Milletvekili Bulut Hasar Tespiti ve Hak Sahipliği Sorularını Yanıtladı

AK Parti MKYK Üyesi Elazığ Milletvekili Metin Bulut deprem sonrası süreçte vatandaşların sıklıkla merak ettiği hasar tespiti, hak sahipliği ve ağır hasarlı binaların durumu gibi konularda vatandaşları bilgilendirerek sorularını cevaplandırdı.

Milletvekili Bulut Hasar Tespiti ve Hak Sahipliği Sorularını Yanıtladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1- Ağır hasarlı binaların yıkımını kimler ne zaman yapacak?

Cevap: İtiraz sürecinin tamamlanması sonucunda kesinleşen sonuçların ilan edilmesine müteakip Valilik tarafından yıkımı yapılacak kurumlar belirlenecektir.

 

2- Hasar tespitlerine itiraz süreleri başladı mı? İtirazlar nasıl yapılacak?

Cevap: Henüz başlanmamış olup bir hafta içerisinde kesin hasar tespit çalışmalarının tamamlanması öngörülmektedir. Kesin hasar tespitlerinin ilan edilmesini müteakip 30 gün süreyle merkezde belirlenecek itiraz noktalarında, ilçelerde Kaymakamlıklarda ve e-devlet üzerinden başvuru yapılabilecektir.

 

3- Köylerde yaşayanlar hasar tespit itirazlarını nereye yapabilecek?

Cevap: İlçe kaymakamlıklarına ve e-devlet üzerinden başvuru yapabileceklerdir.

 

4- Hak sahipliği ne zaman başlayacak?

Cevap: İtiraz sürecinin tamamlanması sonucunda kesinleşen sonuçların ilan edilmesine müteakip AFAD tarafından başlatılacaktır.

 

5- Ekipler gelip binaya sadece dışardan bakıp hasar tespiti yapıyor. Bu yöntem doğru mu?

Cevap: Binada hasar tespiti yapılırken kritik kat olan bodrum ve zemin katlarda inceleme yapılması gerekir. Ancak dışardan acil yıkım ya da ağır hasarlı olduğu tespit edilebilen yapılara dışardan da tespit yapılabilir. Her iki yöntem için de itiraz hakkı mevcuttur. Bina sahipleri yeni bir hasar tespiti isteye bilir.