Mehmet Ali Dumandağ Elazığ İçin 'Yerinde Dönüşüm Projesi' Toplantısına Katıldı

Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Ali Dumandağ , Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Mehmet Özhaseki başkanlığında gerçekleştirilen, deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için başlatılan 'Yerinde Dönüşüm Projesi' toplantısına katıldı.

Mehmet Ali Dumandağ Elazığ İçin 'Yerinde Dönüşüm Projesi' Toplantısına Katıldı

Başkan Dumandağ Toplantıda şu konulara değindi; 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş Pazarcık Merkezli 7.7 ve Kahramanmaraş Elbistan Merkezli 7.6 şiddetindeki depremler İlimiz dahil 11 ilde büyük yıkımlara ve hasarlara sebep olmuş ve 50 bine yakın vatandaşımızı kaybetmemize neden olmuştur. Ülkemizi ve bizleri derinden sarsan bu afetler nedeni ile depremin ilk gününden itibaren millet olarak yaraları sarmak adına hep birlikte deprem bölgelerine ulaşılmaya çalışılmış, ihtiyaçların karşılanması amacıyla topyekûn bir yardım seferberliği yapılmıştır. Daha önce de 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan Elazığ depreminde de yine İlimizde on binlerce yapı hafif, orta ve ağır hasar görmüş, yaşanan her iki depreme rağmen 24 Ocak 2020 de Elazığ İlimizde olduğu gibi 6 Şubat 2023 depremlerinde de Devletimiz depremin ilk anından itibaren tüm Bakanları, ilgili makamları, yöneticileri ve kamu kurum ve kuruluşları ile deprem bölgelerinde bulunmuş, asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz bu büyük afette bir yandan enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için cansiperane çaba sarf edilmiş, diğer bir yandan bölgede yaşayan vatandaşlarımızın temel gıda ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması, farklı illere geçiş yapmak isteyenlerin ise naklinin sağlanması için gerekli çalışmalar yürütülmüştür. Deprem sonrası enkazlar hızlı bir şekilde kaldırılmaya başlanmış ve depreme dayanıklı konutların inşa edilmesi hususunda olağanüstü bir çaba sarf edilmiştir. İlimizde yaşanan 24 Ocak 2020 tarihli depremden sonra Devletimiz birçok vatandaşımıza en hızlı şekilde depreme dayanıklı konutlarını inşa ederek teslim ettiği gibi, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra da aynı kararlılıkla vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermeye çalışmıştır. Ben yapılan tüm çaba ve gayretlerden ötürü siz değerli Bakanım nezdinde Devletimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Ancak yaşanan her iki deprem sonrası aşağıda belirttiğimiz hususların çözüme kavuşturulması büyük önem arz etmektedir. Bu sorunlar;

• 2020 yılında yaşadığımız depremde 280 işyeri, 2023 yılı depreminden de 1200 işyeri olmak üzere İlimizde toplamda 1500 işyerinin yapımına ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni yapılacak binalarda kot farkı olan yerlerde 1. veya 2. bodrum katların işyeri olarak değerlendirilmesi hem işyeri ihtiyacının bir an önce çözüme kavuşturulmasına hem de bodrum kat çıkan ev sahiplerinin memnuniyetsizliğinin giderilerek bu sorunun çözülmesine katkı sağlayacaktır.

• Her iki depremden zarar gören ahırların İlimizde yapımı tamamlanan Elazığ Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesinde TOKİ tarafından yapılmasının sağlanması gerekmektedir.

• Yerinde dönüşümde bina katsayısı Bakanlığınız tarafından Zemin + 4 olarak belirlenmiştir. İlimizde hasar gören binaların büyük bir kısmı kat sayısı olarak 5 katın çok çok üzerindedir. Bu husus yerinde dönüşümün hızlı ve çabuk bir şekilde yapılmasını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yerinde dönüşümde Malatya örneğinde olduğu gibi kat sayısının arttırılması veya mevcut imara uyulması önem arz etmektedir.

• Yerinde dönüşüm sadece 2023 yılı depreminden etkilenen hak sahiplerine hak olarak verilmiştir. 2020 yılı depreminden de etkilenen hak sahiplerinden henüz konut veya işyerini almamış olanlara da yerinde dönüşüm hakkı verilmesi gerekmektedir.

• Hak sahipliği belirlenirken vefat etmiş olan vatandaşların mirasçıları büyük sıkıntı yaşamaktadır. 2020 yılı depreminde az hasarlı olup 2023 yılı depreminde ağır hasarlıya dönüşen ve mirasçılar arasında (aynı zamanda yakın akraba yani baba - oğul veya kardeşler arasında) devredilen gayrimenkullerde hem 2020 depremi için hem de 2023 depremi için hak sahipliğini kaybetmiş görünmektedirler. İlimizde böyle yaklaşık binin üzerinde dosya bulunmaktadır. Bu hususa da çözüm getirilmesi gerekmektedir.

• İhale bekleyen konutlar için TOKİ İhalelerinin bir an önce yapılması gerekmektedir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz hususların çözümü hem vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini hem hasar gören işyerlerinin bir an önce inşa edilerek ticari faaliyetlerin tekrar canlılık kazanmasını hem de yerinde dönüşüm ve yeniden yapılaşmalarda yaşanan aksaklıkların giderilmesinin sağlayacaktır.

Mehmet Ali Dumandağ Elazığ İçin 'Yerinde Dönüşüm Projesi' Toplantısına Katıldı
Mehmet Ali Dumandağ Elazığ İçin 'Yerinde Dönüşüm Projesi' Toplantısına Katıldı