerinden biri nüfus olarak büyümemesidir. Yani bir başka ifade ile göç vermemizdir.  TÜİK’in önceki gün yayınlanan İç göç istatistiklerine göre, Elazığ 22.271 göç verirken, 21.060 göç almıştır. Bu verilere göre verdiğimiz göç 1.211 daha fazladır. TÜİK’in verilerinin ayrıntılarına baktığımızda, “işe başlamak ya da iş bulmak için” Elazığ’dan ayrılanların oranı gelenlere göre daha yüksektir. Buna karşın “daha iyi yaşam ve konut koşulları” dolayısıyla aldığımız göç oranı, verdiğimiz göçe göre daha yüksektir. Elazığ, olarak genç beyinlerimizi, nitelikli insanlarımızı göç veriyoruz. Bu çerçevede, şehrimizin büyümesi ve gelişmesi için öncelikli olarak nitelikli göçü durdurmamız gerekiyor. Bunun için de yeni istihdam alanları oluşturmalı, şehrimize yeni yatırımlar kazandırmalı ve Elazığ olarak hızlı bir şekilde yeni bir kalkınma hamlesi başlatmalıyız. Bununla birlikte, şehrimizin yeterli düzeyde kalkınma hamlesini  gerçekleştirememesinden dolayı varlıklı yatırımcılarımızın ve vizyoner iş adamlarımızın da her yıl şehirden ayrılmak durumunda kaldığını görmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Öncelikli olarak kendi yatırımcımıza sahip çıkmalıyız, desteklemeliyiz ve de yeni yatırımlar yapması için teşvik etmeliyiz. 

MÜSİAD'tan Yeni Öneri

Sosyal ve kültürel olarak da yatırımcılarımızı rivayetler ve dedikodular ile yormamalıyız, bezdirmemeliyiz.  Şehrimizde devletimiz her türlü teşviki ve imkânı vermektedir.  Ancak, yeterli düzeyde tanıtım yaptığımızı, şehrimizin avantajlarını yatırımcılarımıza anlatabildiğimizi söyleyemeyiz. Bu konuda önümüzdeki süreçte tanıtıma çok daha önem vermemiz gerektiği açık bir şekilde görülmektedir.  Elazığ’da sürdürülebilir bir kalkınma hedefi için yatırımların üzerine yeni yatırımlar yapılması gerektiğine inanıyorum. İkinci Organize Sanayi Bölgesi’ni hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz gerekmektedir. Yeni Organize Sanayi Bölgesi ile yeni yatırımların ve yeni fırsatların önü açılacaktır. Bununla birlikte çeşitli platformlarda da ifade ettim. Şehrimize acil olarak iki adet orta ölçekli modern sanayi merkezinin kurulması gereklidir. Yaşadığımız depremler dolayısıyla iş yerlerini kaybeden esnaflarımızın bir kısmının mağduriyetleri var, bunların giderilmesi gerekmektedir. Yine depremler nedeniyle şehrimizde önemli bir konut sorunu yaşanmakta bu da insanlarımızın mağduriyetini artırmakta, mutluluğunu azaltmaktadır. Devletimiz var olsun, 25 bin dolayında konut yaptı.  Ancak 6 Şubat Kahramanmaraş depremi ile neredeyse bir o kadar daha konut ihtiyacı doğdu. Bu konuda değerli vekillerimizin gayretlerini biliyoruz, süreci hızlandırmalarını talep ediyoruz.  Şehir merkezimizde birçok mahalle yıkılan konutlardan dolayı olumsuz bir görüntüye sahiptir.  Yerinde dönüşüm konusunda yapılabilecekleri zaman kaybetmeden hayata geçirmemiz gerekmektedir.  Mevcut durum şehrimizde yeni toplumsal sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Elazığ olarak hem doğa turizmi hem tarih hem de inanç turizmi bağlamında çok önemli zenginliklerimiz var. Ancak yıllardır bu konu da olması gereken adımları bir türlü atamadık.  Büyük tur destinasyonlarına şehrimizi ekleyemedik. Bu konuda çalışma yapmamız gerekmektedir.  Yine tarımsal verimliliği artırmak üzere sulama gibi temel problemlerimizi çözüme kavuşturmamız gerekmektedir.  Elazığ olarak hem tarımsal üretimde çeşitliliği artırmamız hem de üretimde verimi yükseltmemiz gerekmektedir. Elazığ, gerek sahip olduğu tarihi, doğal ve yer altı zenginlikleri gerekse beşeri gücü ile bölgenin parlayan yıldızı olabilecek niteliklere sahiptir. Özellikle son 20 yıllık sürede yapılan alt yapı ve üst yapı yatırımlarının yanında sanayinin desteklenmesine yönelik projeler ile de şehrimiz önemli kazanımlar elde etmiştir. Elazığ’da güçlü bir birliktelik ve ortak akıl oluşturabilirsek, var olan sorunlarımızı çok kısa sürede çözeceğimize yürekten inanıyorum.  Bizlere düşen, kamu yöneticilerimiz, milletvekillerimiz, iş dünyamız, sivil toplum kuruluşlarımız Elazığ ortak paydasında ve Elazığ için tek ses tek yürek olarak hareket etmektedir. Bunu yapacak güzümüz de var, bunu gerçekleştirebilecek motivasyonumuz da var dahası birlikten rahmet doğar inancımız var.  Bu toplantı ile “Ortak Akıl-Elazığ Platformu”na ilişkin sizlerin de değerlendirmelerini ve düşüncelerini alarak, somut olarak hayata geçirmeyi hedefliyoruz.  

İstişare amaçlı olarak düzenlediğimiz bu toplantıya katılımlarınızdan ve sunacağınız katkılardan dolayı sizlere teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Allah bizleri mahcup etmesin diyorum.